Szűrő-szárítók – A hatóanyaggyártás hátaslovai

Jelen cikkben egy nagyon fontos technológiai berendezésről ejtünk szót, amely a legtöbb hatóanyaggyártó gépparkjában megtalálható. Ez a multifunkcionális eszköz nem más, mint svájci partnerünk, a MAVAG által gyártott szűrőszárító.

Na de mi is a rendkívüli haszna egy ilyen gépnek?

A rövid válasz: a berendezés sokoldalúsága.

Egy kicsit bővebben kifejtve, a szűrő-szárító alkalmas a feldolgozott szuszpenzió szűrésére, mosására, oldószercserére, valamint a nedves por szárítására, úgy, hogy közben a feldolgozott anyagban ne  alakuljanak ki rögök vagy zárványok. Mindezen műveletek egy zárt rendszerben zajlanak, így biztosítva a termék-konzisztenciát, minőséget és kezelői biztonságot.

Mavazvag szűrő-szárító metszeti ábrája
Mavazvag szűrő-szárító metszeti ábrája

A berendezés felépítése a következő:
A szűrő-szárító egy függőleges tengelyű tartály, amely az alján egy fém szűrőlemezzel van ellátva. A  szűrőlemez jellemzően szinterezett fémből készül, 5 vagy 10 mikron lyukméretű szűrőfelülettel. A  berendezés fala duplikált és nyomásálló, így alkalmas közeg segítségével fűthető, és vákuumozható a  gyorsabb szárítás érdekében.

Az anyag szuszpenzióban tartása, valamint az egyenletes szemcseméret-eloszlás tartása miatt egy  változtatható magasságú keverő is elhelyezésre került a berendezésben, amelynek üreges keverőlapátjai fűthetők, így növelve a hőátadás hatékonyságát. Az elkészült por kitárolása a keverő ellenkező irányú forgatása segítségével, alapesetben a berendezés oldalán történik, egy pneumatikus munkahengerrel üzemeltetett ajtón keresztül. Ha a felhasználó az egészségre káros anyagokat dolgoz fel, akkor a szűrő-szárító felszerelhető egy fix falú izolátorral is, amely OEB 5-ös szintű védelmet biztosít a berendezés  kezelőjének.

Fix falú izolátorral ellátott szűrőszárító berendezés
Fix falú izolátorral ellátott szűrőszárító berendezés

A vevői igényeknek megfelelően a berendezés készülhet standard rozsdamentes acélból, Hastelloyból, vagy más, speciális ötvözetekből. Az extrém korrozív közegek feldolgozásához a készülék belsejét üveg bevonattal látják el. Emellett a készülék tisztítása is teljesen automatikus, a CIP/SIP követelményeknek megfelelő.

A megfelelő berendezésnagyság megtalálásában és a folyamatparaméterek meghatározásában is segítséget nyújtanak a Holimex munkatársai a vevőinknek, igény esetén félüzemi berendezések kölcsönzésével és helyszíni tesztek lebonyolításával.

Ha megbízható, és minden GMP követelménynek megfelelő, multifunkciós berendezést keres, akkor a MAVAG a megfelelő választás!

Szűrő-szárítók – A hatóanyaggyártás hátaslovai