Filmbepárló - Félüzemi, több-fokozatú

Termékfejlesztésre, vagy félüzemi méretű termelésre alkalmas a VTA kompakt, több-fokozatú bepárló egysége. Kis mennyiségű, magas forráspontú, hőmérsékletre érzékeny és magas viszkozitású folyékony termékek elegyének szétválasztására alkalmas a vákuum alatt működő, kapartfalú majd rövid-utas filmbepárló sor.

Hagyományos és rövid-utas bepárlás, összevonva egyetlen technológiába

A kompakt, acélvázra szerelt, minden járulékos egységet is tartalmazó rendszer gázmentesítő szeparátorral kezdődik, majd a feldolgozandó keverék kapartfalú fimbepárlóba jut, az abból elfolyó maradékot pedig rövid-utas bepárlóban bontjuk további két frakcióra, az anyagok közti forráspont különbség kihasználásával.

A VTA félüzemi, több-fokozatú bepárló egységét K+F laboratóriumokban alkalmazzák olyan nagy viszkozitással jellemezhető hőérzékeny anyagok szétválasztására, tisztítására, mint a polimerek, olajok, annak érdekében, hogy az ipari gyártáshoz az optimális paramétereket meghatározzák.

A félüzemi több-fokozatú filmbepárló előnyei

  • Nagy vákuumot előállító szivattyúja segítségével magas forráspontú, hőérzékeny anyagok elegyének két frakcióra – illékony párára és maradékra – bontása vizsgálható
  • Többféle keverő-kaparó elemmel nagy viszkozitású anyagok is szétteríthetők a fűtött falon.
  • A folyadék elegy filmet képez a fűtött falon, ezért hidrosztatikus nyomás nem emeli a forráspontot.
  • A film a gravitáció hatására kúszik lefelé, a hossz mentén koncentráció gradiens áll elő, ez fokozza a szétválasztás hatásfokát a nagy folyadékerű bepárlókhoz viszonyítva.
  • A tartózkodási idő rövid, perc nagyságrendű, a termékek hűtőn keresztül távoznak a szedőkbe, így a hőbomlás elhanyagolható.
  • A második, rövid-utas bepárlóban a pára áramlási nyomásvesztesége, és az ebből adódó forráspont emelkedés elhanyagolható
  • Az egyes egységek külön-külön is üzemeltethetők.
  • A különleges, korrózió és vegyszerálló fogaskerék szivattyúkat VTA fejlesztette ki a megbízható működtetés biztosítására.