Újdonságok az IKA-nál

A több mint 100 éves gyártói múltra visszatekintő IKA új homogenizáló berendezésekkel jelentkezett a POWTECH kiállításon. A Modul 2000 sorozat legfrissebb tagja az IKA Corrundum Disk Mill elnevezésű nedves őrlőberendezés, melyben a stator-rotor rész különböző szemcsézetű őrlőkövekből áll. A szabályozható résméret biztosítja az igen finom aprítást, őrlést. Olyan kis részecskeméretet lehet előállítani, hogy a nagy viszkozitású krémek, paszták (mustár, mogyorókrém, gyümölcspép, stb.) előállításánál stabil szuszpenzió áll elő. Az őrlőkamra kettős falú (hűthető, fűthető), a kialakítás élelmiszeripari kivitel.

A kozmetikai krémek, gyógykenőcsök, a majonéz és ketchup gyártásához ki- fejlesztett berendezések lelke a többféle folyékony és szilárd anyagot nagy nyíróerővel egymásban diszpergáló keverő egységek. Egy ilyen több szintes érintkeztetést, nagy variabilitást biztosító DBI nevű alapgép (Direct Batch Inline) sémáját mutatjuk be. E körül építik ki a kiszolgáló egységeket: a tartályt, szelepeket, beadagoló tölcséreket, stb.

Az alapkiépítés Standard Process Plant (SPP) névre hallgat, míg a „plug and play” kialakítású, PLC vezérelt, mérlegcellán nyugvó, tiszta téri komp- lett gyártómű a MasterPlant nevet viseli. A tartálytérfogat 25 litertől 4 000 literig terjed. A termék viszkozitása max. 100 000 mPas lehet (százezerszer nehezebben folyik, mint a víz).

Az utóbbi időben több gyógyszeripari és élelmiszeripari partnerünk rendelt IKA gyártmányú CMS 2000 pornedvesítő, diszpergáló berendezést. Itt a „lélek” egyszerűbb, egy folyadék és egy szilárd anyag beadagolási nyílás található rajta. A diszpergálandó port a berendezés rotorjánál kialakuló vákuum szívja a keverő térbe. A nedvesítési folyamat során az erős folyadékáramba nagy sebességgel bevezetett por elemi szilárd részecskéit a speciális stator-rotor folyadék burokkal veszi körül, ezzel megakadályozva az agglomerálódást, göbök képződését, az ún. halszem effektus ki- alakulását. A por felszívás történhet szívólándzsával közvetlenül a zsákból, hordóból vagy tölcséren keresztül, ahová a porkeveréket, komponenseket előre betölthetjük.

Termékfejlesztő Partnereink, K+F laboratóriumok figyelmébe ajánljuk a labor és pilot méretű berendezések te- rén megjelent újdonságokat. Az új IKA Pilot berendezés moduláris felépítésű, a legszélesebb alkalmazási feladatok- hoz cserélhető Dispax Reaktor, kolloid malom, folyamatos (MHD) és szakaszos (CMS) pornedvesítő, diszpergáló feltétek- kel látható el.

2013 első hónapjaiban  az  új EuroStar Digital keverő, homogenizáló diszpenzerek váltak elérhetővé – a régebbi modellekhez képest kedvezőbb áron! Ez valóban ritka jelenség manapság!

Újdonságok az IKA-nál