Termékbemutató: nedvességtartalom folyamatos mérése
A nedvességtartalom talán a legáltalánosabb tulajdonsága a termékeinknek, nincs olyan iparág, ahol ne lenne fontos, hogy mekkora az értéke. Különösen az élelmiszeriparban nagy jelentőségű, mert a minőséget, ízt, egyöntetű megjelenést, eltarthatóságot, következésképpen az áru árát befolyásolja az, hogy mennyi vizet tartalmaz, tartalmazhat a termék.
A nedvességtartalom gravimetriás meghatározása igen körülményes eljárás, fél napot vesz igénybe a minta tömegállandóságig való szárítása, nem is beszélve a munkaerőigényről, amit a minta szárítószekrénybe, exszikkátorba, mérlegre pakolása jelent. Az infravörös szárítófeltéttel ellátott mérlegek már sokkal egyszerűbbek, de még így is legalább fél óra eltelik a mintavételtől számítva, míg az eredményről értesülünk. Ez a holtidő súlyos, instabilitást okozó teher a folyamatvezérlés számára.
Legújabb partnerünk a MoisTech folyamatos nedvességmérő berendezésével ismertetjük meg tisztelt Olvasóinkat, mellyel valós idejű információt kaphatunk a termék nedvességtartalmáról, úgy, hogy a kapott elektronikus jel közvetlenül felhasználható a visszacsatolt szabályozó körben. Az azonnali beavatkozás lehetősége csökkenti a selejtet, nincs szükség biztonságból túlszárítani az anyagot, azaz energia takarítható meg, csökken az üzemidő kiesés, egyszóval javul a termelékenység, hatékonyság, profittermelő képesség.
A mérés fizikai alapja az, hogy a közel-infravörös (NIR – near infrared) tartományban megvilágított anyag az összetételétől függően veri vissza, illetve engedi át a különböző hullámhosszúságú fénysugarakat. A visszavert, illetve átengedett spektrumok alapján az egyes termékösszetevők – mint például a nedvesség-, zsír,- fehérje-, keményítőtartalom mennyiségi meghatározása lehetséges. A módszer tehát nem igényel mintavételt, roncsolásmentes, nem változtat sem a termékminőségen, sem a mennyiségen.
A NIR detektor stabil, megbízható, érzéketlen az olyan anyagváltozásokra, mint a szemcseméret vagy anyagrétegvastagság-ingadozás, nem függ az anyag színétől sem. Egyszer kell kalibrálni és ezután karbantartás igény nélkül, optikai elhangolódás nélkül folyamatosan méri az anyagfolyam nedvességtartalmát. A jelfeldolgozás olyan kifinomult, hogy idegen test, inert anyag, a szállítószalag, az ejtőcső vagy csiga anyaga nem befolyásolja a mérési eredményt. A műszer felülmúlhatatlan teljesítménnyel, másodpercenként több ezer mérést végez, extrém körülmények között is. IP 65 védettség óvja a csepegő víztől, a robbanásbiztos kivitel pedig az élelmiszeripari ATEX követelményeket elégíti ki. A távadó laptoppal, PC-vel kommunikál illetve a 4-20 mA szabvány tartományba eső analóg jel RS232/485 kimeneten vagy ethernet hálózaton keresztül csatlakozik a folyamatirányítási rendszerhez, megteremtve a lehetőséget arra, hogy kiváló minőségű, állandó nedvességtartalmú termék hagyhassa el a gyártósort.
A berendezés néhány jellemző alkalmazási területe:
- Sütőipari tészták nedvességtartalmának monitorozása dagasztó/keverő, extruder után, sütőkemence előtt elhelyezve
- Puffasztott gabonapelyhek, golyók gyártás közbeni hőmérséklet és nedvesség felügyelete, zsírtartalom, cukortartalom monitorozása a megfelelő főzés, formázás érdekében
- Kávé nedvességének ellenőrzése a pörkölést, vagy darálást követően
- Kekszek, burgonya csipsz és más snack termékek sütőalagút utáni ellenőrzése
- Tejpor, porlasztva szárított termékek monitorozása
- Szárított zöldség, gyümölcs, élesztő minőségellenőrzése
- Dohányfeldolgozás és cigaretta, szivar gyártás (nikotin is mérhető)
- Darált hús, kolbász és egyéb húsipari termékek nedvesség, hőmérséklet, zsír/olajtartalom, cukor, fehérje tartalmának mérése, szabályozása
- Instant italporok, leves porok
- Só, cukor nedvességtartalmának ellenőrzése ±0,005% pontossággal 0-2% tartományban
- Fűszerkeverékek: ±0,1% pontossággal; 0-10% tartományban, egyes esetekben akár 40% nedvességtartalomig
- Egyéb nem élelmiszeripari alkalmazási példák: állateledelek, tápok, mosóporok, bauxit, cellulóz, robbanószerek, ásványok, biomassza
Legutóbbi projektünk során sütőalagútból érkező snack termék monitorozásához telepítettünk NIR 3000 mérő-műszert, mely a termék hőmérsékletét és nedvességtartalmát méri. Amennyiben ez eltér a beállított tartománytól, a vezérlés a sütőalagút szalagsebességét és a meleg levegő paramétereit változtatva avatkozik be. A mért értékek a vállalat termelésirányító irodája számítógépén láthatók, adatgyűjtésre és archiválására is itt van lehetőség.