Flownamics – Bemutatkozás

A biotechnológiai iparág jellemző és komoly problémája a rendszeres, pontos és befertőződés-mentes mintavétel megvalósítása. Erre az évek során különböző megoldások születtek, de ezek jellemzően munka és időigényes műveletek, főleg, ha párhuzamosan, több reaktorból is szükséges a minták vétele. A megoldást a Flownmics nevű partnerünk berendezései nyújthatják.

A Flownamics cég Seg-Flow nevű berendezésének köszönhetően akár nyolc párhuzamos reaktorból is megvalósítható a mintavétel, majd a minták továbbítása, akár négyféle különböző analitikai berendezéshez. A reaktorokból mind a fermentált sejtek/mikrobák, mind a sejtmentes felülúszó mintázható, a speciálisan fejlesztett mintavevő lándzsáknak köszönhetően.

A rendszer működése:

A rendszert úgy építették fel, hogy mindenképpen megelőzze a reaktor lehetséges befertőződését, illetve a minták keveredését. A mintákat a reaktorokból egy közös perisztaltikus pumpa segítségével juttatják az elemzőkészülékbe. Minden egyes mintavevő csőhöz tartozik egy hozzárendelt szelep a berendezésen, amely szelep nyitásával, vagy zárásával lehet szabályozni, hogy melyik berendezésből nyerje ki a mintát a Seg-Flow. A folyadékmintákat levegőbuborékok választják el egymástól, valamint a CIP és az öblített fermentlétől, így biztosítja a berendezés, hogy ezek ne keveredhessenek egymással.

Csatlakoztatható berendezések:

A Flownamics berendezését, alapvetően a biotechnológiai ipar igényeinek a kielégítésére tervezték, így a csatlakoztatható berendezések között a következők találhatók:

  • In-line mintavevő és hígító berendezések
  • Biokémiai analizátorok
  • HPLC berendezések
  • Sejtszámlálók

A rendszer ezen túl integrálható a megfelelő SCADA rendszerbe, így a kapott adatok központilag gyűjthetőek, kezelhetőek. Valamint egy berendezéshez akár 16 perisztaltikus pumpa is csatlakoztatható, amelyekkel külön felügyelet nélkül végre lehet hajtani betáp-szabályozást.

A fenti tulajdonságainak köszönhetően a Seg-Flow berendezéssel egyszerre akár 8 reaktorból lehet mintát venni, és a kapott on-line adatok segítségével a fermentációt szabályozni, teljesen automatikus üzemmódban. Így rengeteg munkaórát spórol meg a felhasználónak, amit ezek után a nagyobb kihívást jelentő feladatoknak lehet szentelni.

Flownamics – Bemutatkozás
SegFlow