Főzőkuttertől a vajcsomagolásig

A litván FASA AB több mint 60 éve gyárt adagoló, csomagoló és feldolgozó berendezéseket a tejipar számára, 90 országban számos referenciával  rendelkeznek. Mi úgy gondoljuk, hogy ügyfeleink körében is érdekes lehet a  gépgyártó berendezésének bemutatása, hiszen ezek a vaj, margarin, ömlesztett  sajt, túró, jégkrém, tejföl, joghurt és további számos élelmiszer gyártásához,  csomagolásához kiváló eszközök. Magas műszaki színvonal, kedvező ár!

Gépátvételre jöttünk a gépgyárba

A marijanpoli gyárban készül minden kulcsfontosságú alkatrész korszerű  szerszámgépekkel szigorú minőségellenőrzés mellett. Rendelkeznek minden  szükséges fémmegmunkáló berendezéssel, beleértve a mechanikai  megmunkálási technikákat, mint a lézervágás, vízsugárvágás, huzalvágás,  esztergálás, marás, fúrás, hajlítás, hengerlés, polírozás, hegesztés, felületkezelés, por- vagy nedves festés, galvanikus feldolgozás és termikus  kezelések, egészen a végtermék összeszereléséig és teszteléséig. A megfelelően szabályozott folyamatok és a képzett munkatársak biztosítják az általuk  gyártott berendezések magas minőségét és megbízhatóságát.

Ezen termékek gyártásához csomagolásához alkalmasak a cikk gépei

AZ UNIVERZÁLIS FŐZŐKUTTER

Több funkció van egy berendezésbe integrálva, az élelmiszeripar több ágazata  számára: aprít (vigyázat! élesek a kések) kever (légbuborékokat vákuum  segítségével el tudjuk távolítani), emulgeál, homogenizál, főz („hőkezel”) – légköri nyomáson, nyomás alatt vagy vákuumban – annak érdekében, hogy nagyon rövid idő alatt (néhány perc) végeredményképpen egy steril  (csíramentes) homogén terméket kapjunk.

Próbáljuk ki az új receptúrát

A késztermék ürítése ürítőszelepen, zárt rendszerben lehetséges maradékmentesen, a csésze is billenthető. A feldolgozás során további  összetevőket egy tölcséren keresztül tudunk beadagolni. Mivel a köpeny  duplikált, így a terméket le tudjuk hűteni a szükséges hőmérsékletre, illetve zárt rendszerben forrón letöltjük a terméket („kipoharazzuk”), vagy további műveletek (pl. habosítás) után csomagoljuk. A berendezés CIPel takarítható,  minden magas higiéniai elvárásnak (tej, húsipar!) megfelelően.

A csésze fedélen található az a hajtómű, amely az edény faláról egyenletesen lehúzza a feltapadt részeket, egyúttal segíti a hőátadást, a termék homogénné keverését és megakadályozza az alkotórészek, különösen a hőmérsékletre érzékeny összetevők túlhevülését. Az aprító késtengely hajtása a csésze alatt található, kettős tömítésű és vízhűtésű, szárazon futás elleni védelemmel. Az aprítókések sebessége fokozatmentesen állítható, maximálisan 3000  késfordulat /perc értékig.

A magas műszaki színvonalú berendezés kulcsa a steril termék gyártásának
A magas műszaki színvonalú berendezés kulcsa a steril termék gyártásának

A berendezés 90 literes változatát helyeztük üzembe, különleges sajtkrémek
kifejlesztéséhez. Üzemi gőzzel fűtjük a köpenyt és szűrt gőzt tudunk a munkatérbe injektálni a technológiai folyamat érdekében.

A receptúrához szükséges folyadékot áramlásmérőn keresztül lehet beadagolni. A termék és köpeny hőmérsékletét Pt100 hőmérséklet távadók segítségével a kívánt értékre tudjuk felmelegíteni.

Minden egyes recepthez az üzemi paramétereket 10 lépésben tudjuk  beállítani. Az elmentett recepteket a következő gyártás során be tudjuk tölteni és lefuttatni. A receptekben bármiféle módosítást csak jelszó ismeretében lehet végrehajtani. A berendezést távoli elérésben a gépgyártó tudja felügyelni, amennyiben erre jogosultságot kap.

A MEGBÍZHATÓ VAJTÖLTŐ -CSOMAGOLÓGÉP

A vaj (illetve ehhez hasonló tulajdonságú élelmiszerek) textúráját  meghatározza a feldolgozási hőmérséklet, amelyen jól alakítható és ezt  követően megtartja alakját. Ezen tulajdonságot kihasználva fejlesztették ki a vaj csomagológépeket, amelyek segítségével a terméket borítékos hajtogatással a csomagolóanyaggal körbe ölelik és ráhajtogatják. Az  előzetesen homogénné gyúrt vajat a fogadó garatból ikercsigás extruderrel négyszög keresztmetszetre formázzák és bevezetik a csomagológép  körasztalán lévő formába. Ezt megelőzően formába (a vaj tömegétöl és  dimenziójától függően különféle formákat lehet kiválasztani) a csomagológép  egy másik egysége a síkfóliát (pl. laminált, pergament, illetve „memóriával” rendelkező fóliák) méretre vágja és kibéleli a formát. Ebbe kerül a vaj  betöltésre a kívánt magasságig, amelyet egy húros vágó segítségével állítanak be. A vágást követően a termékáram megáll, a körasztal elfordul a következő fészek kerül sorra, és a töltés újraindul egy új adag betöltésével. Az ARM  típusú berendezéseket több mint ötven éve gyártják, és annyira bevált, hogy a ’70-es évektől 8300 darab vajcsomagoló gépet exportáltak.
2017-ben korszerűsítették az ARM-et: optimalizálták és egyszerűsítették az üzemeltetését és karbantartását, hogy a modern gyárak igényeinek még  inkább megfeleljen.

Vajcsomagoló gép

PONTOS ADAGOLÁS

Olyan termékeket töltenek és csomagolnak, mint a vaj, a margarin, az étkezési zsírok, ghi, a túró vagy más, pasztajellegű termékek meghatározott adaggal.  Az adagolókészülék térfogatadagolással működik, pontosan kitölti a formált  „téglákat”, elkerülve a termék szivárgását. Könnyen váltható az adagsúly a  magasság változtatásával, a beállítási pontok méretskálán vannak jelölve. A  cserélhető fészkek lehetővé tesznek kerekített, domború felületű alakzatban történő csomagolást.

A csomagológép kapacitása a kiszerelés méretétől függően: a „minivaj”, amely egyadagos (10-25 g) 80 db/perc, a népszerű 50-250g-os kiszerelés 70db/perc,  a 200-500 g méret 40 db/perc, míg az 500-1000g-os tömbök  csomagolása kb. 20 db/perc ütemszámmal tervezhető.

A csomagolt termék alakja lehet: téglalap, rúd vagy félkör alakú. A termék  bemeneti hőmérséklete: vaj esetén +10…+14 °C, margarin esetén +8…+14 °C. Az élelmiszerrel érintkező részek és gépburkolatok rozsdamentes acélból  készülnek. A csomagológép mechanikus elemeinek kenése automatikus. Vezérlés Siemens PLC-vel HMI az érintőképernyő kezelőfelülettel.

Szaktanácsadással állunk rendelkezésére
Szaktanácsadással állunk rendelkezésére

Csomagolófólia futás központosítása elektronikusan történik. UV lámpa növeli az élelmiszerbiztonságot. A csomagolás jelöléséhez tintasugaras vagy  hőnyomtatót illetve dombornyomásos kódolóegységet lehet rendelni.

Nagyobb méretű 5, 10, 20, 25kg-os tömegű vajtömbök csomagolásához (bag-in-box) 150 db/óra kapacitású kartonos csomagolóberendezést ajánlunk. Ha  érdekli egyéb vajgyártó berendezés, úgymint: szakaszos (köpülő), vagy  folyamatos vajgyártó, különféle kenhető termékeket készítő berendezés, vagy  egyéb töltő- vagy csomagológép, örömmel állunk szaktanácsadással  rendelkezésére.

Főzőkuttertől a vajcsomagolásig