A kakaóbab betakarítását követően a fermentált, szárított, pörkölt és héjrészektől elválasztott kakaóbabot kakaómasszává őrlik. A kakaómassza fele-fele arányban tartalmazza a kakaó szilárd kakaó szilárd részeit és folyékony kakaóvajat. Csokoládé gyártáshoz, kakaópor gyártáshoz szükséges a kakaómassza préselése, ennek a két összetevőnek, a kakaóvaj és a kakaó szilárd részeinek egymástól való szétválasztása, préseléssel.
A Royal Duyvis Wiener (Probat Food) kakaó hidraulikus prés alkalmas kakaómassza préselésére és folyamatos üzemben választja szét a kakaóvajat a kakaómassza szilárd részeitől, amely a présben maradó préselési maradék, u.n. „kakaópogácsa” lesz. A kakaópogácsát tovább aprítva kisebb részekre, tovább feldolgozva kakaóport lehet gyártani.
A préselés ciklusideje rugalmasan változtatható, ez különösen fontos, mert a préselendő kakaómassza minősége változó és szükséges a préselési paramétereket az alapanyag minőségének megfelelően beállítani.
A vezérlő program a préselési ciklusban folyamatosan felügyeli a présfejek egyenletes mozgását és az állandó kakaóvaj minőség biztosítása érdekében a préselési paramétereket, préselési erőt szabályozza.
A kakaófeldolgozó és csokoládégyártó gépek, világon vezető gyártója.