Új partnerünk: a BIA Separations, a biotechnológia szolgálatában

A kromatográfia kíméletességével, szelektivitásával nélkülözhetetlen eszköz a biotechnológiában. Jelen cikkünkben a nagymolekulák szeparációjára is alkalmas folyadékkromatográfiás rendszereket mutatjuk be.

A nagyteljesítményű folyadékkromatográfiás rendszerek kifejlesztése az 1970-es évekre datálható, és Horváth Csaba, a Yale School of Medicine professzora nevéhez fűzhető, aki elsőként használt nagy nyomást, hogy nagymértékben növelje a rendszer teljesítményét. Így született meg az első HPLC (High-performance Liquid Chromatography) berendezés.

CIMac analitikai oszlopok
CIMac analitikai oszlopok

Az összes HPLC rendszer alapvető felépítése megegyezik: pumpa, kromatográfiás oszlop és detektor van sorba kötve. A berendezés lelke a kromatográfiás oszlop, a legkülönfélébb töltettel, ahol a molekulák szétválasztása történik. Szlovén partnerünk, a BIA Separations új kromatográfiás oszlopot fejlesztett ki, mellyel olyan nagymolekulák kezelhetők, mint a fehérjék.

A speciális oszlop a monolit névre hallgat. Összehasonlítva a hagyományos töltött oszlopokkal, itt nem kis átmérőjű gömbök hordozzák a megosztó fázist, az adszorpciós aktív helyeket, hanem azok egy speciális polimer pórusainak felületén találhatók. Ezekben az 1, 2 vagy 6 µm-es pórusokban halad előre a folyadék és a falon levő aktív csoportok kötik meg az egyes komponenseket különböző affinitással, ami a szétválasztás alapja. Ez a kialakítás három nagy előnnyel rendelkezik:

  1. Nagy fajlagos kapcsolódási felület
  2. Áramlási sebességtől független kapacitás és elválasztási hatásfok
  3. A kis nyíróerőknek köszönhetően kíméletes elválasztás
Monolit kromatográfi ás oszlop felépítése
Monolit kromatográfi ás oszlop felépítése

A pórusátmérőknek köszönhetően a BIA Separations monolit oszlopai alkalmasak különböző nagymolekulák elválasztására, amelyek három csoportba sorolhatóak: fehérjék, vírusok, DNS. A fehérjék szeparációja során nagy sikereket értek el különböző antitestek, IgA, IgM szeparációjával, valamint az IgG töltésvariánsainak elválasztásában. A DNS technológia terén elsősorban a plazmid DNS gyártók igényeit szolgálják ki, mivel gyorsan, nagy tisztaságú pDNS-t lehet előállítani az oszlopaik segítségével. Emellett számos vírus tisztítását végezték, nagy hatékonysággal választják el a teli- és üres AVV kapszidokat, de az influenza vakcinák gyártásában is sikereket értek el.

A HPLC technológiát emellett a hagyományos biológiai assay-k kiváltására is lehet használni, hiszen gyorsabban, és sok esetben pontosabban képesek eredményt szolgáltatni, mint az említett tesztek. A módszer kifejezetten alkalmas reakciók nyomon követésére, mivel a különböző termékek és szennyezők egymástól elváló csúcsok képében jelennek meg a kromatogramon. Így akár az optimális reakcióidő is meghatározható.

Magyarországon jelenleg a monolit oszlopokat két helyen, a Budapesti Műszaki Egyetemen, valamint a Target-Ex kft-nél használják, kutatási célból. Reméljük, hogy más partnereink is felismerik az oszlopokban rejlő potenciált, és a monolitok elterjedhetnek Magyarországon is!

Cégünknél Onder Péter ifjú kollégánk dolgozik a cél eléréséért, hívják őt bizalommal a +36 30 436 8020 telefonszámon. Október 20-án pedig, Biotechnológiai Szemináriumunkon a cég képviselői örömmel és készséggel állnak az Önök rendelkezésére.

CIMmultus preparatív kromatográfi ás oszlop
CIMmultus preparatív kromatográfi ás oszlop
Új partnerünk: a BIA Separations, a biotechnológia szolgálatában
CIMac analitikai oszlopok
Monolit kromatográfi ás oszlop felépítése
CIMmultus preparatív kromatográfi ás oszlop