Élelmiszeripari drazsírozó

Az élelmiszeripari drazsírozással, mint az édesipari technológiák egyik műveletével gyakran keresnek meg ügyfeleink, ugyanis számos, kedvelt édességtípus, mint a drazsírozott mazsola, aszalt meggy, szilva, kávé vagy kakaóbab ezzel az eljárással készül. Mára már rengeteg ízkombinációval találkozhatunk: például édes-sós, csokoládés-csilis, amikhez többféle bevonó és csokoládé is beszerezhető. A bevonat amellett, hogy extra ízélményt nyújt a fogyasztónak, komoly funkcionalitással is bír: védi a termék felületét a kiszáradástól, mechanikai sérüléstől, emellett maszkolhatjuk vele a korpusz ízét, és a csokoládéra dúsító anyagokat – kókuszreszelék, kakaópor – is szórhatunk.

Manduladrazsé

Korábban a drazsírozás nagy szakértelmet és több éves tapasztalatot igénylő kézműves munkafolyamat volt, amikor is a szakember folyamatosan manuálisan mintát vett ki a drazsírozó üstből, és ezt értékelve döntötte el, hogy a folyamatparamétereket milyen
irányban változtatja meg, vagy mikor adja hozzá a bevonatoló anyagot, mikor hűti, fűti, vagy szakítja meg a folyamatot.

A tradicionális drazsírozó üstökben az összetevőket, segédanyagokat kézzel adták hozzá az alapanyaghoz. Ehhez képest manapság a trend
afelé halad, hogy a gyártási folyamatokat automatizálják és minimális legyen a beavatkozás az operátor részéről. A fogyasztói elvárás, hogy a késztermék minősége állandó legyen, tehát mindig azt kapja, amit megszokott.

Ebben a cikkünkben egy olyan zárt rendszerű drazsírozó berendezést szeretnénk bemutatni, amely a hagyományos technológiákhoz képest számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik:
– a készülékkel igény szerint interakció lehetséges, de ez nem szükséges a kezelő és a termék között,
– termelékenységében jobb, mint a hagyományos drazsírozó üstök,
– higiéniailag magasabb szintet képvisel, mint a szekcionált részekből összeszerelt szalagos drazsírozók.

A berendezés gyártója, az angol DTG Ltd és innovatív megoldása, hogy az Intralock USA Termodrive poliuretán szalagját használja, amely FDA minőségbizonyítvánnyal rendelkezik.

A hevederből kialakított vízszintes tengelyű hajtáslánc-palást két végét lezáró rozsdamentes vezető kerekekkel egy nyitható terű fekvő hordószerű térfogatot határol, amelyben a drazsírozás megvalósul. Azáltal, hogy a terméket a hajtott szalagra betároljuk a termék
a súrlódás következtében felfelé mozog, majd visszahullik, mintegy körkörös mozgást végezve. A mozgatás intenzitását tudjuk állítani a termék érzékenységétől függően. Közben egyenletesen beadagoljuk a bevonó anyagot, amely találkozik a termékünkkel és a bevonó
anyag folyamatosan felrakódik és rádermed a termék felületére, egyre vastagabb rétegeket képezve. A réteg vastagságát a felhasználó tudja beállítani. A berendezés ezen része mérlegcellán helyezkedik el, így pontosan látjuk, hogy mennyi alapanyag lett beadagolva
és mikor fogjuk elérni a kívánt bevonat-vastagságot a végterméken. Ezzel a berendezéssel nemcsak a könnyen gördíthető, közel gömb alakú alapanyagokat, hanem amorf, lapos vagy kocka alakú termékeket is drazsírozni tudunk például csokoládéval, anélkül, hogy gömbbé
válna a késztermék. A berendezés méretét tekintve a labor mérettől, az üzemi méretekig forgalmazzuk. Ipari méretben 78 – 710 liter űrtartalommal elérhető, ez alapanyagtól, receptúrától függően kb 54 – 500 kg késztermék elkészítését teszi lehetővé.

Az átlagos bevonatolási idő 25-55 perc között jellemző.
Mivel a mozgató heveder nem szekcionált, ezért allergén anyagokkal is lehet használni, a feldolgozott anyag, például a szezámmag nem fog belerakódni a résekbe, így az maradék nélkül kitakarítható.

Mini laboratóriumi drazsírozó
Jumbo ipari drazsírozó

A berendezés alapterület igénye 2-7m2, típustól függően pedig 3 méter belmagasságú helyiségben is elfér. A drazsírozóhoz mindenképpen szükséges egy kiegészítő légtechnikai berendezés, amely magában foglal egy meleg- és egy hideglevegő előállító egységet egy légszárítóval kombinálva.

A légszárítókról ebben a Hírmondó kiadványunkban is részletes projekt-bemutatót olvashatnak. A polírozás, fényesítés a termékminőség és termelékenység miatt külön berendezésben javasolt, de a légtechnikai berendezést úgy is tudjuk méretezni, hogy egyidőben mindkét technológiához szolgáltasson levegőt. A csokoládé nagyon érzékeny a nedvességre, ezért fontos a megfelelően száraz levegő biztosítása,
anélkül, hogy a helyiség levegőjét már kényelmetlenül alacsony hőfokra kellene állítani. Az alapanyag csokoládé, bevonó folyékony formában kerülhet a drazsírozóba, így fontos, hogy a csokoládé hőmérséklete állandó legyen, ezt egy puffertartályból megfelelő  recirkulációval lehet elérni. A bevonóba a csokoládét egyenletesen vékony folyással, szelepeken keresztül vagy szórófej segítségével
juttathatjuk be. Utóbbi megoldás könnyű, alacsony térfogat tömegű, illetve összetapadásra hajlamos termékeknél lehet célszerű.

A HMI segítségével minden egyes termékhez hozzárendelhetünk receptúrákat, gyártási paramétereket, amelyek előhívhatók gyártás előtt.

A drazsírozó HMI kezelőfelülete

A berendezést nem csak a HMI-ről lehet kezelni, hanem a gyártó mobil applikációt is kifejlesztett, amely segítségével a drazsírozót vagy polírozót távoli elérésben is lehet teljes funkcionalitásában működtetni. Amennyiben a felhasználó megadja a megfelelő jogosultságot, akkor a gyártó át tudja venni a drazsírozó működtetését, amellyel a hibafeltárás is könnyen megvalósítható.

Ha szeretne egy modern, a 21. századi drazsírozó berendezést, forduljon a Holimexhez bizalommal.

Élelmiszeripari drazsírozó