Az olyan élelmiszerek, mint a hamburgerpogácsák, szalonnacsíkok, burgonya és hal gyorsfagyasztására a kriogén fagyasztási eljárás jelenthet megoldást. Ez azonban költséges, mivel folyékony nitrogént használ a termék gyors lefagyasztásához. Alternatív és költséghatékony megoldás a légsugarak használata, amelyekkel a termékeket ugyanolyan gyorsan és ugyanolyan minőségben lehet lefagyasztani, mint a kriogén eljárással.
Az Orange Freezing Impingement Freezer egy légsugaras rendszer az élelmiszerek fagyasztásához. Ez a rendszer a nyomókamrába fújt levegő sebességén alapuló fagyasztási környezetet hoz létre. Több nagy sebességű légsugárral irányítja a levegőt a termékek felső és alsó felületére, ami implosziót hoz létre, és eltávolítja a termékeket körülvevő hőréteget. A rendszer leginkább vékony és törékeny termékekhez, valamint olyan alkalmazásokhoz alkalmas, amelyeknél a termék külső rétegének fagyasztására van szükség. Ez a módszer a kriogén fagyasztáshoz közeli fagyasztási sebességet és minőséget eredményez.
A termékek kevésbé száradnak ki, mint a hűtőházi fagyasztás során. A rendszer rugalmas konfigurációkkal rendelkezik, amelyek a különböző termelési beállításokhoz illeszkednek, 7 rendelkezésre álló szállítószalag szélességgel, akár 1800 mm (6 láb) szélességig. A rendszer úgy is konfigurálható, hogy akár 4 különböző termék egyidejűleg 4 különálló, 450 mm (1,5 láb) széles szállítószalagot használjon. A fagyasztó ideális kéregfagyasztási alkalmazásokhoz, ahol az élelmiszertermék külső rétegét fagyasztják le.
Az Orange Freezing ipari hűtési és fagyasztási rendszerek holland gyártója, a spirális, IQF, kartondobozos és érintkező ütközős kialakítású rendszerekig. Alkalmas alkalmazások: pékáruk, hús, hal, készételek, fagyasztott gyümölcsök.