HOLITENT – „Sátor” ami megvéd

Folytatjuk múlt év októberében elkezdett cikksorozatunkat a containment témakörről. Az izolációs rendszerek megóvják a környezetet és a dolgozót a munkafolyamatban felszabaduló anyagoktól, leggyakrabban a kiporzástól, illetve izolálják a terméket a környezet szennyeződéseitől. Előző cikkünkben szót ejtettünk a nagyon veszélyes anyagok elleni védelemről, az úgy nevezett „high containment” kialakításokról. Számos céget képviselünk ezen a területen is, jelen cikkünkben azonban nem az agyon szofisztikált, hanem a hazai gyártásból származó, rugalmasan alkalmazható izolátorainkat mutatjuk be.

Izolátor terv 3D-ben

Izolátor terv 3D-ben

Sok partnerünknél az izolációs rendszerek esetében az OEB szint definiálva sincs, illetve nincs is rá konkrétan szükség. Ilyenkor a kitűzött cél egyszerűen a pormentes munkahely, az alapanyagok készülékbe töltésének vagy a szárított végtermék lezsákolásának kiporzásmentes végrehajtása. Ekkor kap szerepet a Holimex által kidolgozott egyedi tervezésű, hazai alapanyagokból, egyedi tervek alapján gyártott flexibilis izolátor rendszer, amelynek a HOLITENT nevet adtuk. A név önmagáért beszél, és rámutat az általunk gyártott rendszer főbb tulajdonságaira:

  • fóliasátor szerű flexibilis izolátor
  • mobil/fix vázra szerelt
  • Holimex gyártmány, következésképpen
  • olcsóbb, mint külföldi versenytársaik

A rendszer kialakítását az a műszaki probléma indította, hogy egy már meglevő szárítót hogyan lehetne úgy kinyitni, kiszedni belőle az anyagot, hogy ne kelljen gázmaszkban dolgozni, utána pedig órákig takarítani. Képzeljünk el egy vegyi gyárat a csövek dzsungelével, készülékek karácsonyfáival, mennyi idő, mennyi energia minden sarzs után újra patikatisztaságot teremteni. Külföldi partnereink eleve túl drágának tűntek, de még nagyobb akadályt jelentett a távolság, hogy az újabb és újabb egyedi igényekre való válaszok hónapokig keringtek az éterben. Pedig első látásra a koncepció egyszerű: vegyük körül a meglévő berendezés (szárító, centrifuga, malom, stb.) nyílását egy váz szerkezetre rögzített fóliasátorral. Így lehetővé válik a berendezések utólagos izolálása a környezettől.

A HOLITENT rendszer nem csupán a fólia rugalmassága miatt flexibilis. A kész rendszerek szállítását tudatos, alapos mérnöki tervezés, valamint a partnerekkel történő folyamatos egyeztetés előzi meg. Ez a szoros együttműködés az izolátorok leszállítását követően is megmarad, ugyanis a felhasználók, operátorok véleménye, tapasztalatai, kritikái további támpontokat adnak a rendszer finomításához, optimalizálásához. Ezt az izolátor szerkezeti anyaga is segíti, ugyanis egy-egy kesztyű, csatlakozás áthelyezése, hozzáadása, megszüntetése nem okoz problémát. Még az izolátor állvány, illetve a sátor formájának a kisebb-nagyobb átalakítása is viszonylag gyorsan és zökkenőmentesen oldható meg. Arról már nem is beszélve, hogy maga a sátor eldobható, így annak tisztításával nem kell bajlódni.

Gyártás közben

Gyártás közben

A HOLITENT rendszer esetében az alábbi mottó fokozottan igaz: „Csak akkor fogja a kezelő örömmel használni az új rendszert, ha abban az ő egyéni, hozzáadott értéke, tapasztalata is megjelenik.” Ezt a mottót követtük és követjük egyik legnagyobb hazai gyógyszeripari partnerünknél is, ahol immáron az ötödik izolátor állványt szállítottuk az ott üzemelő szárítóberendezések kiszolgálásához. Természetesen, mint minden ilyen esetben a siker záloga nem csupán a Holimex csapat érdeme. Partnereink elkötelezettsége és konstruktív együtt gondolkodása elengedhetetlen volt a projektek sikerességéhez.

Nyitott szárító izolálva

Nyitott szárító izolálva

HOLITENT – „Sátor” ami megvéd
Gyártás közben
Nyitott szárító izolálva