A hasábburgonya és a burgonyachips gyártóinak sok energiára van szükségük a melegítéshez és a sütéshez. Az energiaköltségek emelkedése és a kibocsátási előírások szigorodása miatt a gyártók fenntartható és környezetbarátabb megoldásokat keresnek működésükhöz. A gyártók újrahasznosíthatják az energiát és csökkenthetik a kibocsátást azáltal, hogy hőenergiát vonnak ki a sütőrendszerekben keletkező gőzáramok nedvességéből. Ezt az energiát más folyamatokban, például a tisztításban lehet felhasználni.
A Kuipers energia-visszanyerő egy hővisszanyerő és szagtalanító rendszer burgonyachips és sültkrumpli gyártásához. A rendszer a sütőberendezés kipufogónyílásaiból vagy kéményeiből származó, nedvességet, olajrészecskéket és szagokat tartalmazó többfázisú gőzáramot dolgozza fel. Először az olajrészecskék kerülnek eltávolításra. Egy dróthálós demister elválasztja a cseppeket a gőzáramtól. A forró gőzáramok ezután felfelé haladnak a kondenzációs toronyba. A kondenzátumtorony alján lévő gyűjtőtartály meleg víz formájában összegyűjti a gőzből származó felesleges nedvességet. A felesleges nedvességtől és olajgőzöktől elválasztva a szárítógőzök sokkal kevesebb szagot tartalmaznak.
Az Odourtubes nevű kiegészítő szagkezelő rendszer ózonkezelési eljárással távolítja el a maradék szagot. Ennél a rendszernél fontos, hogy a visszanyert energiát azonnal újra felhasználják a vezetéken belül más célokra, például tisztításra, ahol meleg vízre van szükség.
Energiatakarékosság egy felhasznált termékre vetítve
Ennek a hővisszanyerő és szagtalanító rendszernek a telepítésével 1 tonna burgonyachips feldolgozása során körülbelül 1500 kW energia nyerhető vissza.