Por- és folyadékkezelés containmenten innen és túl (Jet Solutions / ILC Dover cégbemutató)

Holimex 26 éves fennállása alatt mindig nagy hangsúlyt fordítottunk a technológiai trendek szoros lekövetésére. A technológiai trendeket kis időcsúszással követik a vevői igények is. Egy ilyen technológiai trend kezd beérni az utóbbi időben a gyógyszer- és vegyipar területén. Ez a flexibilis / fólia izolációs rendszerek terjedése, amelyet a megfelelő minőségű és anyagtulajdonságú fóliák gyártása tesz lehetővé.
A flexibilis izolációs rendszerek (flexibilis containment) terjedésének trendjét követve jutottunk el évekkel ezelőtt az amerikai ILC Dover LP céghez, aki űrtechnológiából szerzett tapasztalatokon alapuló magas minőségű fólia-rendszereket gyárt a „containment” és  „high containment” elvárásainak teljesítésére. Az ILC Dover LP. európai piaci részesedésének  növelését egy innovatív folyadék- és porkezelési ötletektől duzzadó, gyógyszer- és vegyiparban járatos, svájci mérnöki céggel képzelte el, név szerint a Jet Solutions SA.-val. Az évek során a két partner közti kiváló együttműködése oda vezetett, hogy az ILC Dover LP. megvásárolta a Jet Solutions SA., azzal együtt azok innovatív, magasminőségű por- és folyadéktechnológiai rendszereit is. Ettől a pillanattól kezdve létrejött egy olyan technológiai tudásbázis Európa közepén, amely az ipar szinte minden területén hatékony, magas minőségű megoldásokat kínál a por- és folyadékkezelés területén, bele értve a szállítást, a keverést, a manipulációt, a formulálást, a csomagolást.  Mindezeket igény szerinti „containment” vagy „ high containment” kialakításban is.

A Jet Solutions containment rendszeri ötvözik a fixfalú és a flexibilis izolációs megoldásokat az adott feladat elvárásainak megfelelően. Az izolációs megoldások igazodnak a Jet Solutions által kifejlesztett és kipróbált technológiai rendszerekhez figyelembe véve a helyszíni adottságokat és műszaki elvárásokat.

Ezek közül a teljesség igénye nélkül párat szeretnénk felsorolni:

  • Jet-Feeder egy olyan Venturi elven működő zárt, por bekeverő rendszer, ahol a nagysebességű folyadékáram által kialakuló vákuum szívja be, és a folyadék magával ragadja   a port. Ezzel a technológiával kiporzásmentesen lehet folyadékba porokat bejuttatni. Az eredmény rövid idő alatt anyagoktól függően kiváló minőségű szuszpenzió, oldat, emulzió.
  • Jet-Breaker egy olyan portartályba, garatba építhető eszköz, amely rögtörőként és bolygatóként segíti a portartályból való hatékony termék kiürülést.
  • Jet-PCS pneumatikus vákuum porszállító rendszer, amellyel szintén kiporzásmentesen lehet porokat felszívatni, illetve egyik pontról a másikra szállítani.
  • A Jet Solutions egyik specialitása a hordók és fiberdobok kiporzásmentes, akár containment ürítő rendszerei. Ezek esetében a hagyományos hordó ürítő rendszereket ötvözik a flexibilis izolációs megoldásokkal. Ilyen például a Jet-PCS rendszer  felszívó lándzsájának izolátorba való helyezése, ahol speciális légtechnika biztosítja a „high containment” elvárásoknak a teljesítését mindamellett a hordó csatlakoztatása, kibontása is a flexibilis izolátorban történik. A hordó flexibilis izolátorhoz való légmentes csatlakozását a speciális Dover sztreccs fólia-liner teszik lehetővé, így nincsen szükség nagy átmérőjű bilincsekre és dokkolókra.
  • Ide tartoznak a containment és nem-containment Big-Bag vagy FIBC ürítő rendszerek is. Ilyen alkalmazásoknál egy speciális kiporzásmentes dokkoló egységre csatlakozik a Big-Beg, ahol zárt rendszerben, folyamatos elszívás mellett kerül kiürítésre a termék.
  • A korábbiakhoz hasonlóan a porletöltés is történhet zárt, kiporzásmentes vagy akár „high containment” kialakítással. A letöltő rendszerek kialakításánál egyénileg vehető figyelembe, hogy zsákot, Big-Bag-et vagy konténert kell tölteni. Bizonyos esetekben univerzális töltési megoldások is alkalmazhatók.

A fenti műszaki megoldások mindegyikét „containment” és „high containment” kialakításban is lehet kérni.
Jet Solution mérnökgárdája azokra a vevői igényekre is felkészült, hogy már meglévő rendszereket „containment” kialakításúvá tegyenek, illetve azok containment szintjét növeljék műszaki megoldásokkal, amennyiben az racionálisan, költséghatékonyan megoldhatók.

Jet Solutions és ezáltal Holimex is a felvázolt technológiai megoldások mellett a flexibilis izolátorok területén minden igényt kielégítő megoldásokat kínál. Ide értendők az egyszerű- és légtechnikával ellátott „glove boxok”, reaktorokra szerelt betöltő izolátorok, Bi-Bo rendszerek (flexibilis zsiliprendszerek). Ezen rendszerek akár az OEB5  (OEL <  1 µg/m3) szintű containment elvárásoknak is megfelelnek (Lsd. „Containment avagy az izolációs technika alapjai”– Hírmondó 43.).

Az ILC Dover / Jet Solutions, illetve containment rendszerek ügyében kérjük keressék Kovács Dániel kollégánkat elérhetőségein (+36 30 670 0160; daniel.kovacs@holimex.hu).

Por- és folyadékkezelés containmenten innen és túl (Jet Solutions / ILC Dover cégbemutató)