Az édesipar Mekkájából jelentjük

A Holimex Kft. édesipari gépgyártó partnerei saját standon fogadták a PROSWEETS édesipari és snack termék kiállításra ellátogatókat. Kölnben 28 hektáros területen 34 országból 336 kiállító mutatta be termékeit 2016 január 31 és február 3 között. A technológiai gépek és csomagoló berendezések iránt érdeklődők között több magyar élelmiszeripari vállalattal is találkoztunk. Örömmel fogadtuk őket, akik ebben a pályázatos időszakban is időt szakítottak arra, hogy körül nézzenek a gépek között.

A ProSweets kiállítás a világ egyetlen olyan kiállítása, ahol az édesipar és „snackgyártás” gépeinek teljes spektrumát láthatják a látogatók. Cikkünkben partnereink újdonságai és megoldásai közül emelünk ki néhányat. Ha Ön nem lehetett a közel 18 ezer látogató között, vagy tanácstalan, hogy mit válasszon, mi örömmel adunk szaktanácsot a megfelelő technológiai berendezés, gyártógép, csomagológép kiválasztásában, illetve segítünk eligazodni az óriásinak mondható kínálatban.

A PROSWEETS-en egyre többen mutatják be legújabb fejlesztésű berendezésüket vagy állnak elő olyan, újszerű megoldással, amellyel a „mainstream”-ből kiemelkednek: kompakt, kis helyigényű, hatékony, energiatakarékos gépek, a megbízhatóság és az élelmiszerbiztonság egyre szigorodó előírásainak megfelelve. Gépbeszállító partnereink kiválasztásakor mi is ezeket az szempontokat vesszük figyelembe.

Az édesipari alapanyagok előkészítésekor – a konyhában, – a komponensek pontos adagolása, az adagolás automatizálása, az adalékanyagok zárt rendszerben történő beadása a cél. Az automatizálással élőmunka szabadítható fel, így az értékes szakmai figyelem másra fordítható a technológiában.

Az édesipar Mekkájából jelentjük

Az édesipar Mekkájából jelentjük

Az ömlesztett anyagok (cukor, kakaópor stb.) kiporzásmentes adagolásához, a rendelkezésre álló hely és az elvárt kapacitás továbbá az adagolandó anyag függvényében eltérő megoldásokat javasolunk. Nagy jelentősége van annak, hogy az előkészítési műveletekhez legalkalmasabb és leginkább megfelelő keverési eljárást válasszunk ki. Ha szükséges a receptúrában lévő eltérő szemcseméretű anyagokat azonos méretűre kell finomítani, hogy ne érezzünk homokszerű komponenseket fogyasztáskor. Adott esetben javasolunk berendezéseket, arra az esetre is, ha a komponenseket egymással elegyíteni, eloszlatni kell, legyen szó emulzióról, krémről, vagy szuszpenzióról, töltelékről, vagy, ha könnyű habot – fehérje, zsíralapú, vagy pektin, zselatin masszákból – kell készíteni.

A receptúra összetevőinek megfelelő homogenitása a félkész termékben a további műveletek során és a késztermék minőségére nézve is igen nagy jelentőséggel bír, tehát nagyon fontos, hogy alkalmas berendezést válasszunk, milyen gyártási technológiával, hány lépésben érjük el hatékonyan célunkat.

Főz, kever, aprít, vákuumoz: karamell, puding, bevonó, toffee készítéshez, mogyoró és mandula pörköléshez, kandírozáshoz

Főz, kever, aprít, vákuumoz: karamell, puding, bevonó, toffee készítéshez, mogyoró és mandula pörköléshez, kandírozáshoz

Az édesipari termékkészítés következő lépése a kapott masszából a termékforma és alak kialakítása. Ennek az elérése többféle módon lehetséges, bonyolultságtól és kapacitástól illetve a massza tulajdonságaitól függően. Öntéssel való kijuttatás klasszikus módon, vagy egy lépésben akár 4 féle massza egyidejű letöltésével vagy több réteg egyszerre vagy lépésekben történő deponálása pl. co-extrudálással. Egy gyümölcs vagy müzli szeletet el lehet készíteni veszteségmentesen (vágási hulladék nélkül) is speciális formázó gépekkel, kíméletesen, nagy kapacitással.

Az édesipar Mekkájából jelentjük

A formázó, vagy extruder gépek több formázó szerszámmal és mobil kivitelben készülnek. A megformázott masszát közvetlenül a szállító szalagra helyezik, ahonnan a mártó sorra, a hűtőalagútba, vagy a sütőkemencébe és végül csomagolásra kerülhet a termék. Ilyen módon készülnek olyan termékek, mint például a túró Rudi, a csokoládé pasztilla (hazánkban legnépszerűbb, de viszonylag drága csokoládé, főleg kis és közepes üzemekben praktikus alapanyag), vagy különféle édesipari szelet áru, gumicukor, vagy szaloncukor.

A fogyasztó figyelmét a szépen dekorált termékkel is megfoghatjuk. A dekorálás kézi módja már nem gazdaságos. Nagy ütemszámoknál automata gépi megoldások segítik a gyártókat, hogy gyártmányaiknak különleges meg-jelenést adjanak: ez lehet egyedi élelmiszerfestékkel történő feliratozás, speciális robot segítségével egy dekorációs elem felhelyezése (ragasztással) a termékre, vagy a termék részleges csíkozása, vagy bemártása fehér csokoládéval. Végül hab a tortán: a cukormázra még további színes drazsék kerülhetnek.

Mennyi mennyei manna

Mennyi mennyei manna

Nagyobb kapacitásokra érdemes megvizsgálni, hogy a temperálást milyen módon végezzük, ugyanis a megfelelően méretezett berendezéssel sok energiát és időt tudunk megtakarítani, mindamellett, hogy fényesebb és roppanósabb csokoládé bevonatot kapunk.

Dekoráló berendezés trüffelhez, díszítés kakaóporral

Dekoráló berendezés trüffelhez, díszítés kakaóporral

A csomagológép gyártó partnereink segítségével komplett csomagoló sort tudunk ajánlani. Vezérelveink: könnyű tisztíthatóság, biztonságosabb működés, nagyobb termelékenység.

Cukorka töltése - 50 és nem 49, vagy 51 db kerül a flakonba

Cukorka töltése – 50 és nem 49, vagy 51 db kerül a flakonba

Praktikus kiegészítő berendezéseket tudunk ajánlani, amelyek segítségével egy-egy munkafolyamat automatizálható. Kartonfelállító gép dobozok hajtogatására, bag-in-box csomagoló gép ömlesztett kiszereléshez, vagy a számoló berendezések, amelyek segítségével termékeket lehet megszámolni, összegyűjteni, letölteni, csomagolni.

Fejes Tamás várja érdeklődésüket a
fenti témák tárgyában a +36 (30) 210-6107 számon.

Az édesipar Mekkájából jelentjük
Főz, kever, aprít, vákuumoz: karamell, puding, bevonó, toffee készítéshez, mogyoró és mandula pörköléshez, kandírozáshoz
Az édesipar Mekkájából jelentjük
az-edesipar-mekkajabol-jelentjuk-2
Mennyi mennyei manna
Dekoráló berendezés trüffelhez, díszítés kakaóporral
Cukorka töltése - 50 és nem 49, vagy 51 db kerül a flakonba