Sparkler retró Indiából

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, szesztilalom volt. 1919 és 1933 között Amerikában tilos volt alkoholos italok gyártása, forgalmazása.

Ennek köszönhetjük a maffia és majdan a gengszter filmek felvirágzását, de ugyanakkor, 1927-ben született J. Sparkler fejében az a gondolat, hogy a zug whisky-főzőket egyszerű, nagy teljesítményű szűrővel lássa el. Lám, ahogy minden örömbe csöppen üröm, a rosszból is születhet valami zseniális, előre mutató. Az elmúlt évtizedekben ugyanis a Sparkler Filters Inc. a vegyipari szűrés területén alkotott maradandót.

Sparkler szűrők szállításra várva

Sparkler szűrők szállításra várva

A Sparkler szűrőben leggyakrabban 18 inch, azaz könnyen kezelhető majdnem fél méteres átmérőjű tányérok vannak egymás fölé helyezve, majd jól összeszorítva. A tömítést a közéjük helyezett szűrőpapír látja el. A tányérok közepén levő központi csőbe szivattyúzzák a zagyot, mely a paláston levő lukakon át a tányérra ömlik. A tányérra helyezett szűrőpapír felfogja a szilárd szennyeződést – általában ma is a derítő szerek: aktív szén, perlit kiszűrésére szolgálnak a Sparkler szűrők – majd a tányér külső palástján lévő lukakon át a tiszta szűrlet az edényen át kifolyik. Amikor a tányérok zagytere megtelik, a tartályt átgurítják a mosóhelyiségbe, az egész betétet kiemelik, megbontják az összeszorító pálcákat és eltávolítják a kiszűrt szennyeződést. Ügyes kezelők úgy tudják összefogni a szűrőpapírt, hogy alig koszolják össze a helyiséget, magukat.

A cég konzervatív üzletpolitikájára jellemző a következő hír (PCWorld): „Sparkler Filters of Conroe, Texas, prides itself on being a leader in the world of chemical process filtration. If you buy an automatic nutsche filter from them, though, they’ll enter your transaction on a “computer” that dates from 1948.” A vásárlásokat egy majdnem 70 éves IBM lyukkártya olvasós komputerrel adminisztrálják. Sajnos az lett a következménye ennek a maradiságnak, hogy a szűrőt is – ugyan mit nem – másolni kezdték Indiában. Hosszas hezitálás után menedzsmentünk úgy döntött, hogy kapcsolatba lép egy olyan indiai céggel, akik képesek kielégíteni az európai minőségi követelményeket. Delegációnk több vállalatot, számos „garázs műveket” is felkeresett, míg Mumbai (a volt Bombay) városában láttak egy olyan gyártó csarnokot, amely bármelyik európai városban is megállná a helyét.

Teflon tányér

Teflon tányér

A Sharplex Inc. féláron szállítja ugyanazt a kiváló terméket. A korrozív anyagok szűréséhez teflonból készült  tányérokat  is  gyártanak.  Nem  csak  a hagyományos Sparkler típust, hanem függőleges elrendezésű   zsákos,   vagy   csöves   folyadék szűrőket  is  ajánlanak.  Ezekről a szűrőlepényt automatikus lerázószerkezet távolítja el. Nagyon  ötletes a  lebillenthető fenekű szűrő-szárító, melyről pár képet mellékelünk.

Sparkler retró Indiából

Sparkler retró Indiából
Teflon tányér
Sparkler retró Indiából