Variációk egy témára: raklapcsere gyorsan, megbízhatóan és olcsón

Cégünk idestova majd egy évtizede működik együtt az olasz TOPPY S.r.l. céggel, amely fennállásának 40 éve alatt a világ egyik vezető, logisztikai gépeket gyártó cégévé nőtte ki magát. Raklapcserélő berendezései széles választékával és innovatív megoldásaival piacvezető a saját tevékenységi területén.

A raklapcserélés művelete során a raklapon elhelyezett rakatot egy másik raklapra kell átrakni, melynek több oka lehet (a teljesség igénye nélkül): anyagforgalom különböző tisztasági fokozatú helyiségek között, sérült, vagy balesetveszélyes raklap kiváltása ép raklappal, a rakat átrakása „belső” használatú raklapról kiszállításra szánt raklapra, stb.

Ez a művelet számos iparág különböző technológiai folyamatának elején, vagy végén elengedhetetlen, azonban mindeddig „mostohagyerekként” kezelték. Az alapvető technológiai gépek megvásárlásával a beruházók pénztárcája rendszerint kiürül, és az ilyesfajta anyagmozgatást kézi erővel oldják/oldották meg. Ebből a szempontból korábban úgy tűnt, hogy TOPPY raklapcserélő berendezései „megelőzik korukat”, azonban az utóbbi időben – nem elhanyagolható mértékben kitartó munkánk eredményeképpen – a berendezésekre egyre nagyobb igény mutatkozik.

Fix raklapcserélő kartondobozos rakattal, a rakat forgatása nélkül

Fix raklapcserélő kartondobozos
rakattal, a rakat forgatása nélkül

TOPPY berendezései alapvetően két fő csoportba sorolhatók: mobil és fix telepítésű raklapcserélők. A mobil berendezések előnye a nagyfokú mobilitás, azaz a több helyen való felhasználhatóság, a fix telepítésű modelleké ellenben a nagyobb teherbírás és sebesség. Bizonyos fix telepítésű típusok ezen felül komplett automata logisztikai rendszerekké fejleszthetők raklapadagoló és –gyűjtő egységekkel, szállítópályákkal, stb.

TOPPY a különböző iparágakból érkező partnerei igényeihez, azaz az átrakandó rakatok sajátságaihoz igazodva sokféle és különböző elven működő raklapcserélőt ajánl. A leggyakrabban alkalmazott módszer a rakat döntésével, vagy fejtetőre állításával, majd visszaforgatásával teszi lehetővé a raklapcserét, azonban az ilyen műveletekre érzékeny rakatok esetén azok elforgatása nélkül végzik egyes típusok az átrakást.

Fix raklapcserélő zsákos rakat forgatása közben

Fix raklapcserélő zsákos rakat forgatása közben

TOPPY legújabb modellje mellőzi a rakat forgatását. Az „Easy Changer” típusú raklapcserélő ötvözi az innovatív ötletet a lehető legkézenfekvőbb, egyszerű műszaki megoldásokkal.

A gyakorlat azt mutatja, hogy amint megérett bennünk a gondolat a hatékony rakatmozgatás automatizálására, akkor szembesülünk a rak-lapcserélők meglehetősen nagy helyigényével, ami az általában szűkös logisztikai területeket erősen lefoglalja, megterheli. A helyigény csökkentése és a praktikus, könnyű hozzáférhetőség ihlette a TOPPY fejlesztőmérnökeit a „TOPPY Easy Changer” megalkotására. Kapacitása akár a 70 darab rak-lapcserét is elérheti óránként, míg az alapterülete nem éri el a 4 négyzetmétert, ami közel harmada a más gépek telepítéséhez szükséges helynek.

Easy Changer raklapcserélő és raklaptároló üresen

Easy Changer raklapcserélő és raklaptároló üresen

Lássuk a munkamenetet a „TOPPY Easy Changer” rakatmozgató géppel:

1. Gyalogkíséretű targoncával beviszünk egy áruval (kartondoboz, fóliázott gyűjtőcsomagolású termékek, fiberdob, hordó, kanna) megrakott raklapot a „TOPPY Easy Changer”-berendezésbe, majd enyhén megemeljük a villával.

2. Kipárnázott rakatbefogó pofák összezárásával kíméletesen megfogatjuk a rakatot.

3. A targoncával kihátrálunk a raklap alól, a raklap és az összefogott rakat alja között kis rés marad.

4. Egy üres „cél” raklapot tolunk targoncával a befogott rakat alá, mely egyben az eredeti raklapot áttolja egy raklap tárolóba (magazinba).

5. A rakat alá behelyezett új raklapot a rakat aljához emelve kioldjuk a rakat befogó pofákat, ezzel ráhelyezzük a rakatot az új raklapra.

6. A raklapcsere megtörtént, így az új raklapra áthelyezett rakat kivihető a raklapcserélő fogadó állásából. Eközben a berendezés a lecserélt raklapot automatikusan beigazítja, és beemeli a raklapcserélő berendezéssel egybe épített raklap tárolóba, helyet adva a következő raklapnak.

Easy Changer munka közben

Easy Changer munka közben

Fenti műveletsor távirányítóval is végezhető, a raklaptároló befogadóképessége 10-15 raklap, melynek ürítése történhet elölről illetve hátulról. Az univerzális modell különböző raklapformátumokkal is képes dolgozni. Az Euro raklap  Ipari raklap átállás mintegy 15 másodpercet vesz igénybe.

Mobil raklapcserélő big-bag rakattal

Mobil raklapcserélő big-bag rakattal

A „szokványos” raklapcserélő műveletet végző modelleken kívül említésre méltó néhány speciális TOPPY-megoldás (ismét csak a teljesség igénye nélkül): mobil oktabin- ürítő, ill. mobil sztreccsfóliázó gép, valamint a fix telepítésű „Master Inverter” berendezés kiegészítése lamináris áramlású fülkével mintavételezési célra.

A képeken a Holimex Kft. által az elmúlt években hazai felhasználóknál üzembe állított raklapcserélők láthatók különböző alkalmazásokban, szemléltetve a felhasználási lehetőségek sokszínűségét.

Mobil raklapcserélő 200 literes hordók forgatása közben

Mobil raklapcserélő 200 literes hordók forgatása közben

Variációk egy témára: raklapcsere gyorsan, megbízhatóan és olcsón
Fix raklapcserélő kartondobozos rakattal, a rakat forgatása nélkül
Easy Changer raklapcserélő és raklaptároló üresen
Easy Changer munka közben
Mobil raklapcserélő big-bag rakattal
Mobil raklapcserélő 200 literes hordók forgatása közben