Csokinapok, édes percek
Ostyák, kekszek, szárított gyümölcsök, olajos magvak valamint csokoládé gyártók figyelmébe ajánljuk következő cikkünket. Tavaly októberben egy hétig a Royal Duyvis Wiener szakemberei voltak vendégeink. Ők a kakaóbab feldolgozás, kakaópor, bevonómassza-, és csokoládékészítés specialistái. Előadást tartottak berendezéseikről, hagyományos és modern technológiákról, melyre néhány partnerünket is meghívtunk. Közösen meglátogattunk néhány ügyfelünket, hogy képet kaphassanak a hazai körülményekről.
A Holimex újabb holland partnerét több mint 100 éve alapították, ezzel érdemelték ki nevükben a Royal – Királyi jelzőt. Évszázados tapasztalat tükröződik minden termékükben, ebből idéznénk fel párat ízelítőül. Bővebb információért kérjük, tekintsék meg honlapjukat: www.duyviswiener.com
A Royal Duyvis Wiener vállalatcsoport nagy múltú és hagyományokkal rendelkező vállalatokból áll:
Kiemelkedő lépés volt az F-B. Lehmann akvizíciója, aki 1834 óta gyárt a kakaóbab tisztításhoz és feldolgozáshoz berendezéseket: osztályozókat, pörkölőket, darálógépek, vízszintes tengelyű golyósmalmokat és hengerszékeket. A Thouet nevű cég a kakaópor gyártáshoz fejlesztett ki alkalizálót (a kakaópor színét ezzel alakítják ki), továbbá kakaóvaj olvasztókat, alapanyag bekeverőket, fűthető szivattyúkat, konsolókat.
A különleges és kézműves csokoládégyártáshoz kapcsolódó teljes gépválasztékot: kakaóbab tisztító, pörkölő, héjleválasztó, daráló, temperáló, csokoládéöntő és -bevonó berendezéseket a csoport JAF Inox nevű tagja készíti.
A Log5 vállalat olajos magvak, gabonák, fűszerek, és egyéb alapanyagok hőkezelésével járul hozzá a teljes vertikum kiépítéséhez. A kíméletes hőközlés során csökken az összcsíraszám, a fertőző mikroorganizmusok (szalmonella) elpusztulnak.
A Royal Duyvis Wiener technológiai központjában félüzemi méretben kakaó, csokoládé, krém, bevonó massza, különféle töltelékek gyártásával lehet kísérletezni, alapanyagokat lehet általánosságban tesztelni, receptúrát lehet kidolgozni.
Igazi áttörés a csokoládé gyártó berendezések terén!
A hagyományos csokoládégyártás során az alapanyagokat összekeverik, majd a masszát hengerszékeken, több fokozatban finomítják, egészen addig, amíg a kívánt szemcseméretet el nem érik. A befejező művelet, a kenőgyúrás során, amely akár egy napot is igénybe vevő lépés, alakul ki a csokoládé végső karaktere.
A modern és többcélú csokoládégyártó berendezések megjelenésével háttérbe szorulnak ezek a hagyományos, sokszor az 1900-as évekből való elavult technikai megoldásokat alkalmazó gépek. A régi eszközök üzemeltetése lényegesen drágább, több kézi munkát, állandó felügyeletet és szakmai tapasztalatot igényel. A Royal Duyvis Wiener által javasolt technológia ezzel szemben a következő előnyökkel jár: a termékminőség állandó, automatizált a gyártás, ami nem igényel különösebb szaktudást, energiafogyasztása alacsony, karbantartást nem igényel, a vonalat a gyártási igényekhez lehet rugalmasan alakítani, kicsi a helyigénye, alacsony az élőmunka igénye, és nem utolsósorban gyors megtérülést eredményez.
A Royal Duyvis Wiener innovatív gépei az intenzív bekeverést követően az aprítást egy-vagy több fokozatú golyósmalmokkal végzik, a konsolás pedig egy szabadalmaztatott berendezéssel történik. A technológiai idő lerövidítésével az energiaszükséglet jelentősen csökken.
A W 155 típusú golyósmalom immár 20 éve van a piacon és ez az egyik legtöbbet másolt malom a világon, számos gyártó készített róla tökéletlen utánzatot. A legkisebb golyósmalom 2,5 kg massza készítéséhez, nedves őrléséhez alkalmas. Fűthető csészéjében 25 kg speciálisan felületkeményített acélgolyó végzi az aprítást. A paletta másik végén a függőleges tengelyű legnagyobb golyósmalom 1500 kg/óra kapacitással és 1,6 tonna golyó töltettel, frekvenciaváltós fordulatszám szabályozással, tökéletes hőmérséklet beállítással rendelkezik.
A konsolás a csokoládékészítés kihagyhatatlan lépése, nélküle a csokoládé íze kellemetlen, fanyar. A Royal Duyvis Wiener szakaszos (BLC) és folyamatos üzemű (CLC) konsolót fejlesztett ki, abból a célból, hogy időt és energiát spóroljon meg, illetve lehetőséget teremtsen technológiák továbbfejlesztésére. A BLC működését az alábbi ábra szemlélteti.
A BLC egy nagy nyíró erőt kifejtő egység és filmbepárló kombinációja. A forró, száraz levegő és a csokoládé intenzív együttes találkozása eredményeként, a nedvesség, illékony aminosavak, ezzel együtt a kellemetlen ízanyagok távoznak a csokoládéból. A nyíró egység átmenetileg csökkenti a csokoládé viszkozitását, ezáltal megnöveli a filmbepárló hatékonyságát. A speciális tüskék alkalmazásával körülbelül 0.6% kakaóvajat lehet megtakarítani. Ennek az egységnek a rendkívüli nagy előnye, hogy meglévő bekeverő vagy tárolótartályra is utólagosan fel lehet szerelni és a csokoládé minőségét tovább lehet javítani!
A Royal Duyvis Wiener kis helyigényű, kompakt csokoládégyártó egységét mutatja az alábbi ábra: All-in-one (minden-egyben berendezés), amely 110–300 kg/óra kapacitás közötti végtermék igény esetén lehet praktikus. Egy berendezésben van összeépítve a bekeverő egység (szilárd és folyadék komponensekhez) az aprító és a konsoló egység.
Amennyiben ennél nagyobb kapacitásra van szükség, akkor az alábbi vonalelrendezés javasolható. Mindegyikre a kis helyigény, kompakt kialakítás jellemző, amely moduláris, azaz az igényeknek megfelelően tovább bővíthető újabb egységekkel. A nagyobb kapacitású vonalak elrendezésére is többféle lehetőség kínálkozik.
Mindkét esetben automata adagolással történik a szilárd, a folyékony és az aroma komponensek beadagolása és bekeverése. Ezt követően két fokozatban egy-egy golyósmalomban folytatódik a szemcseméret csökkentés. Ezzel a kialakítással akár több, mint 1000 kg bevonómassza, vagy csokoládé gyártható óránként.
Csokoládét készít, elégedetlen jelenlegi technológiájával (kapacitás, energiafelhasználás, minőség), vagy szeretne csokoládégyártó vállalkozást elindítani? A Royal Duyvis Wiener technológiai központjában igény esetén receptúrát tudunk kidolgozni, berendezéseket tesztelni.
További érdeklődés esetén várjuk szíves megkeresésüket!