Etilén-oxidos sterilizáló

Hőérzékeny orvosi eszközök, például fecskendők, katéterek, dializátorok, műanyag kötszerek és varratok sterilizálásakor különleges óvintézkedésekre lehet szükség. Létezik alternatíva a forró vizes vagy gőzös sterilizálás helyett, ez az etilén-oxidos sterilizáló eljárás. A módszer azonban veszélyes lehet, ha a folyamat nincs megfelelő irányítás alatt tartva, ugyanis az etilén-oxid gáz bizonyos körülmények között robbanékony, gyúlékony, valamint karcinogén és mutagén hatású.

Alacsony hőmérsékletű sterilizálási módszer

Az RSD® etilén-oxidos sterilizálók (EO/ETO) különálló modulokból épülnek fel, így szétosztva a potenciálisan robbanásveszélyes légtereket. A különálló modulok a következők: párologtató, gáztér, vákuumszivattyú egység, kamra és előkészítő/gázelszívó cella. A kamra kialakítása biztosítja az egységes hőmérsékletet (± 1°C) és a tökéletes etilén-oxid koncentráció-eloszlást.

A standard berendezések térfogatai 4 m3-től 80,6 m3-ig terjednek, azonban személyre szabott kialakítású sterilizálók is elérhetők a különleges igényeknek megfelelően.

Etilén-oxidos sterilizáló előnyei:

  • Biztonságos folyamat, legalább 3 biztosítékkal a kritikus pontoknál
  • Moduláris kialakítás, amely 100%-ban a vevő igényeihez igazítható
  • Nagy hatékonyság, optimalizált energiafogyasztás és ciklusidő
  • Atex 2014/34/EU, ISO 11135, EN1422, GMP, stb. megfelelés
https://www.youtube.com/watch?v=WBV3xmywf3s

Inoxtorres manufactures Ethylene Oxide, Steam and Superheated water sterilizers for pharmaceutical production plants.