Maradék tészta visszaadagoló csiga

Multinacionális megbízónk azzal a problémájával keresett meg minket, hogy egyes sütővonalain óránként kb. 50-100 kg nyers tészta keletkezik melléktermékként, amelynek kezelése nem könnyű feladat. A tészta a kiszúrást követően nem jut el a kemencébe, hanem műanyag ládába gyűjtik, majd onnan manuálisan  visszaadagolják az egyes dagasztókba. Ez egy munka- és időigényes művelet, ráadásul nehezen megoldhat ó. Az említett ügyfelünknek korábban egy projekt keretein belül sikeresen szállítottunk egy premix keverővonalat, ezért ismét eszükbe jutottunk és felkérték a cégünket, hogy vizsgáljuk meg, milyen megoldást tudunk nyújtani a nyers tészta egyenletes visszaadagolására a dagasztógépbe. A feladatot nehezítette, hogy a berendezésen kétféle nyers tésztát dolgoztak fel, amelyekből az egyik keményebb állagú, nehezen adagolható, a másik viszont nagyon ragadós, így fennállt az esélye, hogy nem fog tudni maradéktalanul kijönni az adagoló berendezésből. A megoldást két darab, speciálisan erre a célra kialakított duplacsigás adagoló jelentette, amely külsőleg vezérelt, és képes egyenletesen visszaadagolni a gyártásközi maradékot.
A berendezés felépítése a következőképpen néz ki: a keverőtartálytest belső terébe a kihordó csigák fölé egy pálcás keverőelem került beépítésre, ami egy ún. rögbontó vagy dagasztó keverőelem. Ennek az elemnek a fő feladata, hogy a tartálytestbe betöltött tésztát valamilyen mértékben felaprítsa és mozgásban tartsa, majd a csigákra folyamatosan ráforgassa az alapanyagot. A berendezés alján található két, egymással szemben forgó csigalevél, amelyek biztosítják a tészta kihordását a tartálytestből. Ezek egy jobbos és egy balos csigából állnak, melyek forgácsolt kivitelben tömör rozsdamentes acélból készültek.

Fogadó garat a bolygató keverővel és ikercsigával működés közben
Fogadó garat a bolygató keverővel és ikercsigával működés közben

A visszaadagolás üteme és mennyisége a vezérlőszekrénybe épített inverter segítségével szabályozható. A berendezés minden szerkezeti eleme WNr.1.4301 minőségű rozsdamentes acélból készült.

A csigák a keverőtartály kitároló csonkja mögött helyezkednek el, amely egy gyorsoldású (karimás tri  clamp) csatlakozóval van a tartálytesthez rögzítve, mely a csigák kiszerelésekor egyszerűen eltávolítható és
könnyen tisztítható. Így a csigák a tartálytestből kézi úton könnyen eltávolíthatók, a berendezés pedig gyorsan megtisztítható, így gondoskodva a higiéniáról.

A kiadagoló garatból távozik a nyers tészta
A kiadagoló garatból távozik a nyers tészta

A tartályfenék közepén került kialakításra az ürítő csonk, mely egy kívülről könnyen bontható bilinccsel csatlakozik a dagasztó edényhez. Kézi üzemben folyamatosan történik a kiadagolás, míg automata üzemben a berendezést külső jel vezérli (dagasztó), mely „indít”, illetve „leállít” parancsot ad a kiadagolónak.

Az elkészült berendezések a gyári átvételt követően kiszállításra készen
Az elkészült berendezések a gyári átvételt követően kiszállításra készen

A kiadagoló csigák és a rögbontó hajtómű fordulatszámát a vezérlőszekrényen lévő potenciométerrel a kívánt fordulatszámra tudjuk beállítani.

Ha az Önök üzemében is hasonló probléma merülne fel, szívesen állunk a rendelkezésükre!

Maradék tészta visszaadagoló csiga