Fagyasztva szárító - aktív

Fagyasztva szárító, más néven liofilizáló által a nedvességtartalmat úgy távolítjuk el, hogy a lefagyasztott termékből a jeget nagy vákuum segítségével szublimáltatjuk. Ezáltal az enzimek, vitaminok, illóolajok, aromák és egyéb hőérzékeny anyagok nem károsodnak, a szárított és hermetikusan lezárt termék hosszú ideig tárolható szobahőmérsékleten. Rehidratálás után az oltóanyag visszanyeri aktivitását, a gyümölcs eredeti érzékszervi, élvezeti értékét.

Keverés és fagyasztva szárítás egyetlen műveletben

A hagyományos berendezések tálcás szárítószekrények, ahol a tálcákon szétterített anyag nyugalomban van a művelet alatt. A tálcák töltése, mozgatása, ürítése sok emberi munkát igényel, esetenként veszélyes kiporzással jár. A holland Hosokawa Micron BV aktív fagyasztva szárítója (Hosokawa Active Freeze Dryer ®) egy kúpos edény, melynek palástja mentén csiga forog alulról felfelé szállítva, ezáltal folyamatosan, kis nyíróerővel keverve a terméket. A jég ezáltal gyorsabban szublimál, a termék pedig az edényből könnyebben üríthető, mint a tálcákról.

A jellemző alkalmazások magukba foglalják a gyógyszeripari készítményeket, mint antibiotikumok, kollagének, API és elektrolitok, használják az élelmiszeriparban és a különleges termékek, mint nano anyagok, polimerek, kerámiák, színezékek, mészkő, katalizátorok, üvegpor és sók előállítására.

A Fagyasztva szárító előnyei

  • A termék eredeti tulajdonságainak (alak, szín, beltartalmi érték) megtartása.
  • Hőérzékeny vegyületek (vitaminok, proteinek, enzimek, stb.) tartósítása.
  • Oxidációs reakciók korlátozása.
  • Oldott termékek aktivitásának megőrzése.
  • Steril körülményekkel kompatibilis: steril termékek gyártása.
https://www.youtube.com/watch?v=IlyWNKAON30