Powtech 2014

Szeptember 30 és október 2 közt rendezték Nürnbergben a portechnológia seregszemléjét. Minden szentnek maga felé hajlik a keze, ezért az általunk képviselt cégek kiválóságaival foglalkozunk.

A Holimex egyik legfontosabb partnere, a Hosokawa cégcsoport foglalta el a legnagyobb területet, mintegy 600 négyzetméteren terpeszkedve. Főleg malmokat állítottak ki, a legkisebb 1-2 gramm őrlésére alkalmas Picoline sorozat tagjaitól kezdve az óránként több 10 tonnás teljesítményű gépekig. Minden divízió felmutatott valami újdonságot. Láthattunk gyógyszeripari, sterilezésre alkalmas vákuum szárítót. Kettős csigás keverőt (Vitomix), melyben a homogenitás eléréséhez alig 1-2 perc elegendő. Szép darab volt az a görgő törő elem, amiből hármat helyeznek el egy forgó tányéron, hidraulika szorítja rá és így roppan össze a felületek közé kerülő ásvány (Table roller mill).

Reszkess dolomit

Reszkess dolomit

Megcsodálhattunk egy 800 mm átmérőjű járókerekekkel felszerelt malmot (Contraplex). Nem tévedés a többes szám, az ajtóban elhelyezett csapok is forgatottak, és ha a forgásirány ellentétes, a maximális fordulatszámnál 250 m/s kerületi sebességkülönbség (tip speed) áll elő. Kifejezetten olajos magvak, fűszerek őrlésére ajánlják. Új termék a cukormalom, nyomásálló tokozásban, belső levegő cirkulációval. Kívülről csak egy kerekded tartályt látunk, alig lehet elképzelni, hogy több tonna porcukor hull ki óránként az alján.

Kompakt robbanásbiztos cukormalom

Kompakt robbanásbiztos cukormalom

A teljesség igénye nélkül felvillantanánk a Powtechen kiállító néhány további partnerünket.

Mágikus miniüzem

Mágikus miniüzem

Az IKA hagyományosan elegáns standjáról egy Magic Plant nevű berendezést emelnénk ki. Fejlesztő laborok számára ideális (mágikus) megoldást nyújt e komplett gyártó egység 2-3 literes reaktor térfogattal.

A Hethon adagoló csigák és berendezések ATEX-es verzióban is rendelkezésre állnak.

a Hethon adagolók választéka

a Hethon adagolók választéka

A porkeverés, homogenizálás kiváló eszköze a Prodima mixer, mert a Föld gravitációs erejét is igénybe veszi a gyors homogenizálás, tökéletes ürítés érdekében. A berendezés dőlésszöge az anyag minőségéhez, kúpszögéhez állítható. Folyadék fázis bevitelére fúvókával, valamint rögtörővel egészíthető ki.

Prodima keverő bölcsők

Prodima keverő bölcsők

A vegyipari berendezések, élelmiszeripari silók, gyógyszeripari terméktárolók kedvelt elzáró szerkezete a MUCON Irisz szelep. Nem akarjuk ismételni 2012 és 2013 decemberi számainkban leírt ismertetést – lásd www. holimex.hu/Hírek/Archivum/35. és 38. szám. Itt csak egy képpel emlékeztetünk a tökéletes, tömör zárást egy mozdulattal biztosító berendezésre, mely távol tartja az anyagot a fémkeretektől, beépítési magassága pár centiméter. Említett cikkeinket követően számos megrendelés és pozitív visszajelzés bizonyította az eszköz kiválóságát.

Mucon írisz szelep

Mucon írisz szelep

Az itt nem említett cégekről és újdonságaikról a további Hírmondókban részletesen beszámolunk.

Természetesen temérdek más érdekesség is felkeltette figyelmünket. Bár ez is olyan, mint a nagy áruház. Ha cél nélkül bolyongunk, minden van. De ha egy konkrét termékre vágyunk, azt nehéz megtalálni. Kerestünk egy olyan cellás adagolót például, ami tartja a nyomást, és öntisztító. Külön-külön volt mindkettő, de egy gépben csak egy ausztrál vállalat ígérte megvalósítani mindkét elvárást.

Megjegyzendő, hogy mintha összement volna a kiállítás, mintha tavaly több pavilon lett volna. Szívmelengető volt ugyanakkor, hogy számos magyar látogatónk volt, nem csak a gyógyszergyáraink delegációival találkoztunk. Ezért aztán érdemes volt a Powtechre kimenni.

Powtech 2014
Kompakt robbanásbiztos cukormalom
Mágikus miniüzem
a Hethon adagolók választéka
Prodima keverő bölcsők
Mucon írisz szelep