Beszámoló az isztambuli 29. Nemzetközi Csomagolási és Élelmiszeripari Kiállításról

A török termékek nem lepik el úgy a piacot, mint a kínaiak, de ha figyelmesen járunk a polcok között, lépten-nyomon találkozhatunk velük. Törökország mezőgazdasága, 76 milliós lakossága alapot ad fejlett élelmiszeripari gépgyártás kifejlődésére, ezt mentünk tesztelni Isztambulba az Ipack and WorldFood Fair kiállításra.

A kiállításon közel 100 gépgyártó mutatkozott be. Számos vállalat a hazai igények kielégítése mellett jelentős gépkivitellel és referenciával rendelkezik, a török GDP közel egy ötödét ez a szektor adja. A cégek mérete jellemzően 30-50 fő. Helyileg Isztambul és Izmír környékére koncentrálódnak, ahol jó az infrastruktúra és szakképzett munkaerő áll rendelkezésre.

A török élelmiszeripari gépek jelenléte afrikai, távol keleti és ázsiai országokban már megszokott. A régen manufakturális módszerekkel gyártó családi vállalkozások nagyot fejlődtek. A második vagy harmadik generáció továbbviszi a családi hagyományokat, tapasztalatokat, alkalmazva a modern kor legújabb fejlesztéseit, műszaki megoldásait. Kiváló minőségű gépeik CE megfelelőséggel rendelkeznek és számos nyugat európai országban már bizonyítottak. A megbízhatóságot gyakran nyugat-európai gépalkatrészek felhasználása biztosítja.

Világszínvonalú kávépörkölők és darálók

Világszínvonalú kávépörkölők és darálók

Nézzük csak mit is tudunk a törökökről? A híres török kávéhoz kapcsolódóan több gépgyártó képviseltette magát kávépörkölő és daráló berendezéseikkel kis teljesítményűtől a több mint fél tonna per órás gépekig.

A kávéhoz persze cukor is jár, úgyhogy a kockacukor gyártásban is profik. Kínálnak olyan gépet, amely akár egyenként is több száz kockacukrot képes percenként becsomagolni.

A török nép nagyon kedveli az édességeket: gondoljunk a „Turkish delight”-ra, vagy a halvára. Ennek megfelelően több török gépgyártó specializálódott édesipari, sütőipari és cukrászipari technológiai berendezésekre és e termékféleségek csomagolására. Ezért kiváló gépeket kínálnak darabos termékek, cukorkák, kényes, törékeny termékek, mint például a kekszek, nápolyik, ropi csomagolására is.

Mindjárt kész a kockacukor

Mindjárt kész a kockacukor

Törökország jelentős termelő és feldolgozó kapacitással rendelkezik a csonthéjas termékek tovább feldolgozása során: mogyoró, lenmag, szezámmag, pisztácia és feldolgozó gépek: előkészítés, pörkölés, drazsírozás-bevonás, vagy olaj és krémkészítés ezen alapanyagok felhasználásával. Továbbá a technológiai gépek kínálatában megtalálhatóak ínyenc, különleges csokoládé és édességet gyártó berendezések és a folyamatos nagyüzemi gépek gyártói is. A csokoládéhoz természetesen a töltelék készítés, a formagyártás, figura készítés és egyéb technológiai gépek, csomagológép gyártók, csomagolóanyag beszállítók is jelen voltak.

Itt készül a csokifigura

Itt készül a csokifigura

A török gasztronómia különleges fűszereket használ. Ehhez kapcsolódóan őrlő és darálógépekből is széles volt a kínálat.

Daráló rejtve

Daráló rejtve

A török termékekre jellemző a gondos és igényes, szép megjelenésű csomagolás. A fogyasztói szokásokhoz és igényekhez alkalmazkodnak a gép gyártók. Például tavaly megjelent a piacon a kis kiszerelésű 250 ml-es ásványvíz, hő formázott műanyag pohárban, letéphető komplex fedőfóliával. Ez a fajta csomagolás nagyon praktikus lehet más italok csomagolására is.

Deciliteres kiszerelés a trendi

Deciliteres kiszerelés a trendi

A már hagyományosnak számító és kiforrott technológiájú mérlegcellás, vízszintes és függő-leges tömlőtasakos és „stick” csomagológépek gyártói mellett, a „thermoforming”, a „sleeves”, vagy a tálcás, poharas, vödrös kategóriákban utazók versenyeznek nyugat európai versenytársaikkal, tudásban azonos, de lényegesen alacsonyabb árú gépeikkel. Kiváló példákat láttunk folyadékok, emulziók, viszkózus anyagok töltéséhez alkalmas kisüzemi, félautomata, vagy automata gépekre.

Félautomata folyadéktöltő

Félautomata folyadéktöltő

Úgy gondoljuk, azt reméljük, hogy a hazai élelmiszeripar újra fellendül, a megnyíló pályázati lehetőségek támogatásával hamarosan igény lesz jó minőségű de megfizethető gépek beszerzésére. Amíg  a  magyar  gépgyártás  nem  tud  minden új  igényt  kielégíteni,  jó  szívvel  ajánlhatjuk  a kiállításon megismert török partnereinket. Megbeszéléseinken a referencialátogatás első helyen került szóba, hogy az érdeklődők saját szemükkel győződjenek meg a megbízhatóságról.

Várjuk tehát tisztelt Partnereink jelentkezését, ajánlatkérését.

Beszámoló az isztambuli 29. Nemzetközi Csomagolási és Élelmiszeripari Kiállításról
Mindjárt kész a kockacukor
Itt készül a csokifigura
Daráló rejtve
Deciliteres kiszerelés a trendi
Félautomata folyadéktöltő