Fertőtlenítés könnyen, gyorsan, hatékonyan – Solidfog

A Holimex Hírmondó 2016. decemberi számában már beszámoltunk a belga Solidfog Technologies vállalat tevékenységéről, azonban a gyártó azóta végrehajtott fejlesztései és a világot jelenleg meghatározó járványügyi helyzet miatt indokoltnak tartjuk néhány sorban feleleveníteni és kibővíteni az akkor leírtakat.

DosyMist mobil sterilizáló

DosyMist mobil sterilizáló

A hidrogén-peroxidot oxidáló hatása miatt évtizedek óta alkalmazzák fertőtlenítésre, azonban a belga Solidfog innovatív megoldásának köszönhetően egy sok szempontból új technológiát tudunk bemutatni. A konkurens technológiákkal szemben a Solidfog berendezések (ahogy a név is mutatja) száraz, hideg hidrogén-peroxid ködöt permeteznek a fertőtlenítendő térbe, ezért nincs szükség forró felületre az elpárologtatáshoz, valamint alkalmazása nem igényel előzetes hőmérséklet és páratartalom beállítást. A légtérbe történő permetezést követően a 10 mikron alatti méretű cseppek pillanatok alatt elpárolognak, majd a telítődést követően ún. mikro-kondenzáció megy végbe. Ezek a kondenzátum cseppek fejtik ki a fertőtlenítő hatást, akár milliomod részére is csökkenthetik a csíraszámot („6 log csökkentés”), de nem nedvesítik a felületet. Más gyártók 30-35%-os H2O2 koncentrációjával szemben a Solidfog berendezésekben elegendő 12%-os, kereskedelmi forgalomban is kapható hidrogén-peroxid oldatot használni. A berendezések vezérlését Siemens PLC végzi, a folyamat validálásához a paraméterek jól nyomon követhetők, továbbá üzembe helyezéshez IQ/OQ dokumentumok is rendelkezésre állnak.

NeutraMist

NeutraMist

A Solidfog termékpalettáján a következő berendezések találhatók:

  • A DosyMist® a gyártó alapberendezése, maximum 200 m3 térfogatú helyiségek fertőtlenítéséhez használható. Kerekeinek köszönhetően könnyen mozgatható a kívánt alkalmazási helyre.
  • Az előbbi nagytestvére, a DosyMistXL® szintén mobilis eszköz, akár 750 m3 térfogatú terekhez is.
  • A DosyMistCS® centralizált rendszer, amelyben egy irányító és ellátó egységhez akár több távoli szórófej is csatlakoztatható.
  • Az aktív katalizátorral felszerelt NeutraMist® a felhasznált H2O2 bontását segíti elő, jelentősen csökkentve ezzel a szellőztetési időt.

A speciális ködképző porlasztófej(ek) akár a mobil DosyMist eszközökről is leválaszthatók, ill. hosszabb tömlőkkel csatlakoztathatók a készüléktesthez, ezáltal a berendezések alkalmasak lehetnek izolátor-kamrák, vagy eltérő tisztasági fokozatú helyiségek közötti zsilipkamrák fertőtlenítésére. A fent említett helyiségeknél nagyságrendekkel kisebb térfogat miatt ezen kamrák fertőtlenítése természetesen sokkal gyorsabb és akár naponta többször is végrehajtható.

Ködképzô szórófej

Ködképzô szórófej

Mindezek miatt a DosyMist modellek széleskörűen használhatók minden olyan iparágban, ill. technológia alkalmazása során, ahol mikrobákkal, élő szervezetekkel, vagy aszeptikus eljárásokkal dolgoznak. (Pl. járványügyi laboratóriumok, fermentáció, sterilitásvizsgálatok, mikroba-tenyésztés, biotechnológiai eljárások, stb.)

A fent említett hideg ködképzési technológiánál fogva a Solidfog berendezései a konkurens eljárásoknál/berendezéseknél egyszerűbben és energiatakarékosabban működnek, valamint az eljárás az alkalmazott alacsonyabb hidrogén-peroxid koncentráció miatt kisebb korróziós veszélyt jelent a folyamatnak kitett eszközökre.

A Solidfog termékei már a világ legnagyobb gyógyszeripari vállalatainál megtalálhatók, így többek között a GSK-nál, a Pfizernél, a Novartisnál is. A gyártó kizárólagos magyarországi forgalmazója a Holimex Kft. Amennyiben felkeltettük érdeklődését a technológia iránt, Somjai Imre (imre.somjai@holimex.hu) és Fodor Dániel (daniel.fodor@holimex.hu) kollégánk várja megkeresését.

Fertőtlenítés könnyen, gyorsan, hatékonyan – Solidfog
DosyMist mobil sterilizáló
NeutraMist
NeutraMist
Ködképzô szórófej