Laboratóriumi diszpergáló gép

Laborítóriumi diszpergáló gép: A magic LAB® egy egyedülálló és többfunkciós kis méretű laboratóriumi gép. Keverésre, diszpergálásra, nedves őrlésre és porok folyadékokba történő bevitelére tervezték. A magic LAB®-ot leggyakrabban új termékek kifejlesztésére vagy meglévő folyamattechnikák optimalizálására használják, különösen a vegyiparban, a kozmetikai, gyógyszer- és élelmiszeriparban. Ideális gép folyamatos, keringtetett és szakaszos feldolgozásra, cserélhető modulokkal. A magic LAB® számos munkaparamétere megegyezik az IKA 2000 inline gyártógépekéivel: UTL, DR, CMS, MHD, MK és MKO. Ezért a magic LAB® megbízható méretnövelést biztosít azáltal, hogy a készítményfejlesztéstől a tömeggyártásig ugyanazzal a módszerrel dolgozhat.

Könnyen használható, hatékony laboratóriumi diszpergáló gép

Az alap in-line gép az ULTRA-TURRAX® UTL egylépcsős diszpergáló modullal van felszerelve. A legjobban alkalmas szakaszos alkalmazásokhoz, és a durvától a finomig terjedő diszperziók előállításához igazítható. A hagyományos keverőhöz képest a keverési idő akár 50%-kal is csökken.

Az alapegység az alkalmazástól függően gyorsan átalakítható különböző munkamodulokkal. A DISPAX-REACTOR® DR modul a magic LAB®-ot többlépcsős, nagy kapacitású diszpergálógéppé alakítja át a finom szemcseméret-csökkentéshez. A DR modul egyetlen menetben jellemzően finom diszpergálást ér el keskeny szemcseméret-eloszlással. Emellett optimális homogenitást biztosít, ami az emulziók vagy szuszpenziók hosszú távú stabilitásának fontos előfeltétele.

A CMS modult szilárd/folyadék keveréshez használják; ideálisan alkalmas folyadékok porokkal való dúsítására a recirkulációs folyamatban. Vákuumot hoz létre a por bemeneténél, így a port közvetlenül a gép keverőkamrájába szívja. Gyors, por- és csomómentes bekeverést és energiahatékony homogén keverést tesz lehetővé.

Az MHD modult a porok folyadékokba történő teljesen folyamatos bekeverésére tervezték. A modul használatával a szilárd és a folyadék keverési viszonyát volumetrikusan vagy gravimetrikusan kell szabályozni. A termék jellemzőitől függően akár 50 Pas viszkozitású diszperziók vagy akár 80%-os szilárdanyag-tartalom is elérhető egyetlen menet után.

Az MK kolloidmalom és az MKO kúpos malom modulok kemény és szemcsés nyersanyagok nedves vagy finom őrlésére, vagy a legfinomabb emulziók előállítására, valamint a kész diszperziók minőségének javítására szolgálnak. Az MK modul két kúpból áll, amelyek felületén különböző irányú áramlási csatornák vannak. A kúpok minimális távolságra eltolhatók egymáshoz képest, így változtatható a súrlódás és az áramlási kapacitás. Az őrlési rés beállításával a szemcseméret változtatható.

Az MKO modul ugyanazon az elven működik, mint az MK modul, azzal a különbséggel, hogy a kúpok kivezető területe kopásálló volfrámkarbiddal van bevonva. Ez megnövelt súrlódási felületet eredményez, amely lehetővé teszi még finomabb szuszpenziók előállítását csökkentett áramlás mellett.

Az ULTRA-TURRAX® UTC modul a magic LAB®-ot megfordítva és teleszkópos állványra szerelve szakaszos diszpergálóvá alakítja át.

A magic LAB® egy egy- vagy többlépcsős inline laboratóriumi diszpergáló gép, valamint kúp vagy kolloidmalom segítségével mikroüzemmé bővíthető. Ez optimális megoldás a receptúrák és folyamatok fejlesztéséhez, valamint a megfelelő eszköz meghatározásához. A különböző folyamatparaméterek, mint például a sebesség, a nyírási sebesség, a hőmérséklet, a nyomás és az idő optimalizálhatók.

A Micro-Plants két változatban áll rendelkezésre: Az 1 literes Micro-Plant egyfalú nyitott edénnyel, a 2 literes Micro-Plant pedig duplafalú edénnyel van felszerelve (lehetőség van a termék fűtésére vagy hűtésére). A 2 literes Micro-Plant ezen kívül rendelkezik speciális hosszabbításokkal a nyomás/alvákuummal való munkavégzéshez. A hatalmas rugalmasság miatt mindkét méretben a Micro-Plants keringtető csővezetékkel és háromutas golyóscsappal van felszerelve, hogy választhasson a keringtetés vagy az ürítés között.

Folyamatos üzemben a magic LAB® akár 80 °C-os hőmérsékletet és 2,5 bar maximális üzemi nyomást is elvisel. Rövid távú üzemben a tömítőanyagok 120 °C-ig ellenállnak a hőmérsékletnek. A 900 W motorteljesítmény mellett az UTL modullal ellátott alapkonfiguráció percenként 26 000 fordulatot és 130 l/h átfolyást teljesít.

A kezelő- és információs kijelző egy csatlakozókábel segítségével csatlakozik a magic LAB®-hoz. Olyan paraméterek, mint a fordulatszám, a nyomaték és a hőmérséklet beállíthatók és visszahívhatók. A labworldsoft® szoftver segítségével a magic LAB® PC-n keresztül vezérelhető.

Előnyei:

  • Hagyományos keverő berendezésekkel összehasonlítva, akár 50%-kal csökkenhet a keverési idő.
  • Rugalmasság és könnyű használat: egy gép számos alkalmazáshoz és számos folyamathoz alkalmas
  • Optimális keverési, diszpergálási és nedves őrlési eredmények az akár 40 m/s sebességű rotorcsúcsnak és ezáltal a munkaterületre bevitt nagy energiának köszönhetően.
  • Az összes modul egyszerű fűtése vagy hűtése
  • A 2000-es sorozatú inline gépekkel együtt lehetővé teszi a folyamatok zökkenőmentes átmenetét a laboratóriumból a gyártásba, a termékminőség megőrzése mellett.
  • A modulok egyszerű és gyors cseréje, valamint a teljes munkaállomássá történő átalakítása

Világszerte vezető laboratóriumi berendezéseire építve, IKA Process (http://www.ikaprocess.com/), a diszpergáló gépek, homogenizálók, keverők, sugár-áramú keverők és dagasztógépek, egy játékszabályokat megváltoztató gyártója.

Filenév Filetípus Fileméret
IKA Magic Plant brochure.pdf application/pdf 2.12 MB