Csokinapok, édes percek

Ostyák, kekszek, szárított gyümölcsök, olajos magvak valamint csokoládé gyártók figyelmébe ajánljuk következő cikkünket. Tavaly októberben egy hétig a Royal Duyvis Wiener szakemberei voltak vendégeink. Ők a kakaóbab feldolgozás, kakaópor, bevonómassza-, és csokoládékészítés specialistái. Előadást tartottak berendezéseikről, hagyományos és modern technológiákról, melyre néhány partnerünket is meghívtunk. Közösen meglátogattunk néhány ügyfelünket, hogy képet kaphassanak a hazai körülményekről.

Csokinapok, édes percekA Holimex újabb holland partnerét több mint 100 éve alapították, ezzel érdemelték ki nevükben a Royal – Királyi jelzőt. Évszázados tapasztalat tükröződik minden termékükben, ebből idéznénk fel párat ízelítőül. Bővebb információért kérjük, tekintsék meg honlapjukat: www.duyviswiener.com

A Royal Duyvis Wiener vállalatcsoport nagy múltú és hagyományokkal rendelkező vállalatokból áll:

Kiemelkedő lépés volt az F-B. Lehmann akvizíciója, aki 1834 óta gyárt a kakaóbab tisztításhoz és feldolgozáshoz berendezéseket: osztályozókat, pörkölőket, darálógépek, vízszintes tengelyű golyósmalmokat és hengerszékeket. A Thouet nevű cég a kakaópor gyártáshoz fejlesztett ki alkalizálót (a kakaópor színét ezzel alakítják ki), továbbá kakaóvaj olvasztókat, alapanyag bekeverőket, fűthető szivattyúkat, konsolókat.

A különleges és kézműves csokoládégyártáshoz kapcsolódó teljes gépválasztékot: kakaóbab tisztító, pörkölő, héjleválasztó, daráló, temperáló, csokoládéöntő és -bevonó berendezéseket a csoport JAF Inox nevű tagja készíti.

Variálható kisüzemi FLEX vonal bevonó és formatöltő egységei

Variálható kisüzemi FLEX vonal bevonó és formatöltő egységei

Variálható kisüzemi FLEX vonal bevonó és formatöltő egységei

Variálható kisüzemi FLEX vonal bevonó és formatöltő egységei

A Log5 vállalat olajos magvak, gabonák, fűszerek, és egyéb alapanyagok hőkezelésével járul hozzá a teljes vertikum kiépítéséhez. A kíméletes hőközlés során csökken az összcsíraszám, a fertőző mikroorganizmusok (szalmonella) elpusztulnak.

A Royal Duyvis Wiener technológiai központjában félüzemi méretben kakaó, csokoládé, krém, bevonó massza, különféle töltelékek gyártásával lehet kísérletezni, alapanyagokat lehet általánosságban tesztelni, receptúrát lehet kidolgozni.

Igazi áttörés a csokoládé gyártó berendezések terén!

A hagyományos csokoládégyártás során az alapanyagokat összekeverik, majd a masszát hengerszékeken, több fokozatban finomítják, egészen addig, amíg a kívánt szemcseméretet el nem érik. A befejező művelet, a kenőgyúrás során, amely akár egy napot is igénybe vevő lépés, alakul ki a csokoládé végső karaktere.

A modern és többcélú csokoládégyártó berendezések megjelenésével háttérbe szorulnak ezek a hagyományos, sokszor az 1900-as évekből való elavult technikai megoldásokat alkalmazó gépek. A régi eszközök üzemeltetése lényegesen drágább, több kézi munkát, állandó felügyeletet és szakmai tapasztalatot igényel. A Royal Duyvis Wiener által javasolt technológia ezzel szemben a következő előnyökkel jár: a termékminőség állandó, automatizált a gyártás, ami nem igényel különösebb szaktudást, energiafogyasztása alacsony, karbantartást nem igényel, a vonalat a gyártási igényekhez lehet rugalmasan alakítani, kicsi a helyigénye, alacsony az élőmunka igénye, és nem utolsósorban gyors megtérülést eredményez.

Royal Duyvis Wiener modern csokoládégyártó berendezései

Royal Duyvis Wiener modern csokoládégyártó berendezései

A Royal Duyvis Wiener innovatív gépei az intenzív bekeverést követően az aprítást egy-vagy több fokozatú golyósmalmokkal végzik, a konsolás pedig egy szabadalmaztatott berendezéssel történik. A technológiai idő lerövidítésével az energiaszükséglet jelentősen csökken.

A W 155 típusú golyósmalom immár 20 éve van a piacon és ez az egyik legtöbbet másolt malom a világon, számos gyártó készített róla tökéletlen utánzatot. A legkisebb golyósmalom 2,5 kg massza készítéséhez, nedves őrléséhez alkalmas. Fűthető csészéjében 25 kg speciálisan felületkeményített acélgolyó végzi az aprítást. A paletta másik végén a függőleges tengelyű legnagyobb golyósmalom 1500 kg/óra kapacitással és 1,6 tonna golyó töltettel, frekvenciaváltós fordulatszám szabályozással, tökéletes hőmérséklet beállítással rendelkezik.

A konsolás a csokoládékészítés kihagyhatatlan lépése, nélküle a csokoládé íze kellemetlen, fanyar. A Royal Duyvis Wiener szakaszos (BLC) és folyamatos üzemű (CLC) konsolót fejlesztett ki, abból a célból, hogy időt és energiát spóroljon meg, illetve lehetőséget teremtsen technológiák továbbfejlesztésére. A BLC működését az alábbi ábra szemlélteti.

Golyósmalom laboratóriumi és üzemi méretben

Golyósmalom laboratóriumi és üzemi méretben

Golyósmalom laboratóriumi és üzemi méretben

Golyósmalom laboratóriumi és üzemi méretben

A BLC egy nagy nyíró erőt kifejtő egység és filmbepárló kombinációja. A forró, száraz levegő és a csokoládé intenzív együttes találkozása eredményeként, a nedvesség, illékony aminosavak, ezzel együtt a kellemetlen ízanyagok távoznak a csokoládéból. A nyíró egység átmenetileg csökkenti a csokoládé viszkozitását, ezáltal megnöveli a filmbepárló hatékonyságát. A speciális tüskék alkalmazásával körülbelül 0.6% kakaóvajat lehet megtakarítani. Ennek az egységnek a rendkívüli nagy előnye, hogy meglévő bekeverő vagy tárolótartályra is utólagosan fel lehet szerelni és a csokoládé minőségét tovább lehet javítani!

Konsolás hatékonyan és gazdaságosan

Konsolás hatékonyan és gazdaságosan

Konsolás hatékonyan és gazdaságosan

Konsolás hatékonyan és gazdaságosan

A Royal Duyvis Wiener kis helyigényű, kompakt csokoládégyártó egységét mutatja az alábbi ábra: All-in-one (minden-egyben berendezés), amely 110–300 kg/óra kapacitás közötti végtermék igény esetén lehet praktikus. Egy berendezésben van összeépítve a bekeverő egység (szilárd és folyadék komponensekhez) az aprító és a konsoló egység.

Kompakt és egyszerű: all-in-one csokoládé készítő

Kompakt és egyszerű: all-in-one csokoládé készítő

Kompakt és egyszerű: all-in-one csokoládé készítő

Kompakt és egyszerű: all-in-one csokoládé készítő

Amennyiben ennél nagyobb kapacitásra van szükség, akkor az alábbi vonalelrendezés javasolható. Mindegyikre a kis helyigény, kompakt kialakítás jellemző, amely moduláris, azaz az igényeknek megfelelően tovább bővíthető újabb egységekkel. A nagyobb kapacitású vonalak elrendezésére is többféle lehetőség kínálkozik.

Alapanyag adagolás felső szintről vagy vízszintesen a Wiecomix bekeverő-mérlegelő egységbe

Alapanyag adagolás felső szintről vagy vízszintesen a Wiecomix bekeverő-mérlegelő egységbe

Alapanyag adagolás felső szintről vagy vízszintesen a Wiecomix bekeverő-mérlegelő egységbe

Alapanyag adagolás felső szintről vagy vízszintesen a Wiecomix bekeverő-mérlegelő egységbe

Mindkét esetben automata adagolással történik a szilárd, a folyékony és az aroma komponensek beadagolása és bekeverése. Ezt követően két fokozatban egy-egy golyósmalomban folytatódik a szemcseméret csökkentés. Ezzel a kialakítással akár több, mint 1000 kg bevonómassza, vagy csokoládé gyártható óránként.

Csokoládét készít, elégedetlen jelenlegi technológiájával (kapacitás, energiafelhasználás, minőség), vagy szeretne csokoládégyártó vállalkozást elindítani? A Royal Duyvis Wiener technológiai központjában igény esetén receptúrát tudunk kidolgozni, berendezéseket tesztelni.

További érdeklődés esetén várjuk szíves megkeresésüket!

Csokinapok, édes percek
royal-duyvis-wiener-vallalatcsoport
Variálható kisüzemi FLEX vonal bevonó és formatöltő egységei
Variálható kisüzemi FLEX vonal bevonó és formatöltő egységei
Royal Duyvis Wiener modern csokoládégyártó berendezései
Golyósmalom laboratóriumi és üzemi méretben
Golyósmalom laboratóriumi és üzemi méretben
Konsolás hatékonyan és gazdaságosan
Konsolás hatékonyan és gazdaságosan
Kompakt és egyszerű: all-in-one csokoládé készítő
Kompakt és egyszerű: all-in-one csokoládé készítő
Alapanyag adagolás felső szintről vagy vízszintesen a Wiecomix bekeverő-mérlegelő egységbe
Alapanyag adagolás felső szintről vagy vízszintesen a Wiecomix bekeverő-mérlegelő egységbe