Gyöngyvirágtól Lombhullásig… avagy gyöngymalomtól szuszpendálásig az IKÁ-val

Bár nemrégen, ez év tavaszi számunkban írtunk már a diszpergáló berendezésekről, de most ősszel ismét aktuálissá vált a téma. Partnerünk az IKA Werke GmbH nemrég ünnepelte 100. születésnapját, és megújult termékskálával áll rendelkezésre. Csak a főcímeket felsorolva: szilárd-folyadék mixerek, folyamatos és adagszerű diszpenzerek, keverők mellett dagasztó gépeket, vákuum szárító/keverő berendezéseket is gyártanak. Nagy a fejlődés a pilot méretű és a labortechnológiai berendezések terén is.

A mi kapcsolatunk az IKA Werke GmbH-val kerek 5 évre tekint vissza. 2008 óta foglalkozunk a homogenizáló, diszpergáló berendezések magyarországi értékesítésével, a technológiai lehetőségek ismertetésével, az alkalmazások népszerűsítésével. Az elmúlt 5 év mérlegét áttekintve mintegy 90 projektről számolhatunk be. Ezek felét sikeresen zártuk le, további 20%-nyi ajánlatunk a vevőknél átgondolás alatt, döntésre vár. Cikkünkben áttekintő képet adunk hazai referenciáinkról.

Modul2000 széria tagjai

Modul2000 széria tagjai

Oldatkészítés, elegyítés

A legnépszerűbb berendezés a keverés/homogenizálás terén az UltaTurrax, UTC márkanévvel védjelzett nagy nyíróerővel rendelkező keverőfej (high-shear mixer). A fogazott kialakítású álló gyűrű belsejében akár 21 m/s kerületi sebességgel forgó rotor végzi a homogenizálást, diszpergálást. Az elmúlt időszakban 9 db különféle méretű, ipari alkamazású UltraTurrax berendezést adtunk át a felhasználóknak. Partnereinknél ezek a berendezések vizes szuszpenziók, kerámia iszap, ATEX minősítéssel oldó- szeres homogenizátumok és olaj/víz emulziók gyártásánál működnek, minden esetben homogén, megfelelő „szemcseméretű” végterméket eredményezve. Ez a berendezés tipikusan batch, azaz egy adagnyi anyagmennyiség feldolgozásához tervezett, de az Inline UltraTurrax UTL 2000 jelzésű berendezés folyamatos üzemben látja el feladatát.

Dispax Reactor

Nevéből is sejthető, hogy e reaktor sokkal szélesebb körű felhasználásra tervezett. A Dispax Reactorban egymás fölött három szinten helyezkednek el különböző fogsűrűséggel és gyűrűsorral ellátott stator-rotor egységek, ennek köszönhetően valós szemcseméret csökkentést is végezve. A pilot méretűtől (1,5 kW) a 160 kW-os motorral szerelt DR 2000/50 jelzésű berendezésekig a léptéknövelés egyszerűen biztosított. Hazánkban legelőször egy füstölési problémát oldottunk meg Dispax reaktorral. Az égetendő üstmaradékban túl nagy kristályok voltak ahhoz, hogy a kemencében való tartózkodási idő alatt maradéktalanul eléghessenek. Dispax reaktoron átengedve a kéményből korommentes füstgáz távozott. Hamarosan ugyanoda még egy DR 2000 berendezést, majd egyéb felhasználási területekre további hármat szállítottunk a legszéleseb felhasználási területre. A három szintű stator- rotor egység durva, közepes vagy finom fogazású részeinek megfelelő össze- állításával kiváló, stabil emulzió állítható elő megfelelő szemcseméret mellett.

Dispax reaktor

Dispax reaktor

Kolloid malom

Kifejezetten nedves őrlésre a gyöngymalom alternatívájaként a kolloidmalom vagy a kónikus malom az igazi inline megoldás. Az említett öt év alatt három darab MK/MKO 2000 egységet helyeztünk üzembe. Egyik hazai referenciánk gyógyszer alapanyag őrlésben működik, ahol a D90<10 mikronos mérettartomány elérése a cél. Egy másik alkalmazás során az őrlés közben keletkező szemcséket közvetlenül reagáltatják a folyadék fázissal. Eredményesen használják az MK 2000 berendezést a műtrágya gyártás során vagy a majonéz előállításnál emulzió készítéshez.

Kónikus dörzsmalom

Kónikus dörzsmalom

Pornedvesítés

A másik sikertörténet a technológiai megoldás nagyszerűségében rejlik. A CMS 2000 jelű berendezés a por nedvesítés, por beadagolás, diszpergálás terén kínál tökéletes megoldást. A speciális stator–ro- tor egységgel kialakított nagy sebességű folyadék áramlás közepébe vezeti be a poradagoló cső a szilárd fázist. Az itt kialakult vákuum szó szerint beszippantja a port, mint tacskóorr a gyöngyvirág illatot, és az egyes szemcséket azonnal folyadék burokkal veszi körül, így megakadályozva az utólagos agglomerálódást, rögképződést, „halszem” effektust. A bedolgozás foka akár a 80% szárazanyag tartalmat is elérheti. Manapság már 8 db CMS és MHD 2000 berendezésünk ad lehetőséget a technológia népszerűsítésére. Az egyik hazai referenciánknál az ún. fúróiszap előállítását forradalmasította egy IKA CMS 2000/10 berendezés jobb, homogénebb végterméket eredményezve, jelentősen rövidebb gyártási idővel. Az élelmiszeripar területén a nagy mennyiségű és nehezen nedvesíthető porok beoldásánál, mint például a keményítő por, használják, de említhetnénk a gyógyszeripari és kozmetikai ipari gélek gyártását is, ahol homogén Carbopol szuszpenziót állítanak elő vagy talkum be- keverést végeznek. Az MHD 2000-es berendezésünk folyamatos üzem- ben olvadékba adagol pontos mennyiségi beállítás mellett por formátumú komponenst, ezzel egyenletes végtermék minőséget biztosítva.

CMS pornedvesítő berendezés

CMS pornedvesítő berendezés

Laboratóriumi eszközök

Az IKA ipari méretű gépein kívül számos laboratóriumi felhasználásra tervezett berendezést is szállítottunk partnereinknek. A komplett üzemek, mint például a Standard Process Plant vagy a MasterPlant komplett gyártó egységen kívül kiemelkedő a laborkörülményekhez tervezett MagicLab elnevezésű sokoldalú, de közvetlen ipari kapcsolattal rendelkező (léptéknövelésben jelentős) keverő, homogenizáló, nedves őrlő berendezés, melyből 5 darabot értékesítettünk az elmúlt években, tavasztól őszig, gyöngyvirágtól lombhullásig, gyöngymalomtól szuszpendálásig.

Léptéknövelés

Léptéknövelés

MagicLab CMS összeállításban

MagicLab CMS összeállításban

Gyöngyvirágtól Lombhullásig… avagy gyöngymalomtól szuszpendálásig az IKÁ-val
Modul2000 széria tagjai
oldatkeszites-elegyites-01
oldatkeszites-elegyites-02
oldatkeszites-elegyites-03
Dispax reaktor
Kónikus dörzsmalom
CMS pornedvesítő berendezés
gyongyviragtol-lombhullasig-avagy-gyongymalomtol-szuszpendalasig-az-ika-val-01
MagicLab CMS összeállításban