Containment, avagy az izolációs technika alapjai

Reméljük, hogy Hírmondónk kedves olvasói nem veszik zokon, ha a projekt beszámolók és cégbemutatók mellett szakmai ismeretterjesztéssel is találkoznak. Ebben az esetben egy, véleményünk szerint egyre fontosabb témakört kívánunk boncolgatni, mégpedig a korszerű izolációs, vagy containment technológiák alapjait.

A környezet és a dolgozó védelme a veszélyes anyagoktól, illetve a termék izolálása a környezet szennyeződéseitől legfőként a gyógyszer- és vegyipart érinti, de számos elektronikai, élelmiszeripari alkalmazásban is találkozhatunk a containment technológiával. Ezekben a rendszerekben olyan veszélyes anyagokkal dolgoznak, amelyeknek mikrogrammja, sőt nano-grammnyi mennyisége is károsíthatja az élő szervezetet. A containment másik oldala az idegen részecskék kizárása a nagy tisztaságú térben való termeléskor. A műanyag fóliák gyártástechnológiai és minőségi fejlődése következtében a szakmában már jól ismert merev falú izolátorok mellett az utóbbi évtizedben egyre nagyobb szerepet kapnak a flexibilis falú fólia izolátorok. E két megoldás összehasonlító elemzése több Hírmondót is meg tudna tölteni, most azonban csak a containment témakör alapjaival foglalkozunk.

Hagyományos Telstar izolátor

Hagyományos Telstar izolátor

Mit is jelent maga a containment szó? Egyszerű definícióként mondhatjuk, hogy a containment az az elsődleges műszaki védelem/gát, amelyet a kezelő, és az eljárás/termék közé építünk fel. A technikát széles körben a gyógyszeriparban használják, ezért a fogalmakat a dolgozó egészségvédelme szempontjából fogalmazzák meg. Mivel az egyes nagy hatékonyságú anyagok (Highly Potent API) különböző élettani hatásai nagyban függnek az anyag toxicitásától, az expozíciós időtől, valamint a hatóanyag koncentrációjától, így minden egyes anyag esetén külön egyedi határértékek megállapítása szükséges, mielőtt a kapcsolódó containment rendszer kidolgozásra kerülne. Ez a határérték Hagyományos Telstar izolátor az úgynevezett OEL (Occupational Exposure Limit) – magyarul Munkahelyi expozíciós határérték. Definíció szerint az OEL egy átlagos koncentráció-terhelést jelent egy hatóanyagra vonatkozóan, amelyet a dolgozó légvétele közelében 8 óra alatt mérnek. Mértékegysége µg/m3, vagy ng/m3.

OEB-OEL piramis

OEB-OEL piramis

  • OEL – munkahelyi expozíciós határérték, µg/m3
  • OEB – munkahelyi expozíciós sáv
  • WG – a dolgozó által beszívott hatóanyag mennyiség, mg/nap

Az  izolációs  rendszereket  az  OEL határérték, valamint  az adott hatóanyag toxikológiai tulajdonságait figyelembe véve OEB (Ocupational Exposure Band) – Munkahelyi expozíciós sávokba osztályozzák. Az OEB szintek és az OEL határértékek  összefüggését az ábrán szereplő piramis szemlélteti. 6 sávot különböztetünk meg OEB 1-től OEB 6-ig, a veszélytelentől a kiemelten veszélyes anyagokig.

A piramis csúcsán az OEB 6 (kiemelten veszélyes) szinthez az OEL<200 ng/m3 határérték tartozik. Ettől az általánosnak tekintett besorolási rendszertől egyes felhasználók eltérnek, így minden esetben célszerű az OEL-re, mint közös nevezőre visszavezetni a helyi OEB szint megadását. Ezáltal elkerülhetők a gyártói OEB és a felhasználói OEB szintek mögött megbújó, esetleges határérték sáv-eltéréséből adódó félreértések.

Andocksysteme dokkoló szelepek

Andocksysteme dokkoló szelepek

A containment szintek jobb megértéséhez pár, a gyógyszer- és vegyiparban gyakran használatos eszközt helyezünk el a containment szintek palettáján.

A táblázat is mutatja, hogy a containment és high-containment igények esetén (OEB 4 – OEB 6) a flexibilis fólia containment megoldások is elfogadottakká váltak, és mind gyakrabban nyújtanak versenyképes alternatívát a meg-szokott merev falú megoldásokkal szemben.

Containment, avagy az izolációs technika alapjai

Ezt a tendenciát felismerve, 2013–ban a korábbi merev falú containment rendszerek mellé felvettük portfóliónkba a flexibilis, fólia rendszereket is, így a flexibilis izolátorokat, speciális flexibilis porkonténereket (FIBC), transzfer zsákokat, BI-BO (bag in, bag out)-rendszereket, végtelenített tömlőzsákokat (continous liner), szkafandereket, stb…

Kimérés flexibilis izolátorban

Kimérés flexibilis izolátorban

Az elmúlt évek munkái és tapasztalatai alapján mostanra partnereink számára különböző megoldásokat kínálunk a containment rendszerek területén maximálisan figyelembe véve a biztonsági- és technológiai elvárásokat, a helyi adottságokat, és a felhasználási igényeket.

Endless liner lezárása

Endless liner lezárása

Flexibilis zipp-zár Reagens flexibilis (ILC Dover)

Flexibilis zipp-zár Reagens flexibilis (ILC Dover)

Reagens flexibilis (ILC Dover)adagolása (DoverPac)

Reagens flexibilis (ILC Dover) adagolása (DoverPac)

Containment rendszerek ügyében bővebb felvilágosítás érdekében forduljanak bizalommal kollégáinkhoz:
Kovács Dániel (+36 (30) 670 0160),
Somjai Imre (+36 (30) 343 9187).

Containment, avagy az izolációs technika alapjai
Hagyományos Telstar izolátor
OEB-OEL piramis
Andocksysteme dokkoló szelepek
Containment, avagy az izolációs technika alapjai
Kimérés flexibilis izolátorban
Endless liner lezárása
Flexibilis zipp-zár Reagens flexibilis  (ILC Dover)
Reagens flexibilis  (ILC Dover)	adagolása (DoverPac)