A száraz konsoló csökkenti a csokoládé-pelyhek nedvességtartalmát, ugyanakkor eltávolítja az illékony és nem kívánt ízeket. Kisebb teljesítmények esetében, az egy-tengelyes konsolóval is kielégítő eredmények érhetők el.
A tengely lekaparja az adag felszínét a keverőkar segítéségével, ami egyenletesen osztja el a csokoládét, javítva a termék viszkozitását, a fellépő nyírófeszültségek következtében. Így, csiszolja a szemcséket, és egyenletesen osztja elé azokat, ezzel segítve a gazdag ízek kialakulását, kakaóvaj, zsírok és lecitin hozzáadása nélkül.
Az egy-tengelyes, száraz konsoló erőteljes motorja következtében, az egyetlen konsoló tengely lassan és gyorsan is foroghat, azonban, az ilyen folyamatok, általában, jelentős mennyiségű időt vesznek igénybe. A nedves konsolás időigénye változatlan.
A kakaófeldolgozó és csokoládégyártó gépek, világon vezető gyártója.