Fókuszban a portechnológia berendezései

Holland partnerünket már cégünk megalakulása, 1990 óta képviseljük, de a Hírmondóban még egyetlen cikk sem született róluk. Az elmúlt pár évben szaporodtak meg sikeres projektjeink, melyek fontos berendezései a TBMA portechnológiai termékei voltak.

Big-bag ürítô, hordótöltô, bélelô fólia (liner) csévélôvel, ATEX-es kivitelben

Big-bag ürítô, hordótöltő,
bélelő fólia (liner) csévélővel,
ATEX-es kivitelben

Dobos útváltó

Dobos útváltó

Az ömlesztett áruk (porok, granulátumok, magok, stb.) kezelését, szállítását elősegítő gyártmányok palettáján megtalálhatók a cellás adagolók, útváltók, big-bag- ürítők és töltők, a kézi és automata kivitelű zsákbontó egységek, valamint a silótechnikában jól ismert vibrofenekek, csigás kitároló rendszerek és boltozódás-mentesítő megoldások.

Boltozódás elleni silóürítô vibrofenék

Boltozódás elleni silóürítő vibrofenék

Boltozódás elleni silóürítô vibrofenékÖnkényesen kiemeljük a termékek közül a TBMA cellás adagolóit, ugyanis azok felhasználási területe a legszélesebb. A cellás adagolók kialakításai minden esetben igazodnak a termék fizikai-és kémiai tulajdonságaihoz, de figyelembe tudjuk venni a vevői igényeket is. A termékpalettából nem esik nehezünkre megfelelő cellás adagolókat ajánlani, majd szállítani az élelmiszeripartól gyógyszeriparon át a vegyiparig bezárólag.

Fenti bekezdéshez hasonlót tucatnyi konkurens gyártó honlapján olvashatunk, természetesen mindenki azt terjeszti magáról, hogy mindent megtesz a Megrendelőért. A holland terméknél sokkal olcsóbb megoldásokból is sokkal több van, mint kellene, ezért azokra a különleges tulajdonságokra hívjuk csak fel a figyelmet, amiért érdemes több pénzt költeni TBMA cellás adagolóra.

  • Szerkezeti anyagok széles választéka: a termékek általában erősen koptatják a gépeket. Az anyaggal érintkező részek kaphatnak króm vagy nikkel bevonattal keményített felületet, ami ellenállóbb a koptató hatásokkal szemben. Szerkezeti anyag az élelmiszeripar számára minimum 304 minőségű rozsdamentes acél, a gyógyszer- és vegyiparban a 316L saválló acél a standard. Rozsdamentes kialakítás esetén finom felületminőség is kérhető.
  • Robbanásbiztos kialakítás szinte minden általunk kiszolgált iparágban alapkövetelmény, hiszen élelmiszereink, gyógyszereink mind szerves, tehát éghető anyagok, poruk robbanásra hajlamos. A TBMA cellás adagolók belseje ATEX Zóna 20-as, külseje ATEX Zóna 21-es kialakítású, a legújabb európai irányelvnek megfelelően (ATEX 114 directive 2014/34/EU).
  • Robbanási lökéshullám tűrés: a legtöbb esetben a porrobbanás 10 bar maximális nyomás kialakulásához vezet zárt térben. A TBMA cellás adagolók ellenállnak ekkora nyomásnak. Ezzel függ össze a lángzár szerepe is. Az adagolón keresztül nem terjed tovább a tűz egyik térből a másik térbe, melyeket az adagoló összeköt egymással.
DN250-es ATEX-es cellás adagoló kiszállítás elôtt

DN250-es ATEX-es cellás adagoló kiszállítás előtt

  • Könnyű tisztíthatóság: gyakori termékváltások vagy kiemelt higiéniai követelmények (élelmiszer-gyógyszeripari elvárások) esetén a gyors és kényelmes szétszedhetőséget biztosítja a vezetősínnel ellátott kihúzható rotoros kialakítás. Az illusztrációként bemutatott képen látható, hogy a kihúzható csapágy öblítésére szolgáló nitrogén vezetéke is könnyen bontható a művelet gyors végrehajtása érdekében. Az odatapadó termékek esetén a rotor cellák tisztítását sűrített levegő vagy nitrogén impulzussal oldjuk meg. A képen az is jól látható, hogy nyomástávadók figyelik az öblítő gáz nyomását és beavatkozik a vezérlés, ha dugulás illetve lyukadás merülne fel.
Kihúzható rotoros, gázöblítéses tengelytömítésû cellás adagoló

Kihúzható rotoros, gázöblítéses
tengelytömítésű cellás adagoló

  • Rendszerbe integráltság: pneumatikus szállítórendszerek termékkel történő megtáplálása sok esetben problémás lehet, amennyiben egy csőhálózatra egy „sima” cellás adagolót ültetünk. Helytakarékos megoldást kínál erre a TBMA H-GR típusú cellás adagolója, ahol az öntvényház a szállítócsövet is magában foglalja. Az így kialakított beadagolási pont sokkal kisebb helyet foglal el, és hatékonyabb a termék légáramba történő beadása is.
Pneumatikus beadagoló csővel egybeöntött cellás adagoló

Pneumatikus beadagoló csővel egybeöntött cellás adagoló

  • Többféle hajtás: a legtöbb alkalmazásnak az egyszerű zárt lánchajtás is elegendő, azonban a gyógyszer- és élelmiszeriparban a direkt hajtást preferálják, de csigahajtóműves kialakítással is tudjuk szállítani a berendezéseket.
  • Kiporzás mentesség: a tengelytömítés az egyszerű zsinórtömítéstől kezdve a levegő vagy nitrogén átöblítéses rendszerekig áll rendelkezésre.

Fentieknek köszönhetően, az elmúlt évben számos magyarországi piacvezető partnerünknél született döntés a nagy értékű és magas minőségű TBMA cellás adagolók beszerzésére, 150 mm névleges átmérőtől az 500-as méretig. Szakértő kollégánk várja megtisztelő érdeklődésüket abban a reményben, hogy 2020-ban is sok helyen bizonyíthatunk:

Kovács Dániel, daniel.kovacs@holimex.hu; +36 306 700 160

Fókuszban a portechnológia berendezései
Big-bag ürítô, hordótöltô, bélelô fólia (liner) csévélôvel, ATEX-es kivitelben
Dobos útváltó
Boltozódás elleni silóürítô vibrofenék
Boltozódás elleni silóürítô vibrofenék
DN250-es ATEX-es cellás adagoló kiszállítás elôtt
Pneumatikus beadagoló csővel egybeöntött cellás adagoló