Minőségellenőrző berendezések az élelmiszeriparban

Az elmúlt 1 – 1,5 év során egyre több megkeresést kaptunk az élelmiszeripari gyártó partnereinktől idegenanyag ellenőrző berendezésekre, ezért úgy véljük, hogy érdemes egy cikket szentelni a témának. Íme hát:
Az élelmiszeripar területén számos technológia áll a felhasználók rendelkezésére a megfelelő minőség biztosítására. Mivel mindezen  folyamatok bemutatása bőven meghaladná a cikkünk terjedelmét, ezért az alábbiakban három technológia ismertetésére szorítkozunk. Ezek nem mások, mint az automata tömegmérés, a fémdetektálás, valamint a röntgenvizsgálat. A berendezésekben a közös pont, hogy mindezeket az Anritsu Infivis Co. nevű japán partnerünk gyártja, akiket már több, mint 10 éve képviselünk Magyarországon.

Automata szalagmérleg

A technológiák közül elsőként mindenképpen az automatikus üzemű mérlegeket kell megemlíteni, hiszen ezek a leginkább elterjedt  minőségbiztosító eszközök. Mindez az egyszerű és biztos mérési eljárásnak köszönhető. Az úgynevezett checkweigher-ek képesek a szalagon érkező termékek automatikus mérésére, a mérés kiértékelésére, és egy rejektor segítségével a súlyhibás darabok kilökésére.

A berendezés kifejezetten sokoldalú, memóriájában 200 különböző termék eltárolására ad lehetőséget, és maximum 400 termék/perc sebességgel képes üzemelni, súlyhatártól függően. IP66-os kivitelüknek köszönhetően kifejezetten nyirkos közegekben is használhatók. A berendezések hatóság által hitelesíthetők, az e jelöléshez szükséges, egalizált mérés, azaz EEC funkcióval is rendelkeznek.

Következőként a fémdetektorokról kell néhány szót ejtenünk, hiszen ezeket is széles körben használják, ráadásul az elmúlt időszakban megnövekedett érdeklődést tapasztaltunk a berendezések iránt. Az Anritsu fémdetektorai szintén automatikus üzeműek, szállítószalag rendszerekbe telepíthetőek, de önállóan is használhatóak. A nagy teljesítményű detektorfejnek, valamint a feldolgozó algoritmusnak köszönhetően nagy érzékenységgel képesek a mágnesezhető és nem mágnesezhető fémek kimutatására.

A fémdetektorokat úgy alakítják ki, hogy a környezetből érkező rezgések és elektromos zaj ne befolyásolják a teljesítményüket. A termékek regisztrációja
egyszerűen elsajátítható, a kezeléshez nincs szükség komoly képzésre. A fémdetektorok ezen túl a mérlegekkel egybeépítve is elérhetők. A berendezésből
létezik egy speciális kivitel, az úgynevezett M-Series, ami alkalmas az alumínium gőzölt fóliába csomagolt termékek fém szennyezőinek kimutatására is.

Fémdetektor

Végül ejtsünk néhány szót a legkomplexebb minőségellenőrző berendezésekről, a röntgenekről. Ezek legfőbb előnye, hogy segítségükkel nem csak a fém szennyezők, de a vizsgált anyag tulajdonságaitól függően az üveg, kerámia, gumi, csont és bizonyos műanyagok is kimutathatók. A berendezés ezen túl számos hasznos funkcióval rendelkezik, képes ugyanis a csomagolt termékek esetén a hiányzó, vagy törött darabok selejtezésére, illetve a konzerveknél élmaszk felvételére a fals detektálás elkerülése érdekében, sőt még digitális súlymérésre is.

Röntgen berendezés

Az Anritsu röntgenek segítségével mind csomagolt termékek, mind ömlesztett áruk, például fűszerek, szárítmányok is könnyen ellenőrizhetők. A vizsgált termékek mérete széles körben változhat, akár egy leves zacskó méretűtől a tejeskartonig.

A fent felsorolt készülékeket az élelmiszeripar számos területén használják, kiemelt alkalmazási területek a száraztészta gyártás, sütőipar, tejipar és húsipar, de léteznek gyógyszeripari alkalmazások is. Konkrét igény esetén lehetőséget biztosítunk a berendezések tesztelésére is.

Termelési kihívásával forduljon hozzánk bizalommal.

Minőségellenőrző berendezések az élelmiszeriparban
CW_KWS6205BP05
KDS3008ABW