Laboratóriumi léptékű aktív fagyasztva szárító

A fagyasztva szárítást más néven liofilizálást olyan nagy értékű termékek víztartalmának eltávolítására használják, melyek nagyon hőérzékenyek és elbomlanak a hagyományos szárítási eljárások alatt. A terméket megfagyasztják, majd a jégtartalmat szublimálják, jellemzően nagy vákuum alatt és alacsony hőmérsékleten. A laboratóriumi fagyasztva szárítóval fél-üzemi léptékben dolgozható ki a termelő-üzemi technológia.

Fagyasztva szárítás K+F eszköze

A holland Hosokawa Micron BV 1 literes, laboratóriumi léptékű fagyasztva szárítója gyorsabb és kevésbé munkaerő igényes, mint a hagyományos, tálcás fagyasztva szárítók. Lehetőséget kínál laza és szabadon folyó porok előállítására, alacsony hőmérsékleteken és nyomásokon, egyetlen edényben. A kompakt  laboratóriumi egység “plug & play” kivitelű, egy asztal, melyet csak az elektromos hálózathoz kell csatlakoztatni. A megbízható üzemeltetéshez szükséges minden elem, beleértve a vezérlést is, helyet foglal a zárt készülék testben. A berendezés alkalmas gyógyászati termékekhez, mint antibiotikumok, vakcinák, kollagének, valamint élelmiszeripari termékek és különleges anyagok, mint nano anyagok, polimerek, kerámiák, színezékek, elektrolitok, kitöltő anyagok, katalizátorok, üvegpor és sók előállítására.

A laboratóriumi fagyasztva szárító előnyei

  • Zökkenőmentes adatátvitel, méretnövelés az ipari termelésre.
  • Rehidratált termékek visszaadják az eredeti tulajdonságokat (alak, szín, térfogat).
  • Hőérzékeny anyagok: vitaminok, fehérjék, enzimek, stb. nem vesztik el aktivitásukat.
  • A lipofil termékek nagyon alacsony nedvességtartalomra szárítása nagymértékű stabilitást ad.
  • Kompatibilis a steril körülményekkel: steril termékek előállítása.