Flownamics – cégbemutató

A biotechnológiai iparág jellemző és komoly problémája a rendszeres, pontos és befertőződés-mentes mintavétel megvalósítása. Erre az évek során különböző megoldások születtek, de ezek jellemzően munka és időigényes műveletek, főleg, ha párhuzamosan több reaktorból is szükséges a minták vétele. A megoldást a Flownamics nevű partnerünk berendezései nyújthatják.

A Seg-Flow nevű mintavevőnek köszönhetően akár nyolc párhuzamos reaktorból is megvalósítható a mintavétel, majd a minták továbbítása akár négyféle különböző analitikai berendezéshez. A reaktorokból mind a fermentált sejtek/mikrobák, mind a sejtmentes felülúszó mintázható, a speciálisan fejlesztett mintavevő lándzsáknak köszönhetően.

A rendszer működése

A kiépítés alapvető követelménye, hogy kiküszöbölje a reaktor befertőződését, illetve a minták keveredését. A mintákat a reaktorokból közös perisztaltikus pumpa segítségével juttatják az elemzőkészülékbe. Minden egyes mintavevő csőhöz tartozik egy hozzárendelt szelep a berendezésen, amely szelep nyitásával, vagy zárásával lehet szabályozni, hogy melyik berendezésből nyerje ki a mintát a Seg-Flow. A folyadékmintákat levegőbuborékok választják el egymástól, valamint a CIP folyadéktól és az öblített fermentlétől, így biztosítja a berendezés, hogy a minták ne keveredhessenek egymással.

Csatlakoztatható perifériák

A Flownamics alapvetően a biotechnológiai ipar igényeinek a kielégítésére törekszik, így a csatlakoztatható berendezések között a következők találhatók:

  • In-line mintavevő és hígító berendezések
  • Biokémiai analizátorok
  • HPLC berendezések
  • Sejtszámlálók

Az  automata mintavevő és feldolgozó egységek Flowfraction természetesen integrálhatók a megfelelő SCADA rendszerbe, így a kapott adatok központilag gyűjthetők és kezelhetők. Egy berendezéshez akár 16 perisztaltikus pumpa is csatlakoztatható, amelyekkel külön felügyelet nélkül végre lehet hajtani a betáplálás szabályozását. A fenti tulajdonságainak köszönhetően a Seg-Flow berendezéssel egyszerre akár 8 reaktorból lehet mintát venni, és a kapott on-line adatok segítségével a fermentációt teljesen automatikus üzemmódban szabályozni. A felhasználó felszabadul a lélekölő manuális munka alól, nem kell éjszaka is őriznie a fermentorokat. A felszabaduló munkaórát nagyobb kihívást jelentő feladatoknak lehet szentelni.

Flownamics – cégbemutató