A világ népességének növekedése és a környezet fenntarthatósága iránti fokozódó figyelem nyomán gyorsan növekszik a felhasználható új fehérje források iránti igény. A hagyományos mezőgazdasági módszerek önmagukban nem lesznek képesek a várható szükségletekhez elegendő fehérjét előállítani az elkövetkező 30 évben. Ezért a gyártók új trendként a hagyományosan használt fehérje források, mint húsliszt, halliszt, szójabab mellett általában a rovarok mint kiváló fehérje, vitamin és ásványi anyag forrás felé fordulnak.
Tény, hogy a táplálkozásra felhasználható rovarok energiatartalma hasonló a hagyományos friss húséhoz, kb. 500 kalória 100 g szárított termékben. Összehasonlítva az állattenyésztéssel, amely az értékes források, mint a víz, az energia és a földterület intenzív használója, a rovar gazdálkodás jelentősen kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezik. Ezen túl a rovarok fajlagos fehérje tartalma (a tömeg 45 – 65 %-a) kiemelkedő, könnyű őket szaporítani és tenyészteni, sokkal kevesebb erőforrást használva, mint más mezőgazdasági hús előállító eljárásoknál.
Annak a hatékonyságnak köszönhetően, amellyel a szerves hulladékot feldolgozzák, a rovarok gyorsan bizonyítják a „fehérje hiány” kitöltésére való képességüket. Mindössze 2 kg takarmányból (élelmiszer hulladék) 1 m2 területen a rovarok képesek 1 kg fehérjét előállítani. Így ez lehet a fenntartható és hatékony gazdálkodás jövője.
A kulcs ágazat, amely már alkalmazza a rovar alapú fehérjében rejlő lehetőségeket a haltenyésztés, mivel a rovarokból kinyert fehérje nagyon hasonló a hagyományosan használt kereskedelmi haltáp fehérjéhez. Mivel a fogyasztók fokozottan igénylik a fenntartható és természetes eljárásokat a mezőgazdaságban, és a rovarok amúgy is részei a természetes hal étrendnek, ezek a fehérjék tökéletes takarmánynak bizonyulnak számukra.
A rovar alapú fehérje állattakarmányként való hasznosítása a mezőgazdaságban újszerű lehetőségként és a korábbiaknál fenntarthatóbb megoldásként tekinthető. A rovar alapú haltápokra vonatkozó EU törvény lazítását követően várható a sertés és baromfi tápokra vonatkozó törvény is 2021-ben. Ugyanakkor az – egyszerűen állati zsiradékként besorolt – rovar alapú olaj már hozzáadható a sertés és baromfi tápokhoz, jótékony hatással mind az állatállományra, mind a környezetre, tekintettel arra, hogy a legtöbb sertés táp jelenleg a vitatott pálma olajat használja.
A rovar alapú fehérje használata növekszik, mint a kutya és macskaeledel lehetséges újszerű tápláló összetevője is. Például a fekete légy lárvák kutyatápban használatosak, fenntartható termékként zsírt, olajat és fehérjét nyújtva az állatok kiváló egészségéhez és növekedéséhez. A rovar fehérje nagy elnyelő képessége révén különösen hasznos az allergiás és érzékeny gyomrú állatok táplálásában.
Az emberi fogyasztásra szánt rovarfehérje-porok, mint fenntartható „táplálékkiegészítők” termelése jelentősen megnőtt, és az EU 2017-ben jóváhagyta a rovarfehérje haltakarmányként való felhasználását. Továbbá az EU úgynevezett „új élelmiszerekre vonatkozó jogszabályai” is érvényesek, és a rovarfehérje-termelőknek már létező útja van az EU-n belüli termékek kereskedelmi forgalomba hozatalának engedélyezéséhez.
Az emberi fogyasztásra szánt rovarokat csak növényi tápanyagokkal lehet táplálni. Szigorú szabályok vonatkoznak a tenyésztésre, hogy csökkentsék a veszélyes patogének, vagy paraziták emberi táplálékba jutását. Az IPIFF (International Platform of Insects for Food and Feed – Nemzetközi Platform a Rovarok Élelmiszerként és Takarmányként Való Felhasználására) nagyon hasznos információkat nyújt az uniós jogról és az élelmiszer-biztonsági előírásokról.
Szakaszos, vagy folyamatos gyártási eljárást keres?
Mik a jellemzői a forgalmazni kívánt terméknek?
Megfelel a termék az élelmiszerbiztonsági követelményeknek?
Kíván többet megtudni? Keressen fel egy szakértőt!
Különös lehetőség rejlik a fekete légy lárvák tenyésztésében, mivel más mezőgazdasági folyamatokból származó szerves hulladékanyagokkal táplálhatók. Nagyon hatékonyan, 70%-os hatásfokkal nyerik ki a fehérjét a hulladékból. Ez kiemelkedően fenntartható takarmány előállítást eredményez.
A tücskök egyre népszerűbbek a nagy fehérje tartalmú porok előállításában. Erre szakosodott vállalatok már forgalmaznak nagy energia tartalmú tücsök eredetű porokat, a sportteljesítményt fokozó szerek piacán. Az ú. n. „tücsök lisztet” sokféle ízletes termékhez használják, mint tücsök burger, sütemények, kekszek stb.
A kereskedelemben korábban csak horgász csaliként és terráriumi hüllők etetésére forgalomba hozott lisztkukacok egyre növekvő szerepre tesznek szert, mint alternatív fehérje forrás az emberi táplálkozásban is. Csak 10%-át igénylik a baromfik, sertések és szarvasmarhák által elfoglalt területnek és sokkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki.
Egy másik rovar, amely képes a szerves hulladékot nagy értékű fehérjévé átalakítani, a házi légy lárvája. A házi légy lárvája hasonlít a fekete katonalégyhez, amelynek bebábozódás előtti lárvája széles körben használt az állattakarmány termelésben. A tenyésztő táptalajtól függően a házi légy lárvája 40 – 60 % nyers fehérjét tartalmaz, ami által lehetséges proteinforrás haltápokban.
Az üzemi méretű rovar gazdálkodás megkívánja a tenyésztés rendszeres optimalizálását, beleértve a berendezéseket, érzékelőket, a tenyésztést és levágást irányító szoftvert. Ez határozza meg az életciklust, a minőséget és a kereskedelmi célra kibocsátott teljesítményt. A tipikus feldolgozási szakaszok: elkülönítés, kivonás, szárítás, őrlés. A rovar feldolgozás kritikus pontjai a hőérzékenység és a nedves anyag kezelése a rossz folyási képesség és összeragadási hajlam miatt.
A szárító fázis különösen fontos a jó minőségű fehérje előállítása során. Ha a rovarok nincsenek jól kiszárítva, penész és baktériumtenyészet alakul ki. A túlszárított anyag megperzselődhet, tápértéke és a fehérje por minősége romlik. A szárítóknak két fő típusát használják: közvetlen és közvetett szárítást. Közvetlen szárításnál 200 – 300 °C-os levegőt vezetnek át az anyagon, amit előzőleg egy hőcserélőben fűtenek fel. Ez a gyorsabb módszer, de a hő okozta károsodás kockázata nagyobb, ha nincs jól szabályozva a folyamat. A közvetett szárításnál hőközvetítő anyag szolgáltatja a szárítási energiát, pl. gőzzel fűtött tárcsák egy hengerben, amelyek keverik is az anyagot. Itt az állandó hőmérséklet miatt kisebb a beégés kockázata.
A folyamat utolsó lépése a gondosan megszárított anyag őrlése a felhasználói cél által meghatározott finomságú porrá. Oldható termékek esetén, mint protein italok, nagyon finom őrlésre van szükség, szilárd sütő- és élelmiszeripari felhasználásnál liszt finomságúra. Állattakarmány végfelhasználás esetén durvább szemcsék megfelelők. A kombinált szárító és őrlő megoldás választása lehet a legjobb, a hatékonyság és a beruházási megtérülés szempontjából.
Üdvözöljük! Szívesen hallanánk a folyamatáról! üzenjen nekünk, és mi válaszolunk 24 órán belül vagy hívjon fel a ..... számon +36 70 676 5795
Minden adatát bizalmasan kezeljük
Polimer granuláló sor: ha fröccsöntött, nyomás-öntéses, vagy fröccsfúvásos termékek újra feldolgozására van szükség, a Hosokawa Alpine PL berendezése megfelelő választás lehet. Polimerek költség-hatékony méretcsökkentése A Hosokawa Alpine Granulator - PL...
Kis léptékű nagy nyírású keverő: nagyon értékes anyagokkal való kísérletezés esetén korlátozott mennyiségű por áll rendelkezésre. A Hosokawa Picoline sorozatának keverő modulja, a Picomix 30 - 100 ml adagokkal ekkor...
Csapos malom: kifejezetten nedves, olajos és zsíros termékekhez tervezték. Ultra-finom csapos malom, még tapadós anyagok feldolgozására is A Hosokawa Alpine Contraplex Wide Chamber malom - Contraplex CW, egy rendkívül finom...
Pehely-törő: kíméletesen töri apróra a rideg, könnyen elpattanó anyagokat. Kíméletes őrlés minimális finom frakció előállításával A Hosokawa Alpine pehely-törő berendezése minimális finom frakció képzése mellett kíméletes aprítást kínál, ami azt...
Laboratóriumi légsugárszita: a porított és granulált anyagok szemcseméret eloszlásának meghatározására. Szemcseméret szerinti osztályozó berendezés A Hosokawa Alpine e200 LS típusú berendezése ideális megoldás a száraz porok elemzéséhez. A berendezésben 10...
Fluid-ágyas granulálás: nagy teljesítményű, folyamatos protechnológiai rendszer két berendezés együtteséből tevődik össze. A porkomponenshez porlasztott folyadék a Hosokawa Flexomix gyors keverőben granulátumot képez, melyet fluid szárítóban szárítunk a kívánt nedvességtartalomig....
Lemez elő-törő: Az elő-törőt elsősorban a lap alakú anyagok granulálás előtti darabokra törésére használják. Megfelelő elő-törés, granulálás előtt A Hosokawa Alpine PC típusú lemez elő-törő berendezése jól alkalmazható a granulálás...
Hengeres kompaktor: a faszénpor két, egymással szemben forgó henger közötti sajtolását brikettálásnak nevezzük. Hatékony kompaktor a faszénpor brikettálásához A Hosokawa Alpine, Kompaktor HK berendezést a faszénpor brikettekké sajtolására terveztük. A...
Toner osztályozó: kifejezetten toner és pigmentek osztályozására tervezték. Zsanérokkal ellátott, teljesen nyitható ház gép egyszerű tisztításáért, amikor terméket vált A Hosokawa Alpine TSP és TTSP toner osztályozói egy- vagy több-lépcsős,...
Osztályozókerekes légosztályozó: Közepes finomságú frakciók előállítására szolgál az ásványi porok és a töltőanyag gyártásában. Kompakt és funkcionális kiépítés A Hosokawa Alpine Turbo Twin Single, TTS osztályozója egy új fejlesztésű, egy...
Pelletáló gép: egyenletes hosszúságú pelleteket formáz pormentes, hengeres, sima felületű és nagy stabilitású granulátumok gyártásához. Stabil pelletizálás egyenletes hosszúsággal A Hosokawa Alpine, Gear pelletezőjét úgy ismerik, mint az alacsony sajtoló...
Tömör felépítésű granuláló: amikor műanyagokkal, fóliával és más, darabolható termékekkel dolgozik, előnyt jelenthet egy testreszabott granuláló. Költséghatékony granulálás, vonzó áron A Hosokawa Alpine CL Compact granulálójának elsődleges felhasználási területe a...