Szaloncukor szemenkénti csomagolása automatikusan, nagy sebességgel

 

Theegarten logoHazánkban nincs Karácsony szaloncukor nélkül, évente legalább 3500 tonnát fogyasztunk belőle. Ekkora mennyiség legyártása már nyár elején elindul. A legnépszerűbb ízek a zselés (például narancsos), a marcipános és a fondant töltetű. Először a szaloncukor magját (korpuszt) készítik el formázással vagy öntéssel, majd meleg csokoládéval vonják be, amelyet hűtőalagútban megszilárdítanak, és ezt követően csomagolnak. A frissen készült szaloncukor 1-2 mm vékonyságú csokoládé bevonata sérülékeny, ezért sok esetben pihentetés előzi meg a csomagolást. Egyik neves partnerünk gyártósoráról óránként 1 tonna mennyiségű szaloncukor kerül rekeszekbe a későbbi „offline” csomagolásig. A tradicionális szaloncukor csomagológépek percenként maximum 80 szemet tudtak becsomagolni, a gyártott mennyiséghez 10-13 ilyen gép kellett, és legalább 20-26 fő kiszolgáló-kezelő személyzet rakosgatta a szemeket a szállítószalagra. Idővel egyre nehezebbé vált erre a szezonális, monoton munkára megbízható munkaerőt találni, ezért partnerünk a termelés intenzifikálását, automatizálását határozta el.

Az édesipari szakemberek által jól ismert NDK-beli Nagema gyártmányú szemenkénti csomagológépek ma is keresett márkák a használtpiacon cukorkák csomagolásához, így bizalom övezte az átszervezett, Theegarten-Pactec néven 1994-ben újjáéledt drezdai székhelyű vállalatot, melynek magyarországi képviseletét látjuk el. A Theegarten-Pactec cukorkák, rágógumi, csokoládé, leveskocka és más kisméretű termékek, mint például mosogató tabletta szemenkénti csomagolásához gyárt gépeket. A berendezéseik a termékhez igazodó beadagoló rendszerrel vannak ellátva, példaként a leveskocka esetében a csomagológép elején extruder vagy tablettaprés található és a frissen nyomott termékek azonnal csomagolásra kerülnek. Jelenleg 46 féle csomagológépet gyártanak 27 féle csomagolási formátum számára (ezek közül a legnépszerűbbek a pillangós, felül, vagy oldalt csavart, Vienna, batyus, hajtogatott, envelope, flowpack, pillow formátumok). Az egyes gépek szerszámcserével többféle csomagolási formátumra alkalmasak.

Szaloncukor csomagolási projektünkhöz a gyártó Theegarten -Pactec  a legkorszerűbb MCC típust ajánlotta, mely 6 féle formátumban zselés és más töltött csokoládé termékek nagy sebességű, maximálisan 1200 db/perc kíméletes csomagolására alkalmas, moduláris felépítéssel, gyors termékváltással. A gép bonyolult hajtogatási stílusra is képes.

A szaloncukor csomagológép sémája

A szaloncukor csomagológép sémája

A beruházást 2 éves előkészítő munka előzte meg, megterveztük a csomagológép környezetét, a termékfogadó, rendező és szállító konvejorokat. A csomagolósorra a szaloncukor ömlesztve kerül fel, amelyből további szalagok és terelőelemek segítségével a szaloncukor rendezett formát vesz fel, azaz talpra áll, rövid oldalával, egyenletes távolságban és sebességgel, egyesével halad előre a csomagológép szerszámai felé. Időközben a hibás szemek kilökésre kerülnek.

Behordó szalag terelő lemezekkel

Behordó szalag terelő lemezekkel

A szaloncukor egyenként kerül felvételre és átadásra a csomagológép 3 forgó megfogó-átadó szerszámaira. A terméktovábbító forgó szerszámok, a megfogó, fordító, csavaró csipeszek mozgása folyamatos, a termék sohasem áll meg.

Az alsó henger által felvett szaloncukor fóliába tekerve fut tovább a felső hengerben

Az alsó henger által felvett szaloncukor fóliába tekerve fut tovább a felső hengerben

A csomagológép egyszerre két fóliát tud a szaloncukorra felhelyezni, egy belső és egy külső fóliát. A fólia anyagminőségei a következők lehetnek: viaszolt papír, celofán, PP, PE, alumínium fólia, csavarástűrő PP fólia. Utóbbi nem emlékezik és pillangós oldalcsavart formáját megtartja. Igény esetén a lezárás során ragasztót is lehet használni és hermetikusan bezárni a terméket, bár ezen projektben erre nem volt igény. A csavarás erősségét, szögét, mértékét fokozatmentesen lehet állítani. A csomagológépen szervomotor hajtású a vágókés, fólia letekercselés, automatikus a fólia tekercs váltása és végtelenítése, levegőárammal stabilizált és megvezetett a fólia továbbítása a szerszámokhoz. A vákuummal megszívott termékbehordó szalagon a szemek precízen stabilak és pozícióban állnak. Ha nem kerül szem a szerszámokra, akkor a berendezés ezt érzékeli és ekkor fóliát sem adagol. A csomagolás a bejövő termékáram sebességéhez alkalmazkodik, azaz lelassul, vagy felpörög, a termékbehordó szalagon lévő áru mennyiségétől függően.

Külső és belső fóliák beadása

Külső és belső fóliák beadása

A csomagolósor telepítését és beüzemelését júniusban befejeztük és azóta mind a zselés mind a fondant töltetű szaloncukor feldolgozása éjjel-nappal folyamatosan tart. Az elmúlt 3 hónap átlagában 900 darab/perc teljesítménnyel működik a berendezés, és így biztosnak látszik, hogy a kampány befejeződik november végéig. Partnerünk elégedettségét jelzi, hogy engedélyezte a gyártásról készült videó közzétételét. A film az alábbi QR kóddal érhető el, direkt linkje: https://youtu.be/yYbVkCi9p0E

Jöhet a Karácsony!

Jöhet a Karácsony!

Szaloncukor szemenkénti csomagolása automatikusan, nagy sebességgel
theegarten-logo
A szaloncukor csomagológép sémája
Az alsó henger által felvett szaloncukor fóliába tekerve fut tovább a felső hengerben
Külső és belső fóliák beadása
Jöhet a Karácsony!