Kompakt és gyors szárítás

Villám-szárító, amit Drymeister (DMR) (szárítómester) néven is emlegetnek

A Drymeister flash dryer (villám szárító), egyetlen létesítménybe vonja össze a szárítást, az őrlést és az osztályozást. A Drymeister képes a nedves betétanyagot rendkívül finom, nagyon szűk szemnagyság szerinti eloszlású porrá átalakítani néhány másodperc alatt. Ez teszi ezt a berendezést a permetező és egyéb szárítók gazdaságos alternatívájává.

Ahhoz, hogy nedves eljárásokból, versenyképesen állítsunk elő száraz port, minden alkalom megragadása kritikusan fontos az energia megtakarítás céljából. Ennek elérésére a legjobb módszer, az elpárologtatandó víz mennyiségét a lehető legalacsonyabb értéken tartani. A termikus szárítás, természetéből fakadóan, sokkal energia intenzívebb, mint a víz mechanikus eltávolítása. Éppen ezért, a szárítási eljárás első fázisa, rendszerint a centrifugálás vagy a szűrés. A víztől mechanikusan megszabadított termék további szárítást fog igényelni. Jelentős ingadozás tapasztalható a szárítandó termékek összetételében, függően olyan tényezőktől, mint a méret, alak és a szemcsék oldhatósága. A gyakorlatban, ez a viszkózus zagyoktól a törékeny szűrőpogácsáig terjed.

Termikus szárítás

A megfelelő szárítási eljárás megválasztása tényezők összetett keverékétől függ. A megszárítandó termék természete fontos szerepet játszik, de a rendelkezésre álló hely, az utána következő eljárási műveletek és a vonatkozó piaci szokások/elvárások szintén fontos szempontok. Ha a választás a villám szárításra esik (szemben például a szalagos szárítással), további választási lehetőség van a rendelkezésre álló, különböző rendszerek között. Két ismert fajtája van a villám szárításnak, a gyűrűs (vagy pneumatikus) szárítás és a permetező szárítás.

Gyűrűs és permetező szárítás

A gyűrűs szárítás során, a szárítandó terméket befecskendezik egy forró levegőáramba. A termék azonnal megszárad, és a ciklonban kiválik a szárító levegőből. Lehetőség van a megszárított termék egy hányadát hozzáadni a nedves betétanyaghoz, a szárítási folyamat optimalizálása céljából. Egy permetező szárítóban, egy torony tetején egy réteg viszkózus zagyot porlasztanak, finom elosztású fúvókákon keresztül, sűrítettlevegővel vagy egy mechanikus kerékkel. A cseppecskék, esésük közben megszáradnak, kis szemcséket formáznak, és ezeket a torony alján összegyűjtik, és onnan elszállítják. Ez a szárítási módszer bizonyos mértékű folyósságot követel meg a megszárítandó zagytól. Még arra is szükség lehet, hogy a porlasztás elősegítése érdekében vizet adjunk a zagyhoz. Az olvasó számára egyértelmű, hogy a víz mechanikus eltávolítását követően, víz hozzáadása, az utána következő szárítási művelet megkönnyítésére, energiapazarlás.

Drymeister (DMR)

Egy sokkal jobb megközelítés, azonnal tovább szárítani a terméket, még törékeny szűrőpogácsák esetében is. Hosokawa Micron, kifejlesztette a Drymeister villám szárítót, ami megfelel ezeknek az igényeknek, egyetlen technológiába összevonva a szárítást, őrlést és az osztályozást, egyetlen létesítményben. Számos lehetőség áll rendelkezésre a Drymeister adagolásához, például, egy kettős szállító csiga. A terméket beviszik egy őrlőkamrába, ahol a rotor csökkenti az anyag szemnagyságát. Ezzel nagy érintkezési felület jön létre, ami lehetővé teszi a gyors szárítást. Ezeket a szemcséket egy forró levegőáram fluidizálja, és megszárítja. A száraz, könnyű szemcséket a levegőáram felfelé szállítja, és áthaladnak a létesítmény tetején lévő osztályozó  keréken. A még mindig nedves, és ezért, nehezebb szemcsék visszahullanak a szárítókamrába, amíg azok is meg nem száradnak. A szárító levegővel felfelé elszállított szemcséket kiválasztják a levegőáramból, például egy ciklonban vagy egy szűrő létesítményben. Néhány másodperc alatt, a Drymeister képes átalakítani a nedves betétanyagot rendkívül finom, szűk szemnagyság szerinti eloszlású porrá.

Az eljárás paraméterei

Különböző eljárási paramétereket változtathatunk meg a Drymeister teljesítményének szabályozásához. Például, módosíthatjuk a forró levegőáram sebességét és hőmérsékletét (akár 650°C-ig), a kilépő hőmérséklet alapján. Ugyancsak, megváltoztathatjuk a szemcsék nedvesség tartalmát, megváltoztatva az osztályozó kerék fordulatszámát. Egy másik megváltoztatható paraméter, az őrlőrotor fordulatszáma. Különböző rotorok széles választékát használhatjuk, függően a megszárítandó termék összetételétől. Ezzel is megakadályozhatjuk a termék felhalmozódását az őrlőkamrában. Ezért, a Drymeister teljesítményét minden adott alkalmazásnak megfelelően optimalizálhatjuk, míg az egyetlen berendezést meglehetősen különböző termékek egymást követő megszárítására használhatjuk. A Drymeister könnyen hozzáférhető a tisztításhoz, felülvizsgálathoz és karbantartáshoz. A létesítmény rendkívül tömör kiépítésű, összehasonlítva hasonló teljesítményű szárító rendszerekkel.

Kiemelések

A Drymeister nem csak eszményi az új szárító eljárásokhoz, de bebizonyította önmagáról, hogy a meglévő permetező szárítókhoz egy idő és energiatakarékos alternatíva. Ez annak a képességének is köszönhető, hogy magas szilárd anyag tartalmú termékek szárítására is alkalmas. Ennek fontossága akkor válik  nyilvánvalóvá, amikor valaki átgondolja, hogy az elpárologtatni kívánt víz mennyisége exponenciálisan növekszik a termék nedvesség tartalmával. Ezt egy számítással be is tudjuk mutatni. Ahhoz, hogy 100 kg száraz port kapjunk egy 60%-os nedvesség tartalmú termékből, 150 kg vizet kell elpárologtatnunk. Ha a termék nedvesség tartalma csak 20%, csak 25 kg vizet kell elpárologtatnunk 100 kg száraz porhoz.

Kompakt és gyors szárítás
Drymeister
Drymeister #3
Drymeister #4