Projekt bemutató: hatékonyság növelés és selejt csökkentés PIAB vákuumos anyagszállító berendezésekkel

Néhány évvel ezelőtt a Mondelez cégcsoporthoz tartozó Győri Keksz Kft-nél üzembe helyeztünk egy kis méretű PIAB vákuumos anyagszállító berendezést, melynek feladata egy magszóró gép anyaggal való ellátása volt. Ennek a készüléknek a jó, megbízható működése jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a múlt év végén egy újabb projekt kapcsán ismét szóba kerüljön hasonló pneumatikus anyagszállító készülék. Ezzel egy fennálló problémára sikerült megoldást találnunk.

Szitálási frakció visszajuttatása az őrlőgépre

Szitálási frakció visszajuttatása az őrlőgépre

A Győri Keksz Kft a közismert és közkedvelt Pilóta, TUC, Oreo, stb. ropogtatni valókon túl olyan, a vásárlóközönség által nem ismert termékeket is gyárt, melyek kiskereskedelmi forgalomba nem kerülnek, csak a cukrászipari felhasználók vásárolják. Ilyen például az Oreo keksz törmelék, amely igen kedvelt alapanyaga a fagylaltkészítményeknek és süteményalapoknak. Ezen termék egyik fontos jellemzője a szemcseméret-tartomány, melyet az Oreo keksz darálásával és szitálásával állítanak a kívánt értékre.

A megfelelő mérettartományon kívül eső, az alatti és feletti méretű frakció hasznosítása korábban nehézségekbe ütközött. Kézenfekvő megoldás a durvább frakció visszatáplálása a darálógépbe, amely azonban a gyártóhely adottságai miatt csak körülményesen, kézi erő-vel volt lehetséges. A technológiából adódóan keletkező 25-30% körüli finom frakció korábban selejtezésre került, mint eladhatatlan melléktermék.

Ezen a helyzeten sikerült jelentősen javítanunk a vákuumos anyagszállító készülékek bevetésével.

A törmeléket szállító berendezések

A törmeléket szállító berendezések

Először kísérletet tettünk a korábban üzembe helyezett berendezéssel visszajuttatni a durva frakciót az őrlőgépbe. A kekszdarabok szállítására a módszer elvben alkalmasnak bizonyult, azonban szembesültünk azzal a problémával, hogy a rendelkezésre álló szállítótömlő átmérője viszonylag kicsi volt a darabok méretéhez képest, aminek az volt a következménye, hogy a darabok a feladási (elszívási) ponton, a tömlő végén egy csomóba összeálltak, és automata üzemmenetben lehetetlenné tették az anyagszállítást. Az adott körülmények között csak úgy volt lehetséges az anyagtovábbítás, hogy egy kezelőnek időnként közbe kellett avatkoznia és a képződő csomókat megszüntetnie.

Tekintettel arra, hogy elsősorban az élőmunka kiváltása volt a cél, változtatnunk kellett a körülményeken. Figyelembe véve a szállítandó darabok méretét, nagyobb átmérőjű szállítótömlőt alkalmaztunk. A szállításhoz szükséges áramlási sebesség fenntartása miatt a bővítés nagyobb méretű és szállítóteljesítményű berendezések beszerzését tette szükségessé.

Több anyagszállítási teszt elvégzése után sikerült megtalálnunk az optimális konfigurációt, amellyel a két szita alól a durva frakciót az élőmunka kiváltásával, automata módon sikerült visszajuttatnunk az őrlőgépbe, amellyel jelentősen növelni tudtuk a technológia hatékonyságát.

A szitálás finom frakciójaként keletkező kekszport ugyanakkor egy külön anyagszállító berendezés segítségével egy tasakoló gépre tudtuk táplálni, mellyel egy addig megoldatlan, ill. a helyi adottságok miatt megoldhatatlannak tűnő problémát sikerült elhárítani. Ennél fogva a korábban leselejtezett kekszpor csomagolhatóvá vált, és a korszerű, jól kezelhető csomagolás miatt a selejtezendő melléktermékből egy csapásra hasznot hozó termék lett.

A fent leírt technológiai fejlesztésekkel költségcsökkentést és hatékonyságnövelést, valamint selejtcsökkentést értünk el. A porcsomagoló gép termelésbe vonásával partnerünk egy új árucikknek tudott új vevőket találni, ami javítja üzleti pozícióit.

A projektről partnerünk műszaki szakembereivel 2018 végén kezdtünk beszélgetni, a 3 db PIAB vákuumos anyagszállító berendezést ez év márciusában helyeztük üzembe. A mintegy 3 hónap alatt, rekordsebességgel megvalósult fejlesztés azóta is termel, a felek teljes megelégedésére.

Tasakoló gép ellátása kekszporral

Tasakoló gép ellátása kekszporral

Projekt bemutató: hatékonyság növelés és selejt csökkentés PIAB vákuumos anyagszállító berendezésekkel
A törmeléket szállító berendezések
Tasakoló gép ellátása kekszporral