Fókuszban a munkavégzés könnyítése és a munkavállalók egészsége

Izolált Big-Bag ürítő állomás az alapanyaggyártás számára

(projekt beszámoló)

Már többször beszámoltunk a Holimex Kft. egyedi tervezésű rendszereiről, mint például a Holi-Mill in-line rögtörőről, illetve a Holi-Tent fólia izolátorokról, de az utóbbi pár évben még ezeknél is bonyolultabb és komolyabb rendszerek tervezésébe és kivitelezésébe navigáltuk a Holimex kipróbált vitorlását.

Big-Bag ürítő és porbeadagoló helyre tervezve
Big-Bag ürítő és porbeadagoló helyre tervezve

Az ilyen projektek minden esetben a megrendelő és a tervező közti nagyon szoros, részletekbemenő együttműködést igényel a vágyott cél elérése érdekében. Így történt ez a Richter Gedeon Biokémia 2. üzemében is, amikor 2019. végén megkeresést kaptunk egy zárt rendszerű Big-Bag ürítő állomás megtervezésére.

Az Üzem célja egyértelmű volt: Az eddig surrantásos módszerrel, jelentős emberi munkaerő befektetésével, nehézkesen, védőeszközök alkalmazása mellett bejuttatott Big-Bag-es kiszerelésű alapanyagokat szerették volna zárt rendszerben beadagolni a keverő tartályba anélkül, hogy a kezelő közvetlenül érintkezzen az alapanyaggal.

Az Üzem által rendelkezésünkre bocsájtott adatok alapján, egy komplex, saját darupályán futó pneumatikus daruval ellátott, pneumatikus zsákmasszírozóval, kesztyűs zsákbontó izolátorral felszerelt, ráadásul ATEX Zóna 1/21 tanúsítású Big-Bag ürítő rendszer állt össze a tervezőasztalon.

A legnagyobb kihívást a meglévő, csövekkel, kábeltálcákkal át meg átszőtt, beépített üzemi terület okozta. Ebben volt óriási segítségünkre az új idők új technikája, a 3D térszkennelés. A több pontból felvett ponthalmazok, és fényképek összefésüléséből állt elő a helyszín valós leképezése, amelyet a jelenleg használatos 3D-tervező programok kezelni is tudnak. Ezáltal az esetleges ütközések még a tervezés fázisában kiszűrhetők. A 3D szkennelésnek köszönhetően, a Big-Bag ürítő rendszer gyorsan, és hatékonyan volt telepíthető.

A Big-Bag masszírozó és az izolált nyitókabin
A Big-Bag masszírozó és az izolált nyitókabin

A megvalósult rendszer különlegessége, hogy a daruval beemelt és pozícionált Big-Bag-et egy kesztyűs izolátoron belül nyitja ki a kezelő, amelyet folyamatos elszívás alatt tartunk. Ezáltal a bezúduló alapanyagból a berendezés környezetébe nem jut ki egészségre ártalmas por.  Így a Richterrel közösen nagy lépést tettünk a kezelők egészségének megőrzésében, illetve az élhető környezet megteremtésében is.

A Big-Bag állványt úgy terveztük meg, hogy az oldótartály keverője és hullámtörője minimális szereléssel kiemelhető legyen, anélkül, hogy a fölötte elhelyezkedő kesztyűs izolátort meg kellene bontani.

Hála a pneumatikus masszírozó rendszernek a Big-Bag ürítése során a sarkokban visszamaradó, boltozódott terméket a négy sarok megemelésével a kezelő kolléga gombnyomásra ki tudja üríteni a zsákból.

A tervezés és telepítés során a Biokémia 2. üzem által meghatározott 2-3 partnercéggel kellett együttműködni a teljes rendszer üzemkésszé tételében, ugyanis a teljes beruházás a Big-Bag ürítő és porbeadagoló állványon kívül egy keverős tartályt, elszívó rendszert és egyéb építési, bontási tevékenységeket foglalt magában.

Közel fél év felhasználói tapasztalat alapján már kijelenthető, hogy a szűkös helyre tervezett és telepített Big-Bag ürítő rendszer az üzemi kollégák által támasztott elvárásokat maximálisan teljesíti. Ami még tovább emeli a projekt szakmai értékét, hogy az üzemi kollégák visszajelzése alapján némi képzavarral élve, egy szerethető, jól alkalmazható, a munkájukat támogató társat kaptak a leszállított Big-Bag ürítő rendszer képében.

Big-Bag ürítőrendszer autoklávval
Big-Bag ürítőrendszer autoklávval

Ezúton is szeretnénk megköszönni a projektben érintett Richteres kollégáknak, illetve a kivitelezésben közreműködő partnereknek a hatékony, mindig pozitív hozzáállást és együttműködést!

Reméljük, hogy az általunk szállított Big-bag ürítő rendszer sokáig fogja segíteni a Biokémia 2. üzem munkáját!

Fókuszban a munkavégzés könnyítése és a munkavállalók egészsége