Etil-alkohol adagoló sütőipari termékek tartósításához légmentesen záró csomagológéppel
A frissen kisült pékáru a csomagolást megelőzően a környezetéből – a levegőből, a gépekkel érintkező felületekről, csomagolóanyagról, vagy az operátortól közvetítve – beszennyeződhet különféle nemkívánatos mikroorganizmusokkal, amelyek a minőségmegőrzés ideje alatt romlási folyamatot indíthatnak el. Általában a sütőipari termékeknek magas nedvességtartalmuk van, amit a csomagolás még jobban fokozhat. Így ezek a termékek a penészek és a gombák szaporodásához ideális táptalajt biztosítanak oxigén jelenléte mellett.
A fenti problémára nyújthat megoldást, ha a termékek felületét csomagolás előtt etil-alkohollal permetezzük le, majd ezt követően légmentesen lezárjuk. Ekkor a csomagoláson belül az elpárolgó alkohol fertőtleníti a termék felületét és a zacskóba bezárt levegőt, ezzel pedig elpusztítja a mikroorganizmusokat.
Az ilyen módon légmentesen becsomagolt friss kenyér, kalács, péksütemény, pizza és sok más pékáru hosszabb ideig eltartható, megőrzi frissességét.
Sütőipari termékek tartósítása alkohollal
Jelenleg az EU-ban elfogadott szabályok szerint az élelmiszer felületére a tömege alapján arányosan maximálisan 2% etil-alkohol (amely min. 80 térf.%-os) kijuttatása engedélyezett. Ezt jelezni kell a csomagoláson.
Az alkohol adagolót a csomagológéppel kell összekapcsolni (lásd alábbi ábra), ami a csomagológépre érkező termék felületére az adagolótartályból az alkoholt injektoron keresztül automatikusan adagolja.
A termék helyét fotocella azonosítja és ez alapján indítja a berendezés az adagolást. A gépet minden esetben két fotocellával szállítják, hogyha az egyik meghibásodna, akkor se keletkezzen selejt. Az adagoló alkalmas percenként akár 100-500 adagnyi alkohol kijuttatására, amely egycsatornás csomagológépeken már ipari kapacitás. A jellemző alkoholmennyiség 0,15 – 20 g termékenként.
Az általunk forgalmazott etil-alkohol adagoló berendezést a gyártó több mint 20 éve fejleszti és több mint 200 darabot sikeresen telepített. Adagolási pontosság tekintetében a standard 5%, de tömegáram-mérő műszer segítségével garantálható az 1%-os adagolási pontosság.
Az adagoláshoz 0,3 bar nyomású levegő elegendő, gravitációs esés szimulálása a cél, nem aeroszolos porlasztás. Az alkohol cseppek jól irányíthatók, 99,9%-ban a termék felületére jutnak. Tilos a csomagolóanyagra permetezni, mert az alkohol akadályozza a csomagolóanyag zárását. A csomagológéppel szemben követelmény, hogy alkalmas legyen zacskók légmentes lezárására. Kisebb csomagolási kapacitásokra (20-40 db percenként) és nagyobb teljesítményűre is megkeressük az Önök számára megfelelő berendezést. Ha a záráskor védőgázt is juttatunk a csomagolt termék mellé a zacskóba, erre nincs feltétlenül szükség, de terméktől, receptúráktól függ, hogy milyen eredményt lehet elérni. A jó gázzárást például a BW Felxible Systems Schib CO 50 TG flowpack csomagológépe képes biztosítani.
Az alkohol adagolásának mennyiségéhez tapasztalati alapon célszerű elindulni. Mivel az alkohol elpárolog, nem épül be a termékbe.
Ugyanakkor lényeges, hogy a minőségmegőrzési idő végén a jó fizikai, kémiai és mikrobiológia tulajdonságok mellett a termék élvezhető is legyen. A sütőipari termékek alkoholos tartósítása során pl. kenyerek esetén átlagosan 60-90 nap minőségmegőrzési idő érhető el.
Amennyiben szeretné termékét hosszabb szavatossági idővel ellátni, kérjük, keressen meg bennünket. A fent bemutatott alkohol adagolót meglévő berendezésre, utólagosan is fel tudjuk szerelni, de új gyártósor esetén légmentesen csomagolóberendezést is tudunk javasolni az Önök alkalmazásához.