Projekt bemutató: Zárt porkezelési technológia félauto-mata zsáktöltő egységgel a Biospringer RS zentai gyárában

Mindennapi tevékenységünk során elsősorban a hazai piacra és így hazai vevőinkre helyezzük a hangsúlyt, azonban időnként vannak országhatárainkon túlnyúló projektjeink is. Az alábbiakban egy ilyen kivételről számolunk be egy tavalyi sikeres installációnk kapcsán.

A francia Lesaffre cégcsoporthoz tartozó Biospringer RS (korábban Alltech Szerbia) zentai gyárával már több éve ápolunk jó kapcsolatot. Partnerünk szárított élesztő gyártással is foglalkozik, és az elmúlt évtized során volt már lehetőségünk segíteni munkájukat, elsősorban portechnológiai megoldások-kal. A korábbi pormozgatási, porkezelési feladatok után 2017-ben az egyik exportra menő végterméknek, a porlasztva szárított élesztőnek az adagolására és zsákokba való töltésére tehettünk árajánlatot. A végtermék finom szemcseméretű por, aminek kezelését természetesen úgy kellett megoldani, hogy az ne kerülhessen ki a légtérbe, ezen kívül ügyelni kellett arra is, hogy a higroszkópos termék ne érintkezzen a levegő nedvességtartalmával. A terméket a porlasztva szárító berendezés két ciklonjának aljáról kellett ellenőrző szitán keresztül eljuttatni egy zsáktöltő egységhez, figyelembe véve a meglevő helyszíni adottságokat, korlátozó tényezőket is.

Félautomata zsáktöltő fémdetektorral

Félautomata zsáktöltő fémdetektorral

Többfordulós műszaki egyeztetést, végül ártárgyalást követően partnerünk a mi ajánlatunkat fogadta el a beruházás megvalósítására.

Az anyagelvételt a ciklonok aljáról egy vezérelt pillangószelepek felhasználásával épített kettős zsiliprendszerrel oldottuk meg. Ily módon a lehető legkevésbé befolyásoltuk  a ciklonok állandó nyomásviszonyait (amely kulcsfontosságú a kellően hatékony leválasztásban), illetve biztosítottuk a kiporzásmentes, kvázi-folyamatos anyagelvételt. A zsilipekből az anyag az ellenőrző (vibrációs) szitára, majd onnan a zsáktöltő egységbe jut. A zsáktöltő egység a termék higroszkópos tulajdonsága miatt egy olyan, szalagfüggönnyel határolt kamrában került elhelyezésre, amelynek légterét folyamatosan páramentesített száraz levegővel cserélik.

A zsiliprendszer és az ellenőrző szita

A zsiliprendszer és az ellenőrző szita

A zsáktöltő berendezés „lelke” egy csigás adagoló, amelyet holland gépgyártó partnerünk mérleggel és vezérléssel félautomata zsáktöltő egységgé fejlesztett. A kezelő beállítja a töltendő tömeget, melyet a csigás
adagoló a mérlegre helyezett zsákba tölt. A töltés a beállított tömeg 95 %-áig nagy sebességgel, majd az utolsó rész a töltési pontosság maximalizálása érdekében lassan történik. A céltömeg elérésekor az adagolás megáll; ekkor a kezelő kicseréli a zsákot a mérlegen és új töltést indít el. A vezérlő egységen több töltési „recept” tárolható, ill. a mechanikai kialakítás kétféle méretű zsák töltését teszi lehetővé. A vezérlő egység „öntanuló”, azaz a töltési ciklusok ismétlésével egyre pontosabb a töltés. A speciális zsáktöltő fej elszívó csonkkal rendelkezik, amely szavatolja, hogy a művelet kiporzásmentesen történjen. A zsáktöltő egységet egy fémdetektorral tettük teljessé, amely biztosítja, hogy a technológiából csak fémszennyezés-mentes termék kerülhessen ki.

A rendszert kulcsrakészen telepítve adtuk át. A berendezések helyszínre szállítása és a szerelési munkák jól összehangolt időzítése lehetővé tette, hogy a helyszíni munkák mindössze két napot vegyenek igénybe.

Projekt bemutató: Zárt porkezelési technológia félauto-mata zsáktöltő egységgel a Biospringer RS zentai gyárában
A zsiliprendszer és az ellenőrző szita