Szemcseméret mérés új, professzionális eszközzel

Egyik legjelentősebb partnerünk, az 1898-ban alapított német Alpine kezdetben mindenféle gépet állított elő, a háború alatt még repülőgép motorokat is. A Hosokawa csoport tagjává válva malmok és szélosztályozók gyártására szakosodott. Ebben a témakörben a művelet kulcsparamétere a szemcseméret. Nem véletlen tehát, hogy partnerünk már az 50-es években kifejlesztette légsugár szitáját, A200 LS néven (Alpine, Ø=200 mm-es Luftstrahl Siebe), amit aztán 20-25 évente újabb modellekkel váltott fel, a mindenkori technikai vívmányokat beépítve a gyártmányba. A legújabb, 2011-ben piacra dobott modell nem véletlenül viseli az e200 LS nevet, az e betű az elektronika integrálását jelenti a szemcseméret meghatározó berendezésbe. Annak idején, amikor a Powtech-en bemutatták az új terméket, 33. számunkban cikket szenteltünk az újszülöttnek. Jelen cikkünknek az ad aktualitást, hogy ebben az évben 4 új berendezést is sikerült 70-es évek modellje leszállítanunk, üzembe helyeznünk.

70-es évek modellje

70-es évek modellje

A  megelőző modellhez (200 LS-N) képest a legszembetűnőbb változás az érintőképernyős kezelő panel, mely az okos telefonok intelligenciá-ját idézi. Nem feltétlenül szükséges a gépkönyv mind a 160 oldalát elolvasni, a piktogramok magukért beszélnek, a felhasználóbarát pár-beszédpanelek vezetik a laboránst a szitálás végrehajtásában. A Holimex több éves, kitartó nyomással elérte, hogy immár magyar nyelven is beszél a képernyő.

eLS elegáns, elektronikus légsugárszita

eLS elegáns, elektronikus légsugárszita

Az  alábbiakban  kiemelünk  néhány  további fontos tulajdonságot:

 • az  általánosan  elterjedt  rázószitával összehasonlítva a légsugárral elősegített eLS elegáns, elektronikus légsugárszita anyagmozgás sokkal intenzívebb szitálást tesz lehetővé. A részecskéket nem csak a gravitáció készteti át a szita nyílásain, hanem a függőleges légáram is. A szita alatt körbeforgó fúvókán betörő levegősugár sokkal intenzívebben diszpergálja az összetapadt részecskéket,  mint a rázószita vízszintes mozgása, ahol a tapadós anyagok ahelyett, hogy szétesnének, sok esetben inkább galacsinokká állnak össze. Mind e két tényezőből következik, hogy a légsugárral való szitálás gyorsabb, pontosabb és reprodukálhatóbb mérési eredményt ad. Természetesen mindennek ára van. Míg a rázószitába akár 10 darab, felfelé egyre nagyobb lukátmérőjű szita is betehető, és így egy menetben felvehetjük a teljes szemcseméret eloszlást, a légsugárral szitáló berendezésben csak egyetlen szita helyezkedik el. A rutin termékellenőrzés során felmerülő tipikus feladat azonban csak az, hogy adott szemcsetömeg X százaléka kisebb-e, vagy nagyobb-e Y mikronnál. Azaz csak az Y mikronos szitával kell mérnünk, de azzal gyorsan, pontosan, megbízhatóan. Erre jó igazán a légsugár szita.
 • Metszeti kép

  Metszeti kép

  szabvány szerinti eljárásokhoz receptúra készíthető. Arra felhatalmazott (Master, Administrator) felhasználó szitá(ka)t definiálhat minden egyes termékre, rögzítve a fő paramétereket:

  • szita nyílásátmérő
  • szitálási idő
  • szita alatti vákuum nagysága

A szitákon rádiófrekvenciás chip gondoskodik a gépbe tett szita azonosításáról. Nincs többé kezelői tévedés, a gép nem indul el, ha nem a megfelelő szitát tették be. A szitálást időkapcsoló követi. Lehetőség van megállítani a szitálást, majd ugyanott folytatni, ezzel ellenőrizni, követni a súlyállandóság elérését. A szívás erősségét, a vákuum állandóságát nem manuális falslevegő résállítással, hanem a porszívó fordulatszámának szabályozásával érjük el.

 • a legdrágább beépített szoftver (Security) az adatok kezelését a 21 CFR Part 11 amerikai előírásnak megfelelően végzi, lehetetlen a mért adatokat manipulálni. A szoftver minden beavatkozást rögzít, a visszakereshetőség érdekében.
 • a típusjel e betűje az ergonomikus kialakítást is szimbolizálja. Nem kell a fejére állítani a gépet, hogy leolvashassuk a gépszámot, hanem a hátoldalon nyíló rugós ajtó belső oldalán található. Ennél sokkal fontosabb, hogy ugyanitt helyezték el a beszívott levegő szűrőjét, mely egyben csökkenti a surrogás zaját. Az előző modellnél ez a szűrő csak opció volt, és majdnem egy arasszal növelte a készülék mélységi helyigényét. A levegőszűrő alá kihozták a nyomásmérőt védő szűrőt is. Csak a rugós ajtót kell kinyitnunk, hogy lássuk, nincs-e por, eltömődés a vezetékben, ami meghamisítja a mérést. Ennek a szűrőnek a cseréje is nagyon egyszerű. Végül itt helyezkednek el azok a csonkok, mellyel a kalibrálás végezhető külső manométerrel.
 • az elektronika térhódítását a készülék hátoldalán is tetten érhetjük. Három USB port áll rendelkezésre:
  • nyomtató, mérleg csatlakoztatásához, valamint
  • adatok kimentéséhez. Ez utóbbi lehetőség a gyógyszergyári „Security” verziónál természetesen nem lehetséges, az adatforgalom csak a LAN Ethernet kábelen történhet dedikált számítógépre vagy inkább a hálózati szerverre saját IP azonosító definiálása után.
  • az USB csatlakozás bemenetként szolgál a szoftver frissítés (up-date) alkalmával. Jelenleg 4, egyre igényesebb, egyre több lehetőséget nyújtó szoftver verzió áll rendelkezésre. A légsugár szitát minden további nélkül magasabb fokozatra lehet megtanítani (up-grade), ha a beszerzést követően nőnének az igények, elvárások.
Szűrők, csatlakozások a hátoldalon

Szűrők, csatlakozások a hátoldalon

A legkellemesebb tulajdonság mindezek után az, hogy az új modell ára nem magasabb, mint a 10 évvel ezelőtt szállított 200 LS-N típusé. Euróban persze, forintban kissé más a helyzet.

Remélve, hogy a portechnológiában érdekelt
partnereink érdeklődését felkeltettük,
várjuk megtisztelő megkeresésüket a
bela.korda@holimex.hu címen vagy
Korda Béla +36 30 954 8362 telefonszámán.

 

 

Szemcseméret mérés új, professzionális eszközzel
eLS elegáns, elektronikus légsugárszita
Metszeti kép
Szűrők, csatlakozások a hátoldalon