Szűrünk, mert szűrni jól tudunk! – Olajszűrőrendszer fejlesztés az ALCOA Fastening Systems Kft. nemesvámosi üzemében

A Holimex nyitott szemmel jár nem csak a gyógyszer-, és vegyipar területén, hanem a gépipari cégek számára is kínál komplett rendszereket, a hulladékkezeléstől kezdve logisztikai és csomagolástechnikai megoldásokig.

A múlt esztendő egyik sikeres projektje is ezen a területen valósult meg a német Liqui-Filter GmbH. segítségével, aki az olajemulzió és forgácskezelés szakértője. Partnerünkkel köszörűolaj szűrésére kulcsrakész, 2-300 liter/perc kapacitású központi szűrőrendszert szállítottunk és helyeztünk üzembe az ALCOA nemesvámosi üzemében.

MTBF mélyágyas szűrő működése

MTBF mélyágyas szűrő működése

Az amerikai cég Fastening Systems nevű leányvállalata kötőelemeket – szegecseket, csapokat – gyárt, elsősorban repülőgépek számára. Az utóbbi években fellendülő repülőgépgyártással együtt a cég is dinamikusan fejlődött, melynek természetes velejárója a meglévő rendszerek hatékonyságának javítása is. A fejlesztések keretében az olajellátó- és ülepítő rendszerek hatékonyságának növelését tűzték ki célul. Első lépésként 3-4 csúcs nélküli köszörű berendezés olajának központi szűrését kellett megoldanunk, ami összesen 200 liter/perc titán-csiszolttal szennyezett olaj folyamatos szűrését és visszaforgatását jelentette. A központi szűrőrendszert úgy terveztük, hogy a köszörűk állandó minőségű, szűrt olajat kapjanak vissza, biztosítva a termékek kiváló minőségét, illetve növelve a rendszerben lévő olaj élettartamát. Többek között elvárás volt a szűrőrendszerrel szemben, hogy a szűrő karbantartása, esetleges meghibásodása esetén, a köszörűgépek önállóan tovább tudjanak dolgozni.

Laboratóriumi tesztet és referencialátogatást szerveztünk, meggyőzve az ALCOA F.S. mérnökeit, hogy a Liqui-Filter-rel közösen kidolgozott eljárás megfelel az elvárásoknak.

Telepítve

Telepítve…

A szűrőrendszer lelkét egy MTBF-V  1500 típusú mély ágyas szűrőberendezés adja, melyben az 50-70 mikron feletti részecskéket szintetikus szűrőszövet távolítja el az olajból. A szűrőberendezésből a szűrlet egy 3 m3-es tiszta tartályba kerül, ahonnan szivattyú táplálja a szűrt olajat a központi csőhálózatba. Ebből a nyomás alatt lévő hálózatból vételeznek vezérelt szelepek segítségével friss, szűrt olajat igény szerint a köszörűgépek. A használt olajat egy-egy automata üzemű átemelő állomás táplálja be a központi gyűjtőhálózatba, amely a szennyezett olajat visszaviszi a szűrőberendezésbe. Az átemelő állomások a köszörűgépek meglévő tartályaiba lettek elhelyezve, így az átemelő állomások kikapcsolásával az egyes köszörűgépek üzem közben is könnyedén átállíthatók „belső keringetésre”. A köszörűgépek ezáltal megállás nélkül leválaszthatók a központi szűrőrendszerről, nem kell a termelést fölfüggeszteni. A rendszer teljesen automatizált, a gépkezelőknek csak a használt szűrőszövet cseréjét kell rendszeres időközönként elvégezniük.

A gyakorlatban mutatkozott meg, hogy a köszörűgépek méretpontosságát, valamint a szűrőszövet vágási pontját nagyban rontja a magas hőmérséklet. Az olaj hőmérsékletének alacsony szinten tartásáért a központi tápszivattyút fordulatszám szabályozással láttuk el. A szivattyú szállítási teljesítményét a köszörűgépeknél felmerülő olajigény vezérli, tehát nincs felesleges hőfelhalmozódás.

A régi olajszűrő

A régi olajszűrő

Az új olajszűrő

Az új olajszűrő

Új tekercs

Új tekercs

Jelenleg a szűrőrendszer 3 köszörű berendezést szolgál ki friss olajjal, és hamarosan egy további köszörűt fogunk csatlakoztatni a rendszerhez. A beüzemelés és átadás óta kisebb fennakadásoktól eltekintve a rendszer teljesíti az elvárt feladatot, és megfelelő minőségű olajat biztosít a köszörűk számára.

Az üzembe helyezés óta eltelt 7 hónap folyamatos üzemeltetés után még korai konkrét végeredményekről beszélni, de várhatóan többszörösére fog nőni az olaj élettartama a korábbi 2-3 havonkénti teljes olajcsere helyett, ezáltal az elszállított veszélyes hulladék mennyisége is jelentős mértékben csökkenni fog éves szinten.

A szűrőrendszer stabil működése, valamint az ALCOA mérnökeinek pozitív visszajelzései okot adnak arra, hogy a 2014-2015 évre tervezett jelentős termelési kapacitásbővítés során további szűrőrendszereket tervezzünk és szállítsunk a nemesvámosi üzembe, hasznosítva a megvalósult projekt tapasztalatait.

Szűrünk, mert szűrni jól tudunk! – Olajszűrőrendszer fejlesztés az ALCOA Fastening Systems Kft. nemesvámosi üzemében
Telepítve
A régi olajszűrő
Az új olajszűrő
Új tekercs