Szőlőmag őrlemény, a mindenre jó csodaszer a természettől

Pár évvel ezelőtt érkezett egy felkérés, szállítsunk légsugármalmot szőlőmag mikronizáláshoz. A Holimex sosem volt az a kereskedő cég, akinek mindegy volt, hogy mit ad el, ha fizetnek érte. Visszakérdeztünk, hogy biztosan légsugármalom-e a megoldás, milyen követelményeket kell kielégíteni, milyen az alapanyag, mibe kell csomagolni, stb. Gyakran előfordul, hogy titkolódzik a megrendelő, nem enged bepillantást a kártyáiba, de jelen esetben fogadókészséggel találkoztunk az együttgondolkodásra. Így alkalmunk adódott az egész technológiai sor kidolgozásában részt venni, hazai és külföldi gépgyártó partnereink bevonásával. A projekt szerves része volt a gépsor üzembe helyezése, eközben a pincészet dolgozóinak betanítása, a borászatban eddig ismeretlen technológia elfogadtatása, megszerettetése.

Mindenki ismeri a kékszőlőmag jótékony hatását, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen rögös út vezet ennek az áldásos anyagnak olyan formába hozásához, hogy fogyasztható legyen, a biológiailag aktív komponensek szervezetünk számára hozzáférhetővé váljanak. Gere Attila felkérésére kezdődött a hosszú tervezés és megvalósítás, amely a polcokon is kapható mikronizált porformájú késztermékhez vezetett. Számos teszt és próbaüzem eredménye a megfelelő mikro őrlemény, amely már nem tartalmaz inaktív kősejteket, csak a valóban aktív hatóanyag tartalmú magbelső részt.

Szalagos keverő-szárító

Szalagos keverő-szárító

A kiváló villányi vörösbor melléktermékeként nagy mennyiségben keletkezik kékszőlő mag és héj. Bizonyított tény, hogy nagyon értékes antioxidánsok tárháza ez az anyag, bűn szemétre hányni, vagy elégetni. A szőlőmagnak azonban nagyon kemény, még a gyomornedveknek is ellenálló burka van, először fel kell tehát törni, hogy hozzáférhessünk az értékes komponensekhez. Ekkor meg az derül ki, hogy a jelentős olajtartalom miatt őrölhetetlen masszát kapunk. Ez az olaj is sokkal értékesebb, mint a repce- vagy a napraforgóolaj, sokkal magasabb hőmérsékleten bomlik például, mint a közönséges étolaj. Azért, hogy az értékes anyagok ne menjenek tönkre, a mag olajtartalmát hideg sajtolással eltávolítjuk, majd a maradékot megszárítjuk. A száraz őrlés, a megfelelően finom szemcseméret elérésének alapvető feltétele ugyanis az anyag nedvesség- és olajtartalmának egy kritikus, alacsony érték alá csökkentése.

A préselésből származó pellet formájú szőlő-mag szárítását szalagkeverős berendezésben, maximum 60°C anyaghőmérséklet mellett szakaszosan oldottuk meg. Az immár száraz anyagot két lépésben őröltük. Aprításra kalapácsos malmot használtunk, pormentes kialakításban, hangtompító burkolatban.

Golyósmalom installálás

Golyósmalom installálás

Az igazi, a végső szemcseméret csökkentést száraz golyósmalommal oldottuk meg, az Union Process 30-SD Attritor modelljével. A megfelelő körülmények kikísérletezése, az optimális műveleti paraméterek meghatározása érdekében hosszú heteket töltöttünk Villányban.

Először az derült ki, hogy a berendezés folyamatos hűtéséről gondoskodni kell, különben tönkremennek a hőérzékeny értékes anyagok. Aztán fény derült arra, hogy milyen fontos az olajtartalom csökkentése. Kezdetben az anyag beragadt, betömörödött, esze ágában sem volt kihullani a malomból.

Golyósmalom belseje

Golyósmalom belseje

Amikor végre elindult az üzem, furcsa jelenség adta elő magát, a termék „Gauss görbéje” két-púpú lett. Az egyes frakciók elemzéséből kiderült, hogy a nagy szemcsék kősejtek, melyekben semmilyen hasznos anyag nincs. Teljesen értelmetlen lett volna addig gyötörni az anyagot, amíg ezek a szemcsék is mikronizálódnak, ehelyett szitát iktattunk be az értéktelen frakció kivételére.

Olajos őrlőgolyók tisztítása

Olajos őrlőgolyók tisztítása

A megszitált mikro őrleményt PIAB vákuum szállító berendezés viszi a csomagolósorhoz. Erről, az általunk forgalmazott, egyszerű szállító berendezésről – préslevegős ejektor állítja elő benne a vákuumot, nincs tehát benne áram, nem robbanásveszélyes – legutoljára 2012-ben írtunk, a 34. számunkban, annak örömére, hogy túlléptük a századik üzembe helyezett egységet. Kiemelendő, hogy a műveleti sor elemei zártan csatlakoznak egymáshoz, így kiporzásmentes, élelmiszeripari színvonalú munkahelyet teremtettünk.

Kősejtek a szitaszöveten

Kősejtek a szitaszöveten

Mikronizált szőlőmag főtömege 20 mikron alatt

Mikronizált szőlőmag főtömege 20 mikron alatt

Terméktöltőgép PIAB vákuumos szállítóberendezéssel

Terméktöltőgép PIAB vákuumos szállítóberendezéssel

Az eredményes együttműködés végén, a projekt sikeres lezárása után oklevéllel jutalmaztuk legfőbb segítőnket, Bohonya Imrét, Gere Attila kiváló munkatársát.

Ez jó mulatság, férfimunka volt, …egészségünkre!

Oklevél harcostársunknak

Oklevél harcostársunknak

Szőlőmag őrlemény, a mindenre jó csodaszer a természettől
szolomag-a-termeszet-ajandeka
Golyósmalom installálás
Golyósmalom belseje
Olajos őrlőgolyók tisztítása
kosejtek-a-szitaszoveten
Mikronizált szőlőmag főtömege 20 mikron alatt
mikronizalt-szolomag-fotomege-20-mikron-alatt-02
Terméktöltőgép PIAB vákuumos szállítóberendezéssel
Oklevél harcostársunknak