Gúzsba kötve – Sztreccsfóliázás magas fokon

Hosszú idő és több sikeresen lezárt projekt után elérkezettnek láttuk az időt bemutatni a Holimex olyan arcát is, egy olyan területen kifejtett aktivitását, mely nem kötődik szigorúan valamely vegyipari művelethez.

Pántoló tekercselő

Pántoló tekercselő

Ez a terület nem más, mint a késztermékek, egységcsomagolások raklapon történő stabil, biztonságos és egyúttal gazdaságos, védelmet nyújtó rögzítési módja, a sztreccsfóliázás.

Sokan gondolhatják a logisztikát kevésbé ismerő emberek közül, hogy ez egy egyszerű, esetleg lényegtelen pontja a gyártási folyamatnak. „Vegyünk valamilyen fóliát, körbe szaladgálunk és azután már dobható is fel a teherautó platóra a raklap” – mondhatnánk. Aki kicsit jobban elmélyül a raklapfóliázás rejtelmeiben, egy külön kis világ tárul elé. Kiderül, hogy nem mindegy, hogy milyen egységcsomagolású rakatot, milyen módon, milyen sebességgel, mennyi fóliafilm felhasználásával tudjuk stabil, biztonságosan mozgatni, szállítani anélkül, hogy a rakat megsérülne, széthullana vagy akár tönkre menne a tárolás, mozgatás, szállítás közben. Ezeknek a logisztika és termékbiztonság számára nagyon fontos műszaki feltételek biztosításának mestere a holland MATCO B.V.

Csomagolósor

Csomagolósor

Sok versenytárshoz hasonlóan a MATCO berendezések között is megtalálhatók a félautomata, automata, a gyártósorba integrálható sztreccsfóliázó berendezések. A piac tengeréből mégsem csak magasságukkal emelkednek ki a MATCO berendezések. Már az alap kivitelű fóliázó berendezések is szervomotoros fólia előnyújtó rendszerrel vannak ellátva, amellyel akár 300%-os előnyújtást is el lehet érni. Azaz 1 méter fóliából, akár 4 méter hosszú burkoló anyagot kaphatunk. A fólia stabilitásának maximális kihasználásával biztosítható a rakat stabilitása.

A padozatra vagy padozatba süllyesztett kivitelű forgótányéros berendezések az iparban alkalmazott bármely raklapot fogadni tudják az EUR-raklaptól (800×1200 mm) az ipar raklapig (1000×1200 mm). Kiszolgálásuk mind kézi, mind gépi raklapmozgató berendezésekkel megoldható. A rakatmagasság minimálisan 500 mm, maximálisan 2400 mm.

Alacsony fajsúlyú termékek fóliázásánál a rakat torzulását, elhúzódását elkerülendő, karos fóliázókat használunk. Már berendezéseknél  is  elérhető  az  előre beállítható fóliázási program, így előre
megadható a lábazati és a tetőfóliázás, valamint  a  felvitt  fóliamennyiség  adott terméktípusra.

Megdöntve is egyben!

Megdöntve is egyben!

Az  automata  és  teljesen  automata rendszerek alkalmasak pormentes, illetve esőálló  fedőfólia  kézi  vagy  automata felhelyezésére. Ugyanezen berendezések különleges  opciója  a  pántoló funkció, amikor   is   a   fóliából   erős   pántot tekercselünk a rakat köré tovább növelve ezzel a rakat stabilitását. Egy ilyen pántolt rakat  akár  30-45°-ban  is  megdönthető anélkül, hogy szétesne.

A MATCO raklap-fóliázók típustól, automatizáltsági szinttől, opcióktól függően 30-100 raklap/óra kapacitásra képesek.

A teljesen automata, sztreccsfóliázó berendezések kiszolgálására görgős, láncos konvejorok, irányváltók, forgózsámolyos fordítók, nyitható konvejor-hidak állnak rendelkezésre, hogy tökéletesen illeszthetők legyenek egy új vagy már meglévő termelői sorba.

Kissé mélyebb szakmai vizekre evezve a raklap-fóliázó rendszerek esetében mindenképpen fontos megemlíteni, hogy egy sztreccsfóliázó stabil, megbízható működése nem csupán azon múlik, hogy jó minőségű, megbízható berendezésünk legyen (MATCO), hanem azon is, hogy a céljainknak megfelelő minőségű, vastagságú, nyúlási tulajdonságú fóliát alkalmazzunk a csomagoláshoz. Bár tudjuk, hogy a gazdaságossági, környezetvédelmi elvárások az egyre vékonyabb fóliák felé mozgatják a piaci igényeket, a jó minőségű vastagabb fólia fajlagosan olcsóbb tud lenni, ha összhangban van a fóliázó gép képességeivel, mint például az előnyújtási opcióval.

Megdöntve is egyben!

Megdöntve is egyben!

Ne feledkezzünk meg a fóliatekercsek szakszerű tárolásáról sem, ugyanis a legapróbb ütődés, sérülés sok-sok méter fólia „elvesztését”, illetve megnövekedett állásidőt eredményez a gyakori film-szakadás miatt.

A MATCO fóliázók az ipar szinte minden területén megállják a helyüket a magas tisztasági elvárásokat támasztó élelmiszeripartól kezdve, a legagresszívabb környezettel rendelkező vegyipari alkalmazások területéig bezárólag. Ezt bizonyítják a MATCO számos hazai és külföldi referenciái is.

Csomagolósor

Csomagolósor

Gúzsba kötve – Sztreccsfóliázás magas fokon
Pántoló tekercselő
Fóliázó forgóasztal
Megdöntve is egyben!
Csomagolósor
Csomagolósor
Megdöntve is egyben!
Csomagolósor