Itt vannak a tankok…

Mielőtt a Kedves Olvasó félreértené a címet, a Holimex Kft. (egyelőre) nem száll be a hadiiparba, csupán egy projektünket szeretnénk bemutatni, amelyet a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárnál valósítottunk meg a közelmúltban.

Az első megkeresést még 2020 nyarán kaptuk, miszerint a hamarosan beérkező 12 db Leopard 2 A4 típusú harckocsi elektronikai rendszereinek szárazon tartására keresnek megoldást.

Régi partnerünk Svédországból, a DST Seibu Giken már több katonai felhasználású referenciával rendelkezik, ami valószínűleg hozzájárulhatott, hogy a harckocsik gyártója is az ő páramegkötőiket javasolta a feladatra.

A kezdeti beszélgetések során még 6 db kisméretű páramegkötő alkalmazása volt tervben, amelyekhez kettesével kapcsolódtak volna a
harckocsik, azonban közösen gondolkodva hamar rájöttünk, hogy egy központilag kiépített rendszer sokkal praktikusabb lenne a mindennapi egyszerű használat szempontjából. A cél az volt, hogy a harckocsik belterében, ahol az elektronikai rendszerek találhatók, 35% alatt legyen a levegő páratartalma, míg a harckocsik körül 50% alatti páratartalmat érjünk el, hogy az acél szerkezeti elemek is szárazon maradjanak.

Végül két darab DST Seibu Giken RL-61LR típusú páramegkötő berendezést szállítottunk a hangárokba, amelyek két gerincvezetékkel, egyenként hat – hat leállással csatlakoznak a harckocsikhoz. A berendezések névleges nedvességmegkötő kapacitása 11 kg/óra, és 1800 m3/óra száraz levegő szállítására képesek, amit a tankok felső nyílásán keresztül vezetünk a belső térbe. A nedves levegő a hangár falán át jut ki a környezetbe. Szabályozhatóság és energiatakarékosság céljából EH3 T2 humidisztáttal és Energy Saving Linear 2 modullal szereltük fel a páramegkötőket, valamint állítható fordulatszámú ventilátorral tettük lehetővé, hogy kevesebb letárolt harckocsi
esetén csökkentsék a befújt levegő mennyiségét. A poros környezet miatt hasznosnak gondoltuk a Filter Guard (szűrővédelem) opciót is, amely a bemenő oldali levegőszűrőknél ad jelzést, ha azok tisztításra vagy cserére szorulnak.

A légtechnikai rendszer tervezésénél a kulcsszavak a rugalmasság és egyszerűség voltak, mivel a napi szintű ki- és beállások során nincs lehetőség centiméter pontosan parkolni egy ekkora járművel, valamint nincs idő bonyolult csatlakozási rendszerek működtetésére.
A leágazó csővezetékek egyesével elzárhatók és a csővégek felakaszthatók, mielőtt a harckocsikkal kiállnak a hangárból. A légtechnikai rendszer kivitelezését egy új partnerünk segítségével végeztük, akik végig gyorsak, rugalmasak és megbízhatóak voltak a munkavégzés
folyamán. Remélhetőleg a jövőben is lesz alkalmunk közös együttműködésre.

Számos, a gyógyszer-, élelmiszer-, és vegyiparnak szállított berendezés után a Holimex Kft. már katonai referenciával is rendelkezik, ami ismét bizonyítja a DST berendezések sokoldalú felhasználhatóságát, illetve cégünk nyitottságát az új kihívásokra.

Reméljük, hogy a megoldásunk hosszú távon is beváltja a hozzá fűzött reményeket, és további harckocsik vásárlása esetén is kapunk megkeresést.
Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Honvédség beszállítói közé tartozhatunk!

Itt vannak a tankok…