Gyümölcspép

Gyümölcspép gyártása

A gyümölcspép a préselt friss gyümölcsök tömege, amelyet nem azonnali fogyasztásra szántak. A gyümölcspép előállításával elkerülhető az élelmiszerpazarlás, megmaradnak a gyümölcstermék ízei és tápértéke. A feldolgozott gyümölcspép italok, szószok, bébiételek, zselék és pékáruk összetevője. A hagyomány és a gyártási eljárások diktálják a gyümölcslé, a püré és a gyümölcspép megkülönböztetését. Az elnevezés és a címkézés mégis összetett, a szabályozás, a gyümölcstípus, a textúra és az állag, a tartósítási módszerek, valamint a cukor- vagy szilárdanyag-tartalom (Brix-fokban mérve) függvényében.

Milyen gyümölcsgyártó berendezésre van szüksége?

Gyümölcs püré gyártó gép - magas cukortartalom
Gyümölcs püré gyártó gép –…

A magas cukortartalmú gyümölcspürék gyártása és termékfejlesztése során a kombinált berendezések alkalmazása...

Ipari gyümölcs dehidratáló gép
Ipari gyümölcs dehidratáló gép

A szárított gyümölcsök nagyon népszerűek, akár csak önmagukban is, de mint élelmiszerek...

Dzsem gyártó gép - gyümölcs feldolgozáshoz
Dzsem gyártó gép – gyümölcs…

A sütőipar széles körben alkalmazza a gyümölcs dzsemeket a különböző sütőipari termékek...

Csomó bontó gép szárított gyümölcsökhöz
Csomó bontó gép szárított gyümölcsökhöz

Csomó bontó gép: a különféle összeragadt, összefagyott szemes termékek hatékony és roncsolás...

Élelmiszeripari vákuumcsomagoló gép
Élelmiszeripari vákuumcsomagoló gép

A kompakt és tiszta vákuumcsomagolás segít fokozni az élelmiszer termékek minőségét és...

Csokoládé csomagoló gép - csavarásos technológia
Csokoládé csomagoló gép – csavarásos…

Az egyes csokoládétermékek nagy tételű egyenkénti csomagolása gyengéd kezelést igényel. A hagyományos...

Granola keverő szakazos működéssel
Granola keverő szakazos működéssel

A granola alapú receptek összetevőinek gondos kezelése biztosítja az optimális minőséget.  A...

Zselé adagoló - keményítő nélkül
Zselé adagoló – keményítő nélkül

A zselé és rágógumi termékek hagyományos adagolói keményítő formákat használnak. Ezek nem...

A gyümölcspép készítésének feldolgozási lépései

Címkézőgépek

Extraháló berendezések

Ipari ellenőrző berendezések

Őrlőberendezések

Sorszámozó berendezés

Stickpack gépek

Tasakoló gépek

Töltősorok

Gyümölcspép kivonása

Természetes termékként a válogatás az érettség és az idegen testek eltávolításának minőségellenőrzésével létfontosságú, és a végfelhasználó számára fontos a megjelenés szerinti osztályozás. A friss gyümölcsök, például a bogyós gyümölcsök, önmagukban lefagyaszthatók, vagy tovább feldolgozhatók pürévé és sűrítménnyé.

A gyümölcspép feldolgozásának gyártási lépései és technológiája a gyümölcs típusától, a termelés nagyságrendjétől és a kívánt végterméktől függ. A gyümölcsöket általában először megmossák, válogatják és ellenőrzik. Ezután meghámozzák és feldarabolják vagy darabokra vágják. Végül a gyümölcspépet vagy gyümölcslevet kivonják, szitálják és finomítják, hogy finomabb pépet kapjanak. A pépet pasztőrözhetik, homogenizálhatják vagy tovább sűríthetik.

Dzsemek és zselék előállítása

A lekvárok és zselék előállításához legalább 45 tömegszázalék gyümölcspép, gyümölcslé vagy gyümölcsdarabok szükségesek. A zselé megdermedéséhez pektinre van szükség, a pH 3,1-re történő csökkentéséhez pedig sav hozzáadására. Ez a folyamat összefügg a sűrítéssel, mivel a gyümölcslevet részben besűrítik, és cukrot adnak hozzá, hogy a szilárdanyag-szintet 65 százalék fölé emeljék. A pektinnel és savval forrón töltött zselék és lekvárok ésszerű polcstabilitást biztosítanak.

A vákuumkoncentrálás a kiforralás és a gyors töltés és hűtés során drámaian növeli a zselék minőségét, és a gyümölcspép feldolgozásánál a gőzforralókkal szemben előnyben részesül. Az alacsony kalóriatartalmú gyümölcskocsonyát még nehezebb előállítani és tárolni. A kevesebb cukrot igénylő zselés rendszereket ezért felbontás után általában hűteni kell.

Bébiételek feldolgozása

A csecsemőknek és a kisgyermekeknek 3 éves korukig speciális ételekre van szükségük, amikor először kezdenek enni. Az ételnek pépesnek, mégis táplálónak, jól tartósítottnak és kényelmesen csomagoltnak kell lennie. A sima gyümölcs- és zöldségalapú pürékkel kezdve a gyermekek lassan haladnak a vegyes családi étrend felé. Az egészséges biotermékek és az alacsony környezetterhelést előtérbe helyező termékek gyorsan teret hódítanak.

Szigorú előírások vonatkoznak az összetételre (fehérje, szénhidrát, zsír, ásványi anyagok és vitaminok) és a mérgező növényvédő szerek használatára a gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek esetében. Emellett a termelőknek extra biztonsági előírásoknak kell megfelelniük a higiéniára, az élelmiszer-adalékanyagok és szennyező anyagok használatára és a biztonságos csomagolásra vonatkozóan.

Gyümölcstermékek tartósítása és csomagolása

Az aszeptikus feldolgozás egy olyan technika, amelynek során a hővel sterilizált folyékony termékeket steril körülmények között csomagolják a korábban sterilizált tartályokba, hogy hűtést nem igénylő, eltartható termékeket állítsanak elő. A Hot-fill megoldással a sterilizált szószt nem steril csomagolásba töltik. Csak a magas savtartalmú termékek mehetnek hűtés nélkül. Egy másik technika a retortás feldolgozás lenne, ahol a nem steril termékeket nem steril csomagolásba töltik, és autoklávban, nyomás alatt lévő gőzzel sterilizálják.

Nagyméretű aszeptikus hordókba vagy konténerekbe való töltéshez keres ömlesztett megoldást? Vagy konténerekbe, palackokba, üvegekbe, konzervdobozokba, tasakokba vagy akár tasakokba szeretne tölteni? Biztosra kell mennie, hogy a szósz biztonságban és frissen maradjon a töltéstől a végső felhasználásig. A kis méretű autoklávoktól a befőttesüvegekhez való kis méretű autoklávoktól a nagy sebességű aszeptikus tasakos töltésig minden termékhez és gyártási mérethez elegendő választék áll rendelkezésre.

Zsuzsanna Gyenge

Üdvözöljük! Szívesen hallanánk a folyamatáról! üzenjen nekünk, és mi válaszolunk 24 órán belül vagy hívjon fel a ..... számon +36 30 833 1654

Keressen minket!

Minden adatát bizalmasan kezeljük

Gyümölcspép
gyumolcspep-gyartasa