• Főoldal
  • Technológiák
    • Élelmiszeripari berendezések
    • Ipari csomagoló berendezések
    • Ipari ellenőrző berendezések
    • Ipari keverő technológiák
    • Ipari őrlő berendezések
    • Ipari szárítási technológia
    • Ipari tisztító berendezések
    • Izolálási technológia
    • Szállítórendszerek
    • Biotechnológiai eszközök
  • Iparágak
    • Élelmiszeripar
    • Takarmány és biomassza
    • Vegyipar
    • Fémek, ásványok és kerámiák
    • Gyógyszeripar
  • Hírek
    • Aktualitások
    • Technikai írások
    • Hírmondó
    • Használt gépek
  • Rólunk
    • Cégünk bemutatása
    • Munkatársak
  • Kapcsolat
TECHNOLÓGIAI MEGOLDÁSOK AZ IPAR RÉSZÉRE
Holimex Logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hallott már az élelmiszeripari rovarfeldolgozásról?

Rovarok szárítása és őrlése kiváló minőségű, magas felszívódási szintű fehérjék előállítására.

A következő öt éveben a gazdaság kis szegmenséből várhatóan egy $700M+-os piac lesz. A rovarok tenyésztése, állati és emberi fogyasztásra a fenntartható mezőgazdaság alternatíváját jelenti a jövő Európájában. 

Rovar alapú takarmány és körkörös gazdaság

A világ népességének növekedése és a környezet fenntarthatósága iránti fokozódó figyelem nyomán gyorsan növekszik a felhasználható új fehérje források iránti igény. A hagyományos mezőgazdasági módszerek önmagukban nem lesznek képesek a várható szükségletekhez elegendő fehérjét előállítani az elkövetkező 30 évben. Ezért a gyártók új trendként a hagyományosan használt fehérje források, mint húsliszt, halliszt, szójabab mellett általában a rovarok mint kiváló fehérje, vitamin és ásványi anyag forrás felé fordulnak.

Tény, hogy a táplálkozásra felhasználható rovarok energiatartalma hasonló a hagyományos friss húséhoz, kb. 500 kalória 100 g szárított termékben. Összehasonlítva az állattenyésztéssel, amely az értékes források, mint a víz, az energia és a földterület intenzív használója, a rovar gazdálkodás jelentősen kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezik. Ezen túl a rovarok fajlagos fehérje tartalma (a tömeg 45 – 65 %-a) kiemelkedő, könnyű őket szaporítani és tenyészteni, sokkal kevesebb erőforrást használva, mint más mezőgazdasági hús előállító eljárásoknál.

Annak a hatékonyságnak köszönhetően, amellyel a szerves hulladékot feldolgozzák, a rovarok gyorsan bizonyítják a „fehérje hiány” kitöltésére való képességüket. Mindössze 2 kg takarmányból (élelmiszer hulladék) 1 m2 területen a rovarok képesek 1 kg fehérjét előállítani. Így ez lehet a fenntartható és hatékony gazdálkodás jövője.

Táplálkozásra alkalmas rovarok haltáp, állattakarmány, kutya- és macskatáp előállítására

A kulcs ágazat, amely már alkalmazza a rovar alapú fehérjében rejlő lehetőségeket a haltenyésztés, mivel a rovarokból kinyert fehérje nagyon hasonló a hagyományosan használt kereskedelmi haltáp fehérjéhez. Mivel a fogyasztók fokozottan igénylik a fenntartható és természetes eljárásokat a mezőgazdaságban, és a rovarok amúgy is részei a természetes hal étrendnek, ezek a fehérjék tökéletes takarmánynak bizonyulnak számukra.

A rovar alapú fehérje állattakarmányként való hasznosítása a mezőgazdaságban újszerű lehetőségként és a korábbiaknál fenntarthatóbb megoldásként tekinthető. A rovar alapú haltápokra vonatkozó EU törvény lazítását követően várható a sertés és baromfi tápokra vonatkozó törvény is 2021-ben. Ugyanakkor az – egyszerűen állati zsiradékként besorolt – rovar alapú olaj már hozzáadható a sertés és baromfi tápokhoz, jótékony hatással mind az állatállományra, mind a környezetre, tekintettel arra, hogy a legtöbb sertés táp jelenleg a vitatott pálma olajat használja.

A rovar alapú fehérje használata növekszik, mint a kutya és macskaeledel lehetséges újszerű tápláló összetevője is. Például a fekete légy lárvák kutyatápban használatosak, fenntartható termékként zsírt, olajat és fehérjét nyújtva az állatok kiváló egészségéhez és növekedéséhez. A rovar fehérje nagy elnyelő képessége révén különösen hasznos az allergiás és érzékeny gyomrú állatok táplálásában.

A rovarfeldolgozás egy izgalmas új terület számos fejlesztési lehetőséggel!

Az emberi fogyasztásra szánt rovarfehérje-porok, mint fenntartható “táplálékkiegészítők” termelése jelentősen megnőtt, és az EU 2017-ben jóváhagyta a rovarfehérje haltakarmányként való felhasználását. Továbbá az EU úgynevezett “új élelmiszerekre vonatkozó jogszabályai” is érvényesek, és a rovarfehérje-termelőknek már létező útja van az EU-n belüli termékek kereskedelmi forgalomba hozatalának engedélyezéséhez.

Az emberi fogyasztásra szánt rovarokat csak növényi tápanyagokkal lehet táplálni. Szigorú szabályok vonatkoznak a tenyésztésre, hogy csökkentsék a veszélyes patogének, vagy paraziták emberi táplálékba jutását. Az IPIFF (International Platform of Insects for Food and Feed – Nemzetközi Platform a Rovarok Élelmiszerként és Takarmányként Való Felhasználására) nagyon hasznos információkat nyújt az uniós jogról és az élelmiszer-biztonsági előírásokról.

Válasszuk a helyes technológiai eljárást!

Szakaszos, vagy folyamatos gyártási eljárást keres?

Mik a jellemzői a forgalmazni kívánt terméknek?

Megfelel a termék az élelmiszerbiztonsági követelményeknek?

Kíván többet megtudni? Keressen fel egy szakértőt!

Lépjen kapcsolatba velünk!
Insect-Processing-Equipment-1

A leggyakrabban feldolgozott rovarok

Fekete légy lárvák

Különös lehetőség rejlik a fekete légy lárvák tenyésztésében, mivel más mezőgazdasági folyamatokból származó szerves hulladékanyagokkal táplálhatók. Nagyon hatékonyan, 70%-os hatásfokkal nyerik ki a fehérjét a hulladékból. Ez kiemelkedően fenntartható takarmány előállítást eredményez.

Tücskök

A tücskök egyre népszerűbbek a nagy fehérje tartalmú porok előállításában. Erre szakosodott vállalatok már forgalmaznak nagy energia tartalmú tücsök eredetű porokat, a sportteljesítményt fokozó szerek piacán. Az ú. n. „tücsök lisztet” sokféle ízletes termékhez használják, mint tücsök burger, sütemények, kekszek stb.

Lisztkukacok

A kereskedelemben korábban csak horgász csaliként és terráriumi hüllők etetésére forgalomba hozott lisztkukacok egyre növekvő szerepre tesznek szert, mint alternatív fehérje forrás az emberi táplálkozásban is. Csak 10%-át igénylik a baromfik, sertések és szarvasmarhák által elfoglalt területnek és sokkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki.

Házi légy lárvák

Egy másik rovar, amely képes a szerves hulladékot nagy értékű fehérjévé átalakítani, a házi légy lárvája. A házi légy lárvája hasonlít a fekete katonalégyhez, amelynek bebábozódás előtti lárvája széles körben használt az állattakarmány termelésben. A tenyésztő táptalajtól függően a házi légy lárvája 40 – 60 % nyers fehérjét tartalmaz, ami által lehetséges proteinforrás haltápokban.

Mealworm-processing-small
shutterstock_141399019-1-scaled-300x300
shutterstock_1603663609-1-scaled-300x300
shutterstock_466224209-scaled-220x220

Rovarok tenyésztése és feldolgozása rovar liszt, olaj és törmelék formájában

Az üzemi méretű rovar gazdálkodás megkívánja a tenyésztés rendszeres optimalizálását, beleértve a berendezéseket, érzékelőket, a tenyésztést és levágást irányító szoftvert. Ez határozza meg az életciklust, a minőséget és a kereskedelmi célra kibocsátott teljesítményt. A tipikus feldolgozási szakaszok: elkülönítés, kivonás, szárítás, őrlés. A rovar feldolgozás kritikus pontjai a hőérzékenység és a nedves anyag kezelése a rossz folyási képesség és összeragadási hajlam miatt.

A szárító fázis különösen fontos a jó minőségű fehérje előállítása során. Ha a rovarok nincsenek jól kiszárítva, penész és baktériumtenyészet alakul ki. A túlszárított anyag megperzselődhet, tápértéke és a fehérje por minősége romlik. A szárítóknak két fő típusát használják: közvetlen és közvetett szárítást. Közvetlen szárításnál 200 – 300 °C-os levegőt vezetnek át az anyagon, amit előzőleg egy hőcserélőben fűtenek fel. Ez a gyorsabb módszer, de a hő okozta károsodás kockázata nagyobb, ha nincs jól szabályozva a folyamat. A közvetett szárításnál hőközvetítő anyag szolgáltatja a szárítási energiát, pl. gőzzel fűtött tárcsák egy hengerben, amelyek keverik is az anyagot. Itt az állandó hőmérséklet miatt kisebb a beégés kockázata.

A folyamat utolsó lépése a gondosan megszárított anyag őrlése a felhasználói cél által meghatározott finomságú porrá. Oldható termékek esetén, mint protein italok, nagyon finom őrlésre van szükség, szilárd sütő- és élelmiszeripari felhasználásnál liszt finomságúra. Állattakarmány végfelhasználás esetén durvább szemcsék megfelelők. A kombinált szárító és őrlő megoldás választása lehet a legjobb, a hatékonyság és a beruházási megtérülés szempontjából.

Rovar feldolgozás történetek

Találkozzon a porfeldolgozás specialistájával

Daan Goris, a Hosokawa szakértője az élelmiszeripari porok területén szintén jelen lesz a PowTech kiállításon. Ha meg szeretné beszélni a rovarfehérje feldolgozási kihívását egy szakértővel, akkor jöjjön el és találkozzanak személyesen! Így ő megválaszolhatja a kérdéseit ezzel a gyorsan növekvő szektorral kapcsolatban, mint például:

Daan-Goris-Insect-Processing-Hosokawa
  • Hogyan állítsuk elő a legjobb minőségű porokat, amik jobb felszívódási és emésztési tulajdonságokkal rendelkeznek;
  • A rovar fehérjék legjobb szárítási és őrlési technikái;
  • Az Drymeister technológia egyedi előnyei a hagyományos szárítási és őrlési módszerekhez képest;
  • Hogyan tervezze meg, tesztelje és fejlessze a fehérje por feldolgozó vonalát;

A személyes találkozó egyeztetéséhez, vagy a kapcsolatfelvételhez kérjük, hogy töltse ki az alábbi online űrlapot. Ezt követően hamarosan kapcsolatba lépünk Önnel, hogy megvitassuk a termelési kihívásait!

Onder Péter

Péter 2020 januárjától ügyvezető kollégánk. Elsődleges területe a biotechnológiai berendezések gyártóinak képviselete. E-mail: peter[pont]onder[kukac]holimex[pont]hu +36304368020

Lépjen kapcsolatba velünk!

Minden adatát bizalmasan kezeljük




    Ismertesse velünk gyártási elképzeléseit!

    Köszönjük a megkeresést!

    Köszönjük, hogy megkeresett bennünket. Egyik kollégánk 24 órán belül felveszi majd Önnel a kapcsolatot.

    Legyen szép napja!

    Porfeldolgozási Technológia

    Found solutions

    Polimer granulálósor
    Polimer granulálósor

    Polimer granulálósor: ha fröccsöntött, nyomás-öntéses, vagy fröccsfúvásos termékek újra feldolgozására van szükség, a Hosokawa Alpine PL berendezése megfelelő választás lehet. Polimerek költség-hatékony méretcsökkentése A Hosokawa Alpine Granulator - PL polimer...

    Rendkívül kis léptékű nagy nyírású keverő
    Rendkívül kis léptékű nagy nyírású…

    Kis léptékű nagy nyírású keverő: nagyon értékes anyagokkal való kísérletezés esetén korlátozott mennyiségű por áll rendelkezésre. A Hosokawa Picoline sorozatának keverő modulja, a Picomix 30 - 100 ml adagokkal ekkor...

    Csapos-malom
    Csapos-malom

    Csapos-malom: kifejezetten nedves, olajos és zsíros termékekhez tervezték. Ultra-finom csapos malom, még tapadós anyagok feldolgozására is A Hosokawa Alpine Contraplex Wide Chamber malom - Contraplex CW, egy rendkívül finom szemcseméretet...

    Laboratóriumi légsugárszita
    Laboratóriumi légsugárszita

    Légsugárszita: a porított és granulált anyagok szemcseméret eloszlásának meghatározására. Szemcseméret szerinti osztályozó berendezés A Hosokawa Alpine e200 LS típusú berendezése ideális megoldás a száraz porok elemzéséhez. A berendezésben 10 mikrontól...

    Pehely-törő
    Pehely-törő

    Pehely-törő: kíméletesen töri apróra a rideg, könnyen elpattanó anyagokat. Kíméletes őrlés minimális finom frakció előállításával A Hosokawa Alpine pehely-törő berendezése minimális finom frakció képzése mellett kíméletes aprítást kínál, ami azt...

    Fluid-ágyas granulálás
    Fluid-ágyas granulálás

    Fluid-ágyas granulálás: nagy teljesítményű, folyamatos protechnológiai rendszer két berendezés együtteséből tevődik össze. A porkomponenshez porlasztott folyadék a Hosokawa Flexomix gyors keverőben granulátumot képez, melyet fluid szárítóban szárítunk a kívánt nedvességtartalomig....

    Lemez elő-törő
    Lemez elő-törő

    Lemez elő-törő: Az elő-törőt elsősorban a lap alakú anyagok granulálás előtti darabokra törésére használják. Megfelelő elő-törés, granulálás előtt A Hosokawa Alpine PC típusú lemez elő-törő berendezése jól alkalmazható a granulálás...

    Hengeres kompaktor faszénpor brikettálásához
    Hengeres kompaktor faszénpor brikettálásához

    Hengeres kompaktor: a faszénpor két, egymással szemben forgó henger közötti sajtolását brikettálásnak nevezzük. Hatékony kompaktor a faszénpor brikettálásához A Hosokawa Alpine, Kompaktor HK berendezést a faszénpor brikettekké sajtolására terveztük. A...

    Egy osztályozókerekes légosztályozó
    Egy osztályozókerekes légosztályozó

    Osztályozókerekes légosztályozó: Közepes finomságú frakciók előállítására szolgál az ásványi porok és a töltőanyag gyártásában. Kompakt és funkcionális kiépítés A Hosokawa Alpine Turbo Twin Single, TTS osztályozója egy új fejlesztésű, egy...

    Toner osztályozók
    Toner osztályozók

    Toner osztályozók: kifejezetten toner és pigmentek osztályozására tervezték. Zsanérokkal ellátott, teljesen nyitható ház gép egyszerű tisztításáért, amikor terméket vált A Hosokawa Alpine TSP és TTSP toner osztályozói egy- vagy több-lépcsős,...

    Szferonizáló
    Szferonizáló

    Szferonizáló: a berendezés gömb alakú, sima felületű, szűk szemcseméret-eloszlású pelleteket képes előállítani. Sima felületű és szűk szemcseeloszlású pelletek előállításához A Hosokawa Alpina, Bexroller berendezését gömbösítőként ismerik. Ez egy hengeres termék-kamrával...

    Pelletizáló-gép
    Pelletizáló-gép

    Pelletizáló-gép: egyenletes hosszúságú pelleteket formáz pormentes, hengeres, sima felületű és nagy stabilitású granulátumok gyártásához. Stabil pelletizálás egyenletes hosszúsággal A Hosokawa Alpine, Gear pelletezőjét úgy ismerik, mint az alacsony sajtoló nyomású...

    Még több termék
    • Holimex Kft.
    • 1125 Budapest
    • Zirzen Janka u. 38.
    • Telefon: +36 1 391 4400
    • Copyright © 2022
    • Minden jog fenntartva
    • www.holimex.hu
    HÍVÁS
    ÜZENETKÜLDÉS
    ÜZENETKÜLDÉS