Töltött nápolyi finomra aprítása mikroörlő berendezéssel

Élelmiszeripari területen gyakori gyártási igény, hogy valamilyen alapanyagot kisebb méretre kell aprítani, vagy a gyártáskor keletkezett mellékterméket,  selejtet homogenizálni, őrölni szükséges, ami egyes esetekben a receptúra  szerves része. Az esetünkben is egy ilyen igény merült fel, finomra őrölt, töltött nápolyira.

Az ügyfelünk, egy hazai nápolyi gyártó cég azzal keresett meg minket, milyen berendezéssel tudnánk számára optimális szemcseméretet előállítani. A feladat nem volt kicsi, számos kísérletet végeztünk a kapott termékmintával, hogy megtaláljuk a megfelelő gépet és kapacitást. Többféle berendezést, őrlési eljárást megvizsgáltunk és leteszteltünk az alapanyagokkal: golyósmalom, hengerszék, több lépéses darálás stb., amelyek jó eredményt adtak ugyan, de nem elégítették ki ügyfelünk elvárásait: a gyors sarzs-váltást, a  termékváltáskor a lehető legkisebb anyagveszteséget, a kis helyigényt, a  könnyű kezelhetőséget, takaríthatóságot és megfelelő gyártási kapacitást. Mindezt természetesen egy berendezésben!

Végül egy olyan gépgyártó partnerünk technológiája lett a megoldás, akivel korábban már foglalkoztunk hasonló témával (fizikailag sérült, zsíros keksz darálásával), de végül nem került sor konkrét gépvásárlásra. A projekt során kiváló munkakapcsolat alakult ki cégünk és a német gépgyártó partner között.

A mostani projektben a nápolyi gyártásból kikerülő ú.n. vágási selejtet, amely fizikailag sérült töltött nápolyi, kellett 100 mikron alá finomítani.

A mikroörlő garatjában lévő alapanyag őrlés előtt:

Az őrlendő anyag a berendezés fogadó garatjából részben a gravitáció, részben a turbótöltő szívóhatásának köszönhetően a berendezés aprító egységébe kerül. Az aprító részben a vágógyűrű és a forgó vágófej közé kerül az anyag, és a nyírás- vágás következtében homogenizálódnak az alkotórészek, emulgeálódik a termék, majd a szállítóegység a terméket a berendezés ürítő kifolyó részéhez továbbítja.

Az aprító rész szerszámai gyártás előtt szétszedve és gyártás után takarítás előtt:

A berendezés meghajtásáról egy direkt szervomotor gondoskodik, melynek nyomatéka egy hidraulikus szorító hüvelyen keresztül adódik át a vágófejre. A maximálisan elérhető vágási fordulatszám 4500 fordulat/perc is lehet. A gép sokoldalúságáról többek között a hozzá szállított szerszámkészlet   gondoskodik, amellyel a különféle aprítási feladatokhoz választhatjuk meg a megfelelő vágógyűrű-vágófej típust. Ha emulgeált terméket kívánunk  előállítani, zárt rendszerben, akkor az a kifolyó csonkra csatlakoztatott  csővezetéken keresztül tovább szivattyúzható a gyártási folyamat következő állomására.

A készülék nagyban hasonlít egy húsipari kutterhez, de a különbség mégis jelentős: a kutter szakaszos, egyadagos gyártást tesz lehetővé, míg a mikroörlő berendezésben folyamatos és egyenletes gyártást lehet megvalósítani. Éppen ezért olyan üzembe javasoljuk egy ilyen berendezés beszerzését, ahol óránként minimum néhány 100kg gyártási kapacitásra van szükség.

A berendezés rozsdamentes burkolattal, élelmiszerrel érintkező egységei IP68 védelemmel rendelkeznek. Az aprító egység könnyen szét- és összeszerelhető, kerekeken gurítató és magasnyomású mosóval takarítható.

A berendezés mobil, könnyen szétszedhető, magasnyomású mosóval eltakarítható

Az intuitív érintőképernyő segítségével a különféle gyártási receptúrákhoz könnyedén hozzárendelhetjük a korábban letesztelt üzemi paramétereket. A berendezés megvásárlása előtt mindig javasoljuk a tesztek lefolytatását!

A mikroörlő már bizonyított és jól használható más feladatokra: édesipari töltelék gyártására (konyakmeggy, fondant, csokoládé homogén masszává finomítása), olajos magkrémek gyártására, illetve nedves állateledel pátészerűre
való emulgeálására.

Kérjük, forduljanak hozzánk bizalommal: aprítási, emulgeálási feladataik megoldásában nagyon szívesen nyújtunk szakértői támogatást, hogy kiválasszuk Önök számára a legmegfelelőbb berendezést!

Töltött nápolyi finomra aprítása mikroörlő berendezéssel
1b ábra késztermék örlés után
2a ábra örlőegység szerszámai gyártás elött és
2b ábra és gyártás után takarítás előtt
4 a ábra mobil, takarításra könnyen szétszedhető