Por- és folyadékkezelés containmenten innen és túl (Jet Solutions / ILC Dover cégbemutató)

Legelőször 2012-ben írtunk flexibilis izolátorokról, miután bemutatót tartottunk az amerikai ILC Dover nevű partnerünk termékeiből. Bár izolátort tőlük még nem sikerült eladni, de számos megrendelést kaptunk zsákzáró szerkezetükre, melyet több ízben is reklámoztunk e lapokon.

Hordó ürítő lándzsa izolátorban PCS-hez csatlakoztatva

Hordó ürítő lándzsa izolátorban
PCS-hez csatlakoztatva

Az amerikaiak európai piaci részesedésük növelése érdekében bekebelezték a gyógyszer- és vegyiparban járatos svájci Jet Solutions SA céget. Ezzel innovatív, magas minőségű por- és folyadéktechnológiai rendszerekhez jutottak, beleértve a szállítást, a keverést, a manipulációt, a formulálást, a csomagolást. Mindezeket igény szerint „containment” vagy „high containment” kialakításban is ajánlják.

A Jet Solutions containment rendszerek ötvözik a fixfalú és a flexibilis izolációs megoldásokat az adott feladat műszaki elvárásainak megfelelően és a helyszíni adottságokat figyelembe véve.

Big-Bag ürítô containment kialakításban

Big-Bag ürítô
containment kialakításban

Ezek közül a teljesség igénye nélkül párat szeretnénk megemlíteni:

  • A Jet Solutions a hordó és fiberdob kiporzásmentes ürítő rendszerek specialistája, akár containment kialakításban is. Ezek esetében a hagyományos hordó ürítő rendszereket ötvözik a flexibilis izolációs megoldásokkal. Ilyen például a Jet-PCS rendszer felszívó lándzsájának izolátorba való helyezése, ahol speciális légtechnika biztosítja a „high containment” elvárásoknak a teljesítését mindamellett a hordó csatlakoztatása, kibontása is a flexibilis izolátorban történik. A hordó flexibilis izolátorhoz való légmentes csatlakozását a speciális Dover sztreccs fólialiner teszi lehetővé, így nincsen szükség nagy átmérőjű bilincsekre és dokkolókra.
  • Nagyobb mennyiségek szállításához a Big-Bag vagy FIBC ürítő rendszerek állnak rendelkezésre. Ilyen alkalmazásoknál egy speciális kiporzásmentes dokkoló egységre csatlakozik a Big-Bag, ahol zárt rendszerben, folyamatos elszívás mellett kerül kiürítésre a termék.
  • Jet-Feeder: olyan Venturi elven működő zárt, por bekeverő rendszer, ahol nagy sebességű folyadékáram által kialakuló vákuum szívja be a port, és a folyadék magával ragadja azt. Ezzel a technológiával kiporzásmentesen lehet folyadékba porokat bejuttatni. Az eredmény rövid idő alatt anyagoktól függően kiváló minőségű szuszpenzió vagy oldat.
Jet-Feeder porbekeverőfelszívatni, illetve egyik pontról a másikra szállítani

Jet-Feeder porbekeverő

  • Jet-Breaker: egy olyan portartályba, garatba építhető eszköz, amely rögtörőként és bolygatóként segíti a portartályból való hatékony termék kiürülést.
  • Jet-PCS:  pneumatikus vákuum porszállító rendszer, amellyel szintén kiporzásmentesen lehet porokat felszívatni, illetve egyik pontról a másikra szállítani.
  • Porkonténerek, silók, tartályok, szárítók porletöltése is történhet zárt, kiporzásmentes vagy akár „high containment” kialakítással. A letöltő rendszerek zsákot, Big-Bag-et vagy konténert töltenek, bizonyos esetekben univerzális töltési megoldások is alkalmazhatók.

 

Jet-PCS250 porszállító

Jet-PCS250 porszállító

A fenti műszaki megoldások mindegyikét „containment” és „high containment” kialakításban is lehet kérni.

A Jet Solution mérnökgárdája azokra a vevői igényekre is felkészült, ahol a már meglévő rendszereket „containment” ki-alakításúvá kell tenni, illetve azok containment szintjét növelni, amennyiben az racionálisan, költséghatékonyan megoldható.

A Jet Solutions képviselőjeként a Holimex a felvázolt feladatok mellett a flexibilis izolátorok területén minden igényt kielégítő megoldásokat kínál. Ide értendők az egyszerű-és légtechnikával ellátott „glove boxok”, reaktorokra szerelt betöltő izolátorok, Bi-Bo rendszerek (flexibilis zsiliprendszerek). Ezek akár az OEB5 (OEL < 1 µg/m3) szintű containment elvárásoknak is megfelelnek. (A betűszavak jelentését az izolátortechnika alapjairól szóló 43. számunkban ismertettük.)

Steril flexibilis izolátor

Steril flexibilis izolátor

Az ILC Dover/Jet Solutions, illetve containment rendszerek
ügyében kérjük keressék Kovács Dániel kollégánkat
elérhetőségein +36 30 670 0160; daniel.kovacs@holimex.hu.

Por- és folyadékkezelés containmenten innen és túl (Jet Solutions / ILC Dover cégbemutató)
Big-Bag ürítô containment kialakításban
Jet-Feeder porbekeverő
Jet-PCS250 porszállító
Steril flexibilis izolátor