Countec tabletta számláló és csomagoló gépsor a Richter Gedeon Gyógyszergyár oroszországi gyárában

A két fejlődő óriás, Kína és India gyógyszeripari gépgyártói mellett kapcsolatainkat erősítik és színesítik a korábbi évtizedekben Ázsia „kis tigriseinek” nevezett távol-keleti országokból származó partnereink.

Ezek egyike a dél- koreai Countec cég, amely a tablettaszámláló berendezések, illetve komplett flakonos tabletta csomagoló gépsorok világszínvonalú gyártója. E téren a régebben sok hazai felhasználó által megismert, kiváló minőséget gyártó, de mára már megszűnt „King” csomagológép márkát gyártó családi cég volt tagjai is segítik partnerünket műszaki tanácsadással.

A dél-koreai ipar, illetve az általa gyártott termékek műszaki színvonala az utóbbi 4-5 évtized töretlen fejlődése eredményeképpen mára igen magas szintre jutott el – megközelítve, sőt sok esetben elérve a japán színvonalat (amely közismerten sok tekintetben világelső). Nem szükséges bemutatni olvasóinknak a dél-koreai Samsung, vagy LG elektronikai márkákat (mobiltelefon, televízió, laptop, háztartási elektronikai cikkek), illetve a Hyundai és Ssangyong gépkocsikat, de Dél-Korea mára a kőolajszállító tankhajóktól a gyógyszer- és élelmiszeripari csomagoló gépekig a világ egyik vezető gyártójává nőtte ki magát.

Ilyen színvonalú műszaki háttérrel támogatva vettük a bátorságot, hogy 2014 őszén a legnagyobb hazai gyógyszergyár megkeresésére európai gyártású alternatíva mellett Countec gépet ajánljunk a Richter Gedeon Gyógyszergyár figyelmébe. A kezdeti, informatív műszaki adatszolgáltatás és tájékoztató jellegű árajánlat ahhoz volt szükséges, hogy felmérhessék az esetleges beruházáshoz szükséges költségkeretet.

Eközben, 2015 nyarán a budapesti richteres kollégákat elkalauzolhattuk a frankfurti Achema kiállításon a Countec standhoz, ahol működés közben tekinthettünk meg egy komplett tabletta számláló és csomagoló gépsort. Itt lehetőség nyílt a gyártó képviselőivel való konzultációra és meggyőződhettek a kiállított gépek kifogástalan műszaki színvonaláról.

A csomagolandó termékek (export)piacainak felmérése és a megvalósíthatósági tanulmány kiértékelése után a projekt végül 2015 végén kapott zöld utat, amit a részletes URS és formális ajánlati felhívás követett.

Számláló és az ellenőrző kamerarendszer vizsgálata a FAT során

Számláló és az ellenőrző kamerarendszer vizsgálata a FAT során

A projekt szakmai „szépségét” egyrészt a különböző flakonok eltérő geometriája, anyaga (műanyag és üveg), másrészt a viszonylag gyors sebesség, valamint a több csatornás tabletta számlálóra telepített ellenőrző kamera rendszer jelentette, amely méret, szín és alak szempontjából folyamatosan vizsgálja a számlálandó tablettákat és ad jelzést a rendellenességek esetén.

Részletes műszaki egyeztetések, Countec-kel történt személyes budapesti, majd oroszországi tárgyalás és videokonferenciák nyomán sikerült ajánlatunkat minden tekintetben a gyógyszergyár elvárásaihoz igazítani. A Countec által ajánlott gépsor végül flakon előrendező, ellenőrző kamerarendszerrel ellátott számláló, kupakzáró, címkéző és nyomtató fő egységekből állt, valamint a számlálót és a kupakzárót ellátó tabletta- és kupakliftből. Az ajánlott csomagoló sort egy európai gépgyártó partnerünk kartonozó gépe tette teljessé.

Fiola előrendező és tisztító egység

Fiola előrendező és tisztító egység

Nagy örömünkre Richter végül a mi árajánlatunkat fogadta el a projekt megvalósítására és a szerződéseket 2016 nyarán írhattuk alá. A gépek a projekt volumenéhez képest szokatlanul rövid idő, mintegy 4 hónap alatt elkészültek és október végén sor kerülhetett a gyártóművi átvételre (FAT) Dél-Koreában.

A gépsor telepítése és üzembe helyezése Richter Gedeon oroszországi gyárában 2016 decemberében kezdődött, és 2017 januárjában sikeresen lezárult. A gépsor azóta Richter Gedeon megelégedésére működik, és szolgálja az oroszországi betegek gyógyítását.

Meg kívánjuk itt jegyezni, hogy Magyarországon az Alkaloida Zrt-ben működik komplett Countec tabletta számláló és flakonos csomagoló gépsor, melyen Alkaloida anyacége, az indiai Sun Pharmaceutical Industries Ltd. exporttermékeit csomagolják az amerikai (USA) piac számára.

A számláló és kupakzáró egységek

A számláló és kupakzáró egységek

Countec tabletta számláló és csomagoló gépsor a Richter Gedeon Gyógyszergyár oroszországi gyárában
Fiola előrendező és tisztító egység
A számláló és kupakzáró egységek