Benvenuti al Tonelli!

Ki ne szeretne Parmába ellátogatni, ahonnan a híres pármai sonka és a parmezán sajt származik? Itt található legújabb beszállítónk, az 1948-ban alapított Tonelli élelmiszeripari gépgyár, melynek technológiai berendezései jelentős előrelépést jelenthetnek a hazai élelmiszergyártó üzemek számára.

Planetary mixer

Planetary mixer

Külföldön, szakmai körökben a Tonelli név hallatán mindenki az úgynevezett Planetary mixer, bolygómozgású keverő berendezésre gondol, amely szabadalommal védett, masszív gépvázra épített, strapabíró hajtással és PLC vezérléssel ellátott két, cserélhető keverő- és egy kaparóelemmel ellátott homogenizáló berendezés.

Robusztus konstrukció, több mint 7000 darabot értékesítettek világszerte. Sajnos a piacon találkozhatunk kinézetében hasonló, de hatékonyságában elégtelen másolt változatokkal is.

A planetary mixerek alkalmazási területe: tészta, krém és töltelék összetevők hatékony és gyors összekeverése-homogenizálása. A berendezés termék specifikusan szerszámozható és alakítható: cserélhető keverőelemek-kel, vagy habverővel, kaparóval, aprító feltéttel. Sajtkrémtorta gyártásakor például a vágóelem aprítja a vajat, bekeveri a kekszmorzsalék közé, mindeközben a kaparóelem  gyengéden  keveri  a  gyümölcskrémet  és eltávolítja az edény falához tapadt részeket. Mindeközben különféle anyagokat lehet beadagolni, anélkül, hogy a kezelőnek meg kellene állítania a folyamatot. A gyártás végén motorizált mosófej takarítja el a berendezést, PLC-vel vezérelt program segítségével.

Vízszintes tengelyű Z-karos keverő-dagasztó

Vízszintes tengelyű Z-karos keverő-dagasztó

A vízszintes tengelyű Z-karú keverő-dagasztó sűrű masszákhoz használható, mint a fondant, vagy a kemény keksztészta. A duplikált edényben 500, 1000 és 1400 kg mennyiségeket gyárthatunk. A keverőcsésze 180°-al elfordítható, teljesen kiüríthető. A keverőelem közvetlen hajtású, hosszú élettartamú.

A szabadalmaztatott CombiTherMix© keverőben, CombiAerator© habosítóban és kapartfalú hőcserélős berendezésben, “érzékeny” összetevőkből álló termékek gyárthatók, mint például süthető töltelék.

CombiTherMix©

CombiTherMix©

A CombiTherMix© kever, homogenizál, vákuumban, vagy nyomás alatt, illetve direkt gőz bevezetésével főz, majd hűt, vákuumban, vagy folyékony nitrogén bevezetésével szuper gyorsan. Így több élelmiszeripari művelet elvégezhető egy berendezésben. Teljesen automatikus módon krémek teljes szilárdulási, kristályosítási folyamata vihető végig benne. Vákuum alatti főzéssel a technológiai idő 50%-kal csökken az atmoszférikus főzéshez viszonyítva. A kettős kaparóelem hatékony hőcserét biztosít. Kapacitása óránként 3 db 300-500 kg sarzs.

További alkalmazási területek: hús-, hal-, és zöldségkrémek, főtt vagy hidegkonyhai öntetek, szószok, előfőzött gabonák és hüvelyesek, levesek és krémek, töltelékek gyártása. A CombiTherMix©szel speciális margarinok és csökkentett zsírtartalmú diétás sajtkrémek habosíthatók.

A termikus gépek sorából csak egy kiragadott példát említünk. Olyan üzemekben, ahol a sütőipari zsiradék vagy margarin felhasználás magas, gazdaságosabb áttérni arra, hogy ezeket helyben készítsék el. A folyékony tartályos olajokból a Tonelli kompakt zsírlágyító-kristályosító berendezéseiben a felhasználó saját maga tud a technológiához szükséges viszkozitású és hőmérsékletű alapanyagot előállítani. Nem kell a zsírokból raktárkészletet tartani, elmarad a tömbös áru kicsomagolása, felolvasztása, valamint az ezzel járó anyagveszteség, hulladékképződés és élőmunka ráfordítás.

TonelliA Tonelli komplett vonalakat szállít szakaszos, vagy folyamatos krém, mousse, puding, majonéz, öntet és szósz gyártáshoz. Csésze emelők, billentők, pneumatikus, vagy vákuumos anyagmozgató célgépek segítik a terméktranszfert az egyes gyártó állomások között. A folyamat paraméterek egyszerűen változtathatók, hogy krémesebb, vagy lágyabb legyen a keverék; kevesebb veszteség keletkezzen a gyártáskor, gyors termékváltás mellett is kevesebb legyen a selejt. Hőkezelhető termék esetén kapartfalú hőcserélő áll rendelkezésre. A pasztőrözött krém jobb minőségű, hosszabb minőség megőrzési idő mellett, gondoljunk a friss tejszínt, vagy tojást tartalmazó krémeknél a hőkezelés és stabilizálás fontosságára.

A kulcsrakész, automata gyártóvonalak az alapanyag összemérésétől, keverésétől, kiadagolásán át, a sütésen keresztül a csomagolásig mindent elvégeznek, réteges piskóták, torták, süteménytekercsek, tejipari desszertek, gyümölcskenyér, gyümölcsrudak előállításában, egyedi méretben és alakban.

A Tonelli partner a termékfejlesztésben: egy 700 m2-es technológiai központ áll rendelkezésre az érdeklődők számára a próbagyártáshoz, receptúrák kifejlesztéséhez, mintegy 4,5 millió EUR értéket képviselő gépparkkal, és nagy tapasztalattal rendelkező technológusokkal. A hagyományosan kézi módon gyártott termékek gyártásának gépesítésében segít partnerünk. A zárt rendszerű, automatizált gyártás növeli az élelmiszer biztonságot, termékminőséget, hatékonyságot. Javul a minőség megőrzési idő. Tonelli technológusai bevált receptúrákat javasolnak gyakori problémákra: a krém és piskótatészta között ne legyen nedvesség vándorlás, illetve mikrobiológiai elváltozás, penészedés, és az érzékszervi tulajdonságok kevésbé romoljanak az idő előrehaladásával.

Tonelli kapartfalú hőcserélője a technológiai központban

Tonelli kapartfalú hőcserélője a technológiai központban

Tonelli legutóbbi fejlesztése eredményeként egy sós töltött péksüteményt gyártó vonalat szállított. A termék kelesztett, töltött sonkás, sajtkrémmel töltött focaccia falatkákra emlékeztet, több mint egy hónapos szavatossági idővel. Gyártási költsége feleannyi, mintha hagyományos módon gyártották volna.

Akinek megjött az étvágya Tonelli gépekkel felszerelni üzemét,
forduljon bizalommal Fejes Tamás kollégánkhoz
a tamas.fejes@holimex.hu címen, vagy
hívja őt a 30/210 6107 számon.

Benvenuti al Tonelli!
Tonelli kapartfalú hőcserélője a technológiai központban
Vízszintes tengelyű Z-karos keverő-dagasztó
CombiTherMix©
Tonelli