Projekt bemutató: kisméretű berendezések a gyógyszeripari szilárd készítményfejlesztésben

Noha tevékenységünk jellegéből adódik, hogy jellemzően ipari berendezéseket forgalmazunk a termelési feladatok ellátására, nem hanyagoljuk el a K+F területet sem. Vezető gyógyszergyárainknál, csakúgy, mint fontosabb egyetemeinken számottevő kutatási és fejlesztési munka folyik, amelynek berendezésigényét ugyancsak törekszünk kielégíteni. E téren tett erőfeszítéseink gyümölcse (volt) az utóbbi években elért jelentős siker, melyről az alábbiakban számolunk be.

1. kép

1. kép

2011-ben helyeztük üzembe az egyik vezető hazai gyógyszergyárban olasz gyártó partnerünk, Dott. Bonapace srl. egy különleges kapszulatöltő be- rendezését (l. 1. kép) a szilárd készítményfejlesztés területén. A kapszulatöltő specialitását az jelentette, hogy egyidejűleg többféle töltetet képes a kap- szulába tölteni: port, granulátumot, tablettát, minitablettát és pelletet is (l. 2. kép). Ezáltal olyan különleges kapszulák gyárthatók segítségével, amelyek új terápiás területek meghódítását teszik lehetővé a gyógyszergyár számára.

Ezzel párhuzamosan néhány éve a gyógyszergyárban olyan stratégiai döntést hoztak, amely szükségessé tette egy komplett hatóanyag-, ill. szilárd készítményfejlesztési laboratórium létrehozását egy speciális terápiás terület gyógyszereinek fejlesztésére. Ezen területen olyan anyagokkal dolgoznak, amely szükségessé teszi containment technológiák alkalmazását. Emiatt a technológiai berendezéseket egyedi kialakítású izolátorban kell elhelyezni, ami még összetettebbé teszi a feladatot.

2. kép

2. kép

Miután a korábban említett külön- leges kapszulatöltő berendezés kifogástalanul működött (működik) hazai partnerünknél, a Holimex által képviselt Dott. Bonapace céget ismételten meghívták az izolátorban elhelyezett kapszulatöltő berendezésre kiírt tenderre.

Többszöri, részletekbe menő műszaki egyeztetés, valamint kimerítő, többfordulós kereskedelmi tárgyalások után a felhasználó végül Dott. Bonapace ajánlatát fogadta el, lehetőséget adva ezzel az olasz gépgyártónak, hogy ismételten igazolja magas szintű felkészültségét és berendezései kifogástalan műszaki színvonalát.

A kapszulatöltőt integrálni kellett az izolátorral, melyhez Dott. Bonapace egy ugyancsak olasz, izolátor gyártót hívott segítségül. Az együttes munka nyomán a berendezés gyártóművi átvétele 2013. júniusában történt, majd néhány héttel később sorra került az üzembe helyezése a felhasználónál is.

3. kép

3. kép

A kezdeti gyermekbetegségek kiküszöbölése után az izolátorban elhelyezett kapszulatöltő (l. 3. kép) kifogástalanul működik a felhasználó megelégedésére.

Az izolátor a mai, szinte legszigorúbb követelményeknek eleget téve 0,1 µg/m3 kibocsátási küszöb- értéket képes garantálni, amire a készítményfejlesztésben felhasznált hatóanyagok miatt szükség van (l. 4. kép).

4. kép

4. kép

Az izolátorral integrált kapszulatöltő berendezés ugyan- olyan magas műszaki színvonalat képvisel, mint korábbi társa, ami a fejlesztő szakemberek kreativitásának méltó és messzemenő segítőtársa új, még hatékonyabb gyógyszer-készítmények kifejlesztésében.

A szóban forgó új hatóanyag-, ill. készítményfejlesztő laboratórium számára további berendezéseket is szállíthattak a Holimex által képviselt gépgyártó cégek. Így pl. 2013. nyarán történt egy laboratóriumi üvegreaktorokat és desztilláló berendezéseket magába foglaló komplex izolátoregység szállítása és üzembe helyezése, majd ez év novemberében zajlott le egy ugyancsak izolátorba integrált K+F tablettázó gép gyártóművi átadás-átvétele.

Projekt bemutató: kisméretű berendezések a gyógyszeripari szilárd készítményfejlesztésben
2. kép
3. kép
4. kép