Csomagolt élelmiszerek tartósítása hőkezeléssel

Napjainkban egyre több megkeresésünk érkezik különféle csomagolt élelmiszerek – mint például tálcás vákuumcsomagolt készételek, lekvárok, zöldségkrémek, húskonzervek, befőttek, gomba vagy májpástétom, csomagolt töltött tészták, gyümölcslevek – tartósító berendezéseire. A sterilizálás és a pasztörizálás a csomagolt élelmiszerek előállításának legkényesebb művelete. Ha nem megfelelően történik a hőkezelés (a pasztörizálás 100 Celsius fok alatti, a sterilizálás 100 Celsius fok fölötti hőmérsékleten zajlik), akkor kockáztatjuk, hogy a termék nem lesz steril, nem lesz kellő ideig eltartható, vagy súlyosabb esetben ételmérgezést is okozhat. Ezeket a következményeket minden gyártó igyekszik elkerülni.

50 literes álló autokláv
50 literes álló autokláv

A hőkezelő berendezés kiválasztása előtt fontos, hogy megismerjük a termék és csomagolás jellemzőit, elvárt szavatossági idejét, a tervezett tárolási hőmérsékletet, és a gyártási kapacitást.

Kutatási fejlesztési feladatokhoz és kisüzemi gyártásokhoz elektromos fűtésű, saját gőzfejlesztővel rendelkező álló, vagy fekvő autoklávokat javasolunk.

A hőkezelés telített gőzzel és vízzel egyaránt elvégezhető, és a folyamatirányító szoftver lehetővé teszi az üzemi paraméterek termékspecifikus meghatározását a hőmérsékletre, időre, nyomásra vonatkozó paraméterek beállításával. A termék hőmérsékletét 2 db szonda figyeli, rögzíti az adatokat, idő-hőmérséklet grafikont jelenít meg és minden adat gyártási tételenként letölthető, kinyomtatható. A berendezés szoftvere segítségével többféle sterilezési algoritmus közül választhat a felhasználó, a sterilezni kívánt termékek tulajdonságaitól függően.

Például állati eredetű termékek esetén a szoftver figyeli, hogy a termék hőmérséklete mikor éri el a 100 °C-ot (a sterilizálás megkezdésének hőmérséklete), és ez után kalkulálja a hőntartási időt. De lekvárok, vagy édes, zöldség alapú termékek esetén egy másik algoritmus lép életbe, ami maximum 70°C-ig fűti fel a terméket.

Terméktartó kosár
Terméktartó kosár

A tartályfűtés telített gőzt termelő, integrált elektromos kazánon keresztül történik, amelyet a szoftver automatikusan irányít. Ezzel a megoldással kiváló hő-diszperziót lehet elérni és a fűtési idő is minimálisra csökken. A berendezések az energiafelhasználása átlagosan 35%-kal alacsonyabb a többi gyártó hasonló méretű, de külső fűtésű berendezéséhez képest. De nem csak a fűtési rendszere miatt kiemelkedő az eszköz, mivel a hűtési fázis végrehajtására egy porlasztó rendszert terveztek, amely jelentősen gyorsítja a hűtés első fázisát és emellett 75%-kal csökkenti a vízfogyasztást.

Távoli elérés mobilapplikáción keresztül
Távoli elérés mobilapplikáción keresztül

A nagyüzemi gyártásban jellemzően több autoklávot üzemeltetnek párhuzamosan, így biztosítható a folyamatos gyártás. Itt az energiafelhasználás egy kritikus kérdés, ezért szükséges a fűtést és a hűtést optimalizálni. A jobb hőeloszlás biztosítására több módszer is létezik, például a hűtő, vagy fűtőközeget permetezéses, ventilátoros eloszlatással, vagy elárasztásos, kaszkád megoldásokkal érintkeztetik a termékkel.

A nagyüzemi eljárások egyik gyakran használt módja a spirális szállítószalag rendszereken történő pasztörizálás. Ezeket úgy szabályozzák be, hogy a fő kórokozókat elpusztítsák, de a termékek érzékszervi tulajdonságait változatlanul meg tudják tartani. A módszer előnye, hogy kellően rugalmas és sokoldalú, mind laza, mind csomagolt termékekre alkalmazható. Nagy gyártósorok esetén fontos szempont a helytakarékosság, ilyenkor a spirális szállítórendszereket egy zsilipekkel ellátott, hőszigetelt helyiségben helyezik el.

Mivel a pasztőrözési feladat gyakran hűtéssel, vagy fagyasztással kombinálódik, a berendezés könnyen bővíthető egy, vagy több spiráli szalag hozzáadásával, amelyeket egy szigetelt kamrában elhelyezve akár -40 °C-os hőmérséklet is elérhető. Az ilyen rendszerekbe pufferelő egységeket iktatnak be, ezzel elkerülhetők a termékveszteségek és az üzemleállások. Mindezt kombinálva a megfelelő automatizálással, a termelékenység megnő, a költségek pedig csökkennek!

Spirális hűtőszalag
Spirális hűtőszalag

A hőkezelést követően szükséges lehet a csomagolóanyag nedves felületének leszárítása, -kartonozás, vagy cimkézési előtt,- amelyet nagy teljesítményű légfúvóval ellátott szárító alagútban tuduk elérni.

Természetesen az általunk forgalmazott hőkezelő berendezéseket CE megfelelőségi nyilatkozattal szállítjuk, az autoklávok PED nyomástartó edények szabvány szerinti kivitelben készülnek, egyes berendezésekre FDA tanúsítvány is kérhető.

Állunk szíves rendelkezésükre, hogy kiválaszthassuk az Önök igényeinek megfelelő berendezéseket.

Csomagolt élelmiszerek tartósítása hőkezeléssel